Antibioottien liikakäyttö johtaa mikro-organismien vastustuskykyyn

Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa ottavat antibiootteja umpimähkään. Valitettavasti tällä käytöksellä voi olla vakavia terveysvaikutuksia. Se voi esimerkiksi tutkimusten mukaan heikentää flunssan vastustuskykyä.
Antibioottien liikakäyttö johtaa mikro-organismien vastustuskykyyn
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Antibiootit ovat lääkkeitä, joita käytetään bakteeri-infektioiden hoidossa. Niiden mielivaltainen ottaminen voi kuitenkin johtaa mikro-organismien vastustuskykyyn. Hiirillä hiljattain tehty tutkimus osoittaa, että antibiootit näyttävät heikentävän keuhkojen vastustuskykyä flunssaa aiheuttavia patogeeneja vastaan. Antibioottien liikakäyttö johtaa mikro-organismien vastustuskykyyn.

Näiden mikrobisidisten lääkkeiden väärinkäytöstä on tullut suuri ongelma terveydenhuollon ammattilaisille. Maailmanlaajuisesti suuri osa ihmisistä käyttää niitä tulehduksellisten, traumaattisten tai virusten aiheuttamien sairauksien tehottomaan hoitoon ilman lääkärin valvontaa.

Francis Crick Instituten tutkijaryhmä on osoittanut, että antibiootit vaikuttavat immuunipuolustuksen ensimmäiseen linjaan keuhkojen tasolla. Lisäksi osoitettiin, että ne muuttavat suolistobakteerien erittämää proteiinisignaalia, mikä vaikuttaa myös tähän immuunijärjestelmän osa-alueeseen.

Antibiootit ja flunssantorjunta: tutkimus

Tutkimuksen alussa tutkimusryhmä käytti ryhmää laboratoriojyrsijöitä, joilla oli terve suoliston bakteerifloora. Ensin nämä hiiret saivat juomaveteen laimennettua antibioottiseosta yli 3 viikon ajan. Tämän ajan jälkeen ryhmä infektoi testiryhmän influenssaviruksella.

Toisaalta myös toinen ryhmä vertailujyrsijöitä, jotka eivät juoneet aiempia antibiootteja, olivat myös viruksen saaneet. Tällä tavoin tutkijat toivoivat voivansa vertailla ja analysoida tuloksia yksityiskohtaisesti. Vain 2 päivää tartunnan jälkeen antibiooteilla käsiteltyjen hiirten keuhkoissa oli viisi kertaa suurempi viruspopulaatio kuin kontrolliryhmässä.

Lisäksi tutkijat päättivät suorittaa ulosteensiirron pienelle ryhmälle tartunnan saaneita jyrsijöitä, joita he olivat aiemmin hoitaneet antibiooteilla. Näin tehdessään he pyrkivät asuttamaan uudelleen suoliston bakteeriflooran, jonka lääkkeen käyttö oli tuottanut, arvioimaan bakteeriperäisen proteiinisignaalin roolia immuniteettipuolustuksessa.

Tutkimuksen pääpaino oli interferonin dynamiikan arvioinnissa keuhkovirusinfektion patogeneesissä. Koko tutkimuksen ajan pystyttiin osoittamaan, että antibiootit eivät vain näytä heikentävän puolustuskykyä, vaan myös edistävät vakavampien kliinisten kuvien kehittymistä.

Antibioottien liikakäyttö johtaa mikro-organismien vastustuskykyyn
Influenssa on virusinfektio, jonka hoitoon ei tarvita antibiootteja, paitsi jos siihen lisätään bakteerisuperinfektio, mikä ei aina pidä paikkaansa.

Mitä tulokset osoittivat flunssan torjunnasta?

Tämä viimeaikainen tutkimus kuvaa, kuinka ihmiskehon immuniteetti riippuu monimutkaisesta solujenvälisestä ja solunsisäisestä signalointiprosessista. Se sisältää suoliston bakteereista peräisin olevien proteiiniärsykkeiden järjestelmän, joka valmistelee kudoksia puolustusta varten.

Tutkimuksen tulokset vahvistavat, että antibiootit pahentavat influenssaviruksen saaneiden kliinistä kulkua muuttamalla signalointia Tässä suhteessa 80 % tartunnan saaneista jyrsijöistä, joilla oli terve bakteerifloora, selviytyi hengissä. Yli 60 % aiemmin antibiootteja saaneista hiiristä taas kuoli tutkimuksen aikana.

Samalla saavutettiin parempi immuunivaste infektiota vastaan, kun tartunnan saaneiden jyrsijöiden suolen bakteerifloora oli populoitunut uudelleen. Tällä tavalla testihiiret kehittivät paremman suojan virushyökkäystä vastaan ​​ja saivat korkeamman eloonjäämisasteen. Tämä tosiasia korostaa, kuinka antibiootit heikentävät puolustuskykyä keuhko- ja systeemisellä tasolla.

Suolistoflooran vaikutus keuhkojen immuniteettiin

Antibioottien mielivaltainen käyttö edistää hyödyllisten suoliston bakteeripopulaatioiden vähenemistä. Ja tämä jättää kehon alttiiksi viruskeuhkoinfektioille. Tämä löytö on erittäin tärkeä, ei vain ihmisten kliinisessä käytännössä, vaan myös lähestymistavassa profylaktisiin antimikrobiaalisiin hoitoihin karjanhoidossa ja maataloudessa.

Tutkimus paljasti myös, että tyypin I interferoni on molekyyli, joka vastaa signaloinnista ja keuhkojen puolustuskyvyn säätelystä. Tämä aine on vastuussa varhaisen keuhkovasteen stimuloimisesta viruksen lisääntymiselle, mikä vähentää infektio- ja kolonisaationopeutta.

Interferoni edistää Mx1-viruksenvastaisten geenien aktivoitumista jyrsijöillä, mikä vastaa MxA-geeniä ihmisillä. Ja nämä osallistuvat virusten lisääntymisen ja eloonjäämisen muuttamiseen organismissa.

Keuhkokudosta vuoraavat solut ovat ensimmäinen puolustuslinkki haitallisia aineita vastaan. Siksi, kun suoliston bakteerisignalointi on läsnä, aktivaattorigeenit antavat signaalin, mikä vähentää virusten kolonisaatiota. Antibiootit kuitenkin vähentävät tyypin I interferonia ja pahentavat influenssan kliinistä kulkua.

Antibioottien liikakäyttö johtaa mikro-organismien vastustuskykyyn
Keuhkot ovat ensimmäinen este infektioita vastaan, jotka pääsevät kehoon hengitysteiden kautta. Niiden tehokkuus riippuu tietyistä geneettisistä aktivaatioista.

Flunssan suojaus voi taas vakiintua

Ratkaiseva tekijä tässä tutkimuksessa oli mahdollisuus palauttaa keuhkojen immuunijärjestelmä alkuperäiseen tilaansa. Tätä varten tutkijat päättivät suorittaa ulosteensiirron jyrsijöille. Tämä mahdollisti suolistoflooran lisääntymisen ja palautumisen normaaliksi.

Joten ne paransivat paikallista immuniteettia keuhkoissa ja lisäsivät puolustusta muissa kudoksissa. Samanaikaisesti lisätutkimukset ihmisillä ovat edelleen tarpeen toimenpiteen tehokkuuden tai muiden lähestymistapojen tarpeen osoittamiseksi.

Älä koskaan ota antibiootteja ilman lääkärin määräystä

Lopuksi todettakoon, että tämä uusi tutkimus, jossa väitetään että antibioottien liikakäyttö johtaa mikro-organismien vastustuskykyyn, ei ole asia, johon voimme suhtautua kevyesti.

Virusinfektioita tulee hoitaa vain viruslääkkeillä tai tukimenetelmillä. Loppujen lopuksi antibioottilääkkeet eivät ole osoittaneet tehokkaiksi tässä yhteydessä. Lisäksi bakteerien vastustuskyky lisääntyy dramaattisesti ja kulutukseen liittyy pitkä lista haittavaikutuksia.

Tältä osin sinun ei tule koskaan ottaa näitä lääkkeitä tai muita lääkkeitä ilman lääkärin määräämää reseptiä. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat ainoita, jotka ovat päteviä arvioimaan tilan, tunnistamaan olosuhteet ja ehdottamaan parasta terapeuttista lähestymistapaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bradley K, Finsterbusch K, Schnepf D, Crotta S, Llorian M, Davidson S et al. Microbiota-Driven Tonic Interferon Signals in Lung Stromal Cells Protect from Influenza Virus Infection. Cell Reports. 2019;28(1):245-256.e4.
  • Havers FP, Hicks LA, Chung JR, Gaglani M, Murthy K, Zimmerman RK et al. Outpatient Antibiotic Prescribing for Acute Respiratory Infections During Influenza Seasons. JAMA Netw Open. 2018 Jun 1;1(2):e180243.
  • Belkina T, Al Warafi A, Hussein Eltom E, Tadjieva N, Kubena A, Vlcek J. Antibiotic use and knowledge in the community of Yemen, Saudi Arabia, and Uzbekistan. J Infect Dev Ctries. 2014 Apr 15;8(4):424-9.
  • Pestka S, Krause CD, Walter MR. Interferons, interferon-like cytokines, and their receptors. Immunol Rev. 2004 Dec;202:8-32.
  • Pichlmair A, Pollak M, Bergthaler A. Die erste Antwort auf virale Infektionen: Typ I Interferone [The first answer to viral infections: type I interferon]. Berl Munch Tierarztl Wochenschr. 2004 Jul-Aug;117(7-8):252-65.
  • Rönnblom L. The importance of the type I interferon system in autoimmunity. Clin Exp Rheumatol. 2016 Jul-Aug;34(4 Suppl 98):21-4.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.