Mitä hedelmiä vauvalle voi antaa?

On tärkeää tietää, mitä hedelmiä vauvalle saa antaa, kun hän alkaa nauttia kiinteitä ruokia. Kannattaa aloittaa tuote kerrallaan, jotta huomaat kaikki mahdolliset allergiat.
Mitä hedelmiä vauvalle voi antaa?
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Kirjoittanut Ángela Aragón

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vauvan saaminen on mahtava asia, mutta hänen huolehtimisestaan voi tulla hyvin stressaavaa. Hän on niin pieni ja hauras. On vaikeaa tehdä päätöksiä, jotka vaikuttavat tuohon pieneen ihmiseen.

Vauva ei osaa sanoa jos jokin vahingoittaa häntä, eikä hän pysty kieltäytymään mistään. Siksi turvallisten hedelmien lista on yksi tärkeistä asioista vauvanhoidossa.

Monet vanhemmat ovat epävarmoja siitä, mitkä hedelmät eivät aiheuta vauvalle vaaraa. Ihan ensimmäiseksi tulee kuitenkin tietää, milloin hedelmiä voidaan käyttää – ihanteellista olisi aloittaa kuuden kuukauden iässä.

Hedelmiä tulee valmistaa mehuiksi tai soseiksi, jotta niitä voidaan antaa vauvalle. Ota huomioon, että ensireaktio voi kuitenkin olla torjunta!

Älä silti huoli, sillä voit antaa mehua pikkuhiljaa ja aina silloin tällöin muutaman päivän ajan, ja jos vauva ei halua sitä, kokeile sosetta ja toimi samoin.

Vähitellen vauva sopeutuu makuun ja koostumukseen. Tässä tulee muistaa, että mehuun asti vauva on kokenut vain ja ainoastaan maidon maun: asiassa vaaditaan aikaa.

On syytä ajatella myös allergioita, sillä tässä iässä tällainen kriisi voi olla hyvin vakava. Aloita siis vähiten riskejä tuovista hedelmistä. Vältä kiiviä, mansikkaa, melonia ja trooppisia hedelmiä alussa.

Muista, että sekä mehut että soseet tulee valmistaa vain yhdestä hedelmästä, jotta prosessi tapahtuu vähitellen ja on turvallinen. Jos ilmenee allergiaoireita, tiedät näin tarkalleen mikä sen aiheuttaja on.

Näitä hedelmiä vauvalle voidaan antaa huoletta

Omena

iloinen vauva

Makean maun lisäksi tämä hedelmä tarjoaa pehmeytensä, ja ongelmien riski on minimaalinen.

Omenan hyödyt vauvalle ovat suuret:

  • Siinä on kuitua, jota lapsi tarvitsee runsaasti tässä iässä. Varhaisessa vaiheessa vauvan ruoansulatus kärsii muutoksista ruokavaliossa, joten ummetus on hyvin tavallinen ongelma.
  • Se sisältää runsaasti kalsiumia, kaliumia ja rautaa, kuten myös A-, B-, C- ja E-vitamiineja.
  • Omena tarjoaa myös sokereita, joita lapsi tarvitsee energiaa saadakseen.

Lue aiheesta lisää: 8 hyvää syytä juoda omenamehua

Päärynä

päärynät sopivat vauvalle

Päärynä on omenan lailla hyvin turvallinen ruoka allergisia reaktioita ajatellen.

  • Siinä on runsaasti mineraaleja: kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia.
  • Se tarjoaa hyvän annoksen energiaa hitaasti käsitellyiksi tulevilla hiilihydraateillaan, ja se voimistaa vastustuskykyä C-vitamiinillaan.
  • Päärynä sisältää foolihappoa ja luonnollisia antioksidantteja.
  • Se tarjoaa runsaasti kuitua ja monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Omena ja päärynä ovat turvalliset valinnat niille, jotka miettivät mitä hedelmiä vauvalle voidaan antaa. Päärynä on niin mieto tuote, että jopa aikuiset syövät sitä usein kun heillä on vatsanpuruja.

Banaani

hedelmäsose vauvalle

Banaani on oivallista ravintoa vauvalle, kun olet ottanut pois sen pinnalla olevat “suikaleet”. Sitä on helppo tarjota soseena.

Kuten tiedät, tämä hedelmä tarjoaa runsaasti hiilihydraatteja. Sitä suositellaankin energian antamiseksi, jotta lapsi jaksaa leikkiä.

Suositellaan kuitenkin, että vauva saa banaania aamupäivällä tai lounaalla, jotta keho voi imeyttää sen kuidun, kaliumin ja mineraalit ilman, että paino lisääntyy liikaa.

On tärkeää, että lapsi tottuu hedelmien syöntiin jo nuorena, ensinnäkin ravinteiden saannin kannalta, mutta myös siksi, että näin hän välttää paremmin muita, haitallisia tuotteita.

Hedelmistä saadaan runsaasti luonnollisia sokereita, joita keho tarvitsee.

Kun ihminen ei syö hedelmiä, mukaan otetaan muun tyyppiset ruoat, kuten teolliset makeiset, jotka ainoastaan vahingoittavat kehoa. Siksi parasta olisikin totuttaa lapsi hedelmiin ja välttämään jalostettuja sokereita, jotta hänen terveytensä ei kärsisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.