Näin valmistat gluteenittomat churrot

Monet keliaakikot ja ruoansulatusongelmista kärsivät ihmiset rajoittavat tai jopa välttelevät tiettyjä jälkiruokia johtuen siitä nimenomaisesta syystä, että useat jälkiruoat sisältävät gluteenia.
Näin valmistat gluteenittomat churrot
Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Keliakia on sairaus, joka vaikuttaa ihmisen immuunijärjestelmään elimistön joutuessa kosketuksiin gluteenin ja siihen liittyvien prolamiinien kanssa. Siksi ruoanlaitto ja erityisesti jälkiruoat, kuten herkulliset churrot, eivät aina ole keliaakikolle tai gluteeniallergikolle kaikkein helpoimpia valmistaa.

Monet meistä ovat huomanneet, että gluteenittomat tuotteet eivät ole kauppojen hyllyjen ja ravintoloiden ruokalistojen suosituimpia tuotteita. Tämä ei kuitenkaan saisi estää keliaakikkoa kokeilemasta mielenkiintoisia reseptejä myös gluteenittomana versiona.

Espanjalaiset munkkitangot eli churrot ovat vehnäjauhoista valmistettu munkkitaikina, joka uppopaistetaan öljyssä perinteisten munkkien tavoin. Normaalisti churrojen valmistamiseen käytetään vettä, vehnäjauhoja, suolaa ja öljyä, mutta tänä päivänä reseptistä löytyy useita eri muunnelmia.

Tiedämme jo, että vehnä on yksi gluteenin päälähteistä; siksi keliaakikon täytyykin oppia valmistamaan ruokaa ilman sitä. Vehnäjauhojen korvaamiseksi löytyy onneksi useita eri vaihtoehtoja aina riisijauhosta, maissijauhoihin, kvinoaan ja jopa linsseihin. Seuraavaksi esittelemme kaksi herkullista tapaa valmistaa espanjalaiset churrot täysin ilman vehnäjauhoja. 

Gluteenittomat churrot riisijauhoista

Myös keliaakikko voi nauttia herkullisista churroista

Tässä reseptissä käytetään riisijauhoja, sillä nämä jauhot ovat yksi käytetyimmistä gluteenittomista jauhoista vehnäjauhojen korvaamiseen. Riisijauhojen maku on neutraali ja siksi ne sopivatkin erinomaisesti nimenomaan jälkiruokien valmistamiseen. Lisäksi riisijauhojen käyttäminen osana mitä tahansa reseptiä antaa ruoan koostumukselle rapean rakenteen. 

Ainesosat

 • 250 g riisijauhoja
 • 250 ml vettä
 • 2 rkl hunajaa
 • 60 g voita
 • 1 tl suolaa
 • 1 tl gluteenitonta leivinjauhetta
 • 125 ml oliiviöljyä paistamiseen

Valmistusohjeet

 1. Lämmitä vesi ja voi keskilämmöllä kattilassa.
 2. Lisää sekaan suola ja sekoita huolellisesti.
 3. Sekoita kulhossa keskenään hunaja, gluteeniton leivinjauhe ja riisijauhot.
 4. Kaada sitten voiseos jauhojen sekaan ja sekoita taikina huolellisesti niin, että kaikki ainekset sekoittuvat tasaisesti keskenään.
 5. Anna taikinan levätä vähintään viiden minuutin ajan. Tämä tekee taikinasta helpommin käsiteltävää. 
 6. Lämmitä seuraavaksi oliiviöljy keskilämpöisellä paistinpannulla tai kattilassa.
 7. Lisää churrotaikina pursotinpussiin ja muotoile taikinasta pitkiä munkkitankoja suoraan pannulle tai kattilaan. Paista churroja niin pitkään, että ne ovat tasaisen kullanruskeita.
 8. Kuivaa lopuksi valmiista churroista ylimääräinen rasva pois talouspaperin avulla ja ripottele päälle tummaa sokeria. Voit myös vaihtoehtoisesti herkutella churrot yhdessä tummasta suklaasta valmistetun siirapin kanssa.

Gluteenittomat churrot tattarijauhoista

Tattarijauhot yhdessä maissitärkelyksen kanssa ovat gluteenittoman leivonnan avaintekijöitä

Tässä reseptissä käytetään tattarijauhoja, sillä ne ovat korkean kuitupitoisuutensa lisäksi myös erinomainen proteiinin lähde. Muista yhdistää tattarijauhot aina pieneen määrään maissitärkkelystä, sillä maissitärkkelys antaa gluteenittomille churroille pehmeämmän ja ilmavamman rakenteen.

Ainesosat

 • 120 g tattarijauhoja
 • 60 g maissitärkkelystä (esimerkiksi Maizena)
 • 250 ml vettä
 • ½ tl vaniljaesanssia
 • 1 tl suolaa
 • 30 g tummaa sokeria
 • 75 g tummaa suklaata raastettuna
 • 125 ml oliiviöljyä paistamiseen

Valmistusohjeet

 1. Sekoita kaikki kuivat ainesosat keskenään suuressa kulhossa.
 2. Lämmitä sitten vesi kattilassa ja kun vesi alkaa kiehua, poista se liedeltä ja anna veden jäähtyä hetken aikaa.
 3. Kaada hieman jäähtynyt vesi kuivien ainesosien sekaan. Sekoita niin pitkään, että kaikki ainesosat sekoittuvat keskenään ja lopputuloksensa on paksu ja tasainen taikina.
 4. Lisää sitten joukkoon raastettu suklaa ja vaniljaesanssi. Alusta taikina huolellisesti. Tämä tattarijauhoista ja maissitärkkelyksestä valmistettu taikina on koostumukseltaan hieman edellistä reseptiä tukevampi, mutta sen tarkoituksena onkin auttaa sinua muotoilemaan churrot halutessasi omin käsin.
 5. Muotoile seuraavaksi churrot haluamallasi tavalla. Voit myös vaihtoehtoisesti käyttää pursotinpussia edellisen reseptin tavoin.
 6. Kuumenna oliiviöljy paistinpannussa keskilämmöllä. Kun öljy on tarpeeksi kuumaa, lisää churrot pannulle ja anna niiden ruskistua tasapuolisesti molemmilta puolilta.
 7. Painele lopuksi valmiista churroista ylimääräinen rasva pois talouspaperin avulla ja koristele tummalla sokerilla tai tummasta suklaasta valmistetulla siirapilla. Nämä herkulliset gluteenittomat churrot ovat nyt valmiita herkuteltavaksi!

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Nehra, V., Marietta, E. V., & Murray, J. A. (2012). Celiac Disease. In Encyclopedia of Human Nutrition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375083-9.00046-5
 • Wijngaard, H. H., & Arendt, E. K. (2006). Buckwheat. Cereal Chemistry. https://doi.org/10.1094/CC-83-0391
 • El Khoury D, Balfour-Ducharme S, Joye IJ. A Review on the Gluten-Free Diet: Technological and Nutritional Challenges. Nutrients. 2018;10(10):1410. Published 2018 Oct 2. doi:10.3390/nu10101410
 • Parzanese I, Qehajaj D, Patrinicola F, et al. Celiac disease: From pathophysiology to treatment. World J Gastrointest Pathophysiol. 2017;8(2):27–38. doi:10.4291/wjgp.v8.i2.27
 • Ballesteros López, A. C., Guimarães Pereira, A. J., & Junqueira, R. G. (2004). Flour mixture of rice flour, corn and cassava starch in the production of gluten-free white bread. Brazilian Archives of Biology and Technology. https://doi.org/10.1590/S1516-89132004000100009

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.