Kaikki lääkeaineallergioista

Allergiset reaktiot lääkkeille voivat ilmaantua missä iässä tahansa, mutta yleensä ne ilmaantuvat noin 40-vuotiaana.
Kaikki lääkeaineallergioista
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 28 helmikuuta, 2023

Lääkeaineallergiat ovat kehon reaktio tietylle lääkkeelle. Se on odottamaton, arvaamaton immuunijärjestelmän reaktio, joka ei liity lääkkeen omiin vaikutuksiin.

Kun otat mitä tahansa lääkettä, haittavaikutuksia voi esiintyä riippuen annoksesta ja mahdollisista lääkkeiden yhteisvaikutuksista.

On kuitenkin muitakin arvaamattomia reaktioita, jotka eivät liity annostamiseen eivätkä ole listattuja mahdollisia sivuvaikutuksia. Tähän ryhmään kuuluvat lääkeaineallergioiden aiheuttamat reaktiot.

Lääkeaineallergioiden ja -reaktioiden tyypit

Lääkeaineallergiat voivat ilmestyä missä iässä tahansa.
On mahdotonta tietää, milloin lääkeallergia ilmaantuu.

Reaktion esiintymispaikasta riippuen oireet voivat vaihdella nokkosihottumasta ja voimakkaasta kutinasta, yleistyneestä ihottumasta ja turvotuksesta bronkospasmiin ja jopa anafylaksiaan.

Allergiset lääkeainereaktiot jaetaan kahteen ryhmään sen mukaan, kuinka nopeasti ne ilmaantuvat:

  • Välittömät reaktiot. Ne ilmenevät tunnin kuluessa lääkkeen ottamisesta. Ne laukaisee vasta-aineen tai immunoglobuliini E:n (IgE) tuotanto. Tämä on yleisimmin diagnosoitu reaktiotyyppi ja se on vakava.
  • Myöhäiset reaktiot. Ne ilmaantuvat tunnin sisällä lääkkeen ottamisesta, mutta niiden kehittyminen voi usein kestää viikkoja. Erilaiset immuunimekanismit laukaisevat tämäntyyppiset lääkeaineallergiat, ja ne voivat aiheuttaa erilaisia reaktioita.

Kuinka usein ja missä iässä lääkeaineallergiat ilmaantuvat?

Allergisia reaktioita lääkkeille voi ilmaantua missä iässä tahansa . Niitä esiintyy kuitenkin yleensä noin 40-vuotiaasta lähtien.

Tässä iässä on tavallisempaa alkaa ottamaan enemmän lääkkeitä kuin nuorempana . Siksi herkistymisen mahdollisuus kasvaa useammanlaisten lääkkeiden ottamisen myötä.

Tämäntyyppisten allergisten reaktioiden esiintymistiheyttä on vaikea määrittää, koska sen todellisesta esiintyvyydestä ei ole tehty tutkimuksia. Niiden on kuitenkin arvioitu vastaavan noin 10 % kaikista lääkkeiden haittavaikutuksista.

Noin 5 % aikuisista voi olla allergisia yhdelle tai useammalle lääkkeelle, mutta on arvioitu, että 15-25 %:lla väestöstä saattaa olla jonkinlainen reaktio käyttämiinsä lääkkeisiin.

Vaikeissa tapauksissa voi esiintyä hengitysvaikeuksia.

Miten lääkeaineallergiat voidaan diagnosoida?

Yleisimmin esiintyvät allergiset reaktiot ovat beetalaktaamiantibioottien ja ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden (NSAID) aiheuttamia.

Diagnoosi perustuu yksityiskohtaiseen selitykseen reaktiosta ja otetuista lääkkeistä. Diagnoosin vahvistamiseen käytetään laboratoriotestejä ja muita henkilölle suoritettuja testejä, kuten ihotestejä tai kontrolloidun altistuksen testejä.

Ihotestit

Nämä ovat yleisimpiä ja ne voivat olla ihonsisäisiä, jolloin tulos luetaan heti 15 minuutin kuluttua, tai epikutaanisia tai laastaritestejä, joiden tulos tulee 48 ja 96 tunnin kuluttua.

Testi valitaan allergisen reaktion tyypin ja vaikeusasteen mukaan . Myös potilaan tila ja kyseisen lääkkeen tarve otetaan huomioon.

Ihotestit koostuvat pienten määrien tutkittavan lääkkeen syöttämisestä ihoon eri tavoin.

Niiden suorittamiseksi on käytettävä lääkeainepitoisuuksia, joiden ei ole osoitettu olevan ärsyttäviä. Muuten ne voivat johtaa vääriin positiivisiin tuloksiin.

Testejä tehdessä potilas voi kokea allergisen reaktion, jonka hän sai lääkkeen ottamisen yhteydessä. Tästä syystä koko menettelyn tulee olla hyvin hallittua ja tapahtua kokeneen henkilökunnan valvonnassa.

Kontrolloidut altistustestit

Tietyissä tapauksissa kontrolloidut lääkealtistustestit voivat olla tarpeen, kun kaikki muut aikaisemmat testit ovat olleet negatiivisia ja vahvistus tarvitaan.

Näiden testien suorittamiseksi lääkettä annetaan oraalisesti kasvavia määriä muutaman päivän välein (alkaen pienillä määrillä) , kunnes määrätty terapeuttinen annos on saavutettu.

Yleinen reaktio

Lääkeallergioita ei voida estää. Jos allergia on jo diagnosoitu, lääkäri sulkee pois kyseisen lääkkeen ja samaan perheeseen kuuluvien lääkkeiden käytön potilaan kohdalla.

Muista kuitenkin, että on tärkeää ottaa lääkkeitä vain tarvittaessa ja noudattaa lääkärin tai apteekkihenkilökunnan antamia ohjeita.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Eri tyyppiset allergiatestit
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Eri tyyppiset allergiatestit

Allergiatestit ovat lääketieteellisiä kokeita, joilla määritetään potilaan allergiat tai herkkyys tiettyihin aineisiin. Allergiatestejä on erilaisi...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cardona, R., Ramírez, R. H., Reina, Z., Escobar, M. F., & Morales, E. (2009). Alergia e intolerancia a antiinflamatorios no esteroides: desensibilización exitosa en tres casos y revisión de la literatura. Biomédica. https://doi.org/10.7705/biomedica.v29i2.20

  • CHAVES Erika, A. (2004). Pruebas diagnósticas en alergia y su utilidad clínica. Diagnostic Tests and their Clinical Use in Allergy. Rev Med Hered.

  • Carina Chromoy, G., & Pedro Mallo, M. (2014). Alergia al látex: el farmacéutico como agente de cambio. Hospital Naval Buenos Aires.


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.