Mitä lääkkeiden apuaineet ovat?

Lääkkeen sisältämien apuaineiden selvittämiseksi sinun tarvitsee vain katsoa pakkausseloste tai etiketti. Tässä artikkelissa kerromme, mitä lääkkeiden apuaineet ovat.
Mitä lääkkeiden apuaineet ovat?
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Olet todennäköisesti jo kuullut termin “lääkkeiden apuaineet”, ehkä lukiessasi jonkin käyttämäsi lääkkeen pakkausselostetta. Mutta tiedätkö, mihin se viittaa?

Lääkkeiden apuaineet ovat lääkkeen komponentteja lukuun ottamatta sen vaikuttavaa aineosaa eli lääkeainetta, joka on terapeuttinen molekyyli. Lääke siis koostuu pääasiassa vaikuttavasta aineosasta ja apuaineista.

Näiden apuaineiden tarkoituksena on saavuttaa haluttu annosmuoto. Tämä on yksilöllinen järjestely, johon lääkeaine ja apuaineet mukautetaan. Toisin sanoen, se on lääkkeen fyysinen ulkomuoto sen ottamisen helpottamiseksi.

Lyhyesti sanottuna valmistajat yhdistävät lääkkeiden apuaineet vaikuttavan tai vaikuttavien aineosien kanssa erilaisissa lääkemuodoissa (oraali, laskimonsisäinen, peräaukon kautta annosteltava, nenän kautta annosteltava jne.) lääkkeen syntetisoimiseksi, joka on kaikkien mainittujen aineiden yhdistelmä.

Katsotaanpa asiaa tarkemmin.

Mikä on lääkkeiden apuaineiden tarkoitus?

Mitä lääkkeiden apuaineet ovat?

Lääkkeen apuaineiden tehtävänä on helpottaa lääkkeiden valmistusta, varastointia ja ottamista. Ne ovat myös ainoat komponentit lääkkeessä, jotka voivat vaihdella alkuperäisvalmisteen ja geneerisen eli rinnakkaisvalmisteen välillä.

Nämä ovat joitakin yleisimpiä lääkkeiden apuaineita:

  • Sidosaineet: Niiden tehtävänä on pitää eri komponentit yhdessä. Jotkut yleisimmistä sidosaineista ovat tärkkelys, sokeri, laktoosi tai muut makeutusaineet, kuten ksylitoli.
  • Laimentimet: Valmistajat täyttävät tabletin tai kapselin sisällön saadakseen kulutukseen sopivan muodon. Kasviselluloosa on hyvin yleinen apuaine tablettien tai kovien gelatiinikapseleiden valmistuksessa.
  • Hajotusaineet: Nämä lääkkeiden apuaineet parantavat vaikuttavien ainesosien vapautumista ruoansulatuskanavassa.
  • Voiteluaineet: Nämä ovat välttämättömiä estämään kokkareiden muodostumista tai ainesosien tarttumista laitteisiin lääkkeitä valmistettaessa. Jotkut yleisimpiä aineita tähän tarkoitukseen ovat tavanomaiset mineraalit, kuten talkki. Steroidirasva toimii myös voiteluaineena.
  • Pinnoitteet: Nämä lääkkeiden apuaineet suojaavat muita aineosia ympäristön eri tekijöiltä, kuten ilmalta tai kosteudelta. Ne helpottavat myös pahanmakuisten tablettien tai kapseleiden nielemistä. Selluloosapäällyste, joka ei sisällä allergeenisia aineita, on yleisin pinnoite lääkkeillä.
  • Makeutusaineet: Näiden apuaineiden pääasiallinen tehtävä on helpottaa tablettien nielemistä parantamalla niiden makua.
  • Aromit ja väriaineet: Nämä parantavat lääkkeiden aistinvaraisia ominaisuuksia ja tehostavat siten hoito-ohjelman noudattamista.

Kuinka lääkkeiden apuaineet näkyvät tuotteen pakkausselosteessa?

Nainen lukee lääkitystä koskevia tietoja.

Apuaineet ovat yleensä inerttejä aineita, eli niillä ei ole mitään vaikutusta kehoon. Joskus on kuitenkin mahdollista, että tietyt ihmiset ovat niille allergisia tai intolerantteja, kuten laktoosin tai gluteenin kohdalla voi käydä.

Tästä syystä sinun tulisi aina tutustua lääkkeen koostumukseen ja varmistaa, että käytät sitä oikein.

Lääkkeen sisältämien apuaineiden selvittämiseksi sinun tarvitsee vain tarkastella lääkkeen pakkausselostetta tai etikettiä. Pakkausselosteesta löytyy täydellinen kuvaus tuotteessa käytetyistä apuaineista. Lääkkeen vaikuttavan aineen nimi löytyy useimmiten jo tuotteen nimen yhteydestä tai nimen alta, ja lisäksi listalta, jossa on mainittu kaikki tuotteen ainesosat.

Otetaan esimerkkinä lääkkeiden apuaine titaanidioksidi. Tätä ainetta sisältävien lääkkeiden pakkausselosteessa lukee “titaanidioksidi E171”.

Lääkkeiden pakkausselosteen tietojen ansiosta monet terveysongelmat voidaan estää. Keliakiapotilaat voivat esimerkiksi tarkistaa, sisältääkö tuote gluteenia. Vastaavasti potilaat, joilla on laktoosi-intoleranssi, voivat tarkistaa, onko tuotteessa käytetty laktoosia.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Antibioottien liikakäyttö johtaa mikro-organismien vastustuskykyyn

Johtopäätös

Apuaineet ovat välttämättömiä lääkkeiden valmistuksessa. Ne parantavat valmisteen makua, ulkonäköä, imeytymistä ja jakautumista.

Koska jotkut niistä voivat aiheuttaa allergisia vaikutuksia, sinun tulee lukea pakkausseloste tai kysyä lääkäriltä tai apteekista sen koostumusta ennen lääkityksen ottamista.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Miksi jotkut lääkkeet tulee ottaa tyhjään mahaan ja toiset ruokailun jälkeen?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Miksi jotkut lääkkeet tulee ottaa tyhjään mahaan ja toiset ruokailun jälkeen?

Lääkkeen käyttöohjetta tulee noudattaa. Täällä kerromme, miksi jotkut lääkkeet tulee ottaa tyhjään mahaan ja toiset ruokailun jälkeen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Balbani, A. P. S., Stelzer, L. B., & Montovani, J. C. (2006). Excipientes de medicamentos e as informações da bula. Revista Brasileira de Otorrinolaringologia. https://doi.org/10.1590/s0034-72992006000300018
  • Robles, L. V. (2011). Los excipientes y su funcionalidad en productos farmacéuticos sólidos; Revista Mexicana de Ciencias Farmaceuticas.
  • Villafuerte R., L. (2011). Los excipientes y su funcionalidad en productos farmacéuticos sólidos. Revista Mexicana de Ciencias Farmaceuticas.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.