Hiilihydraattipitoiset reseptit keliaakikolle

17 maaliskuun, 2019
Gluteenittomien ja samalla hiilihydraattipitoisten sekä täyttävien reseptien löytäminen saattaa usein aiheuttaa päänvaivaa monelle keliaakikolle.

Siinä missä suurin osa hiilihydraattipitoisista ruoista sisältää usein gluteenia, ei keliaakikolle sopivien reseptien etsimistä ja löytämistä ole tehty kovin helpoksi.

Hiilihydraattipitoiset ja gluteenittomat reseptit voivat kuitenkin osoittautua keliaakikolle erinomaiseksi liittolaiseksi, sillä hiilihydraatit ovat tärkeä osa tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota.

Seuraavat reseptit voivat auttaa siis erityisesti keliaakikkoja ja muita gluteenittoman ruokavalion seuraajia täydentämään ruokavaliosta puuttuvia tärkeitä hiilihydraatteja, jotka tuovat jokapäiväiseen elämään uutta jaksamista ja energiaa. Reseptien yksinkertaisuuden ja nopeuden lisäksi mikä parasta, tulet löytämään lähes takuuvarmasti kaikki tarvittavat ainesosat vaikka omasta lähikaupastasi!

Hiilihydraatit

Hiilihydraatteja karttavat dieetit ja huono maine eivät kiellä sitä tosiasiaa, että hiilihydraatit ovat äärimmäisen tärkeä osa ruokavaliotamme. Hiilihydraatit nimittäin toimivat kehomme energiaravintoaineena, joka toisin sanoen saa kehomme liikkumaan ja elämään.

Gluteeniton ja hiilihydraattipitoinen ruokavalio voi olla haaste keliaakikolle

Ongelmia syntyy silloin, kun liiallinen energiaa alkaa kertyä elimistöön, jolloin kehon on yhä vaikeampaa päästä eroon ylimääräisestä kuormasta. Lisäksi useat ylipainosta sekä sydän- ja verisuonihäiriöistä johtuvat sairaudet on liitetty suoraan hiilihydraattien liikakulutukseen.

Aivan kokonaan ilman hiilihydraatteja emme kuitenkaan selviä ja kehomme toiminnot hidastuisivat huomattavasti hiilihydraattien tarjoaman energian vähentyessä. Älä siis turhaan välttele kaikkia hiilihydraatteja ja siksi rohkaisemme sinua kokeilemaan näitä seuraavia herkullisia ja kaiken lisäksi gluteenittomia vaihtoehtoja!

Hiilihydraattipitoiset reseptit keliaakikolle

Kvinoa on erinomainen hiilihydraatti keliaakikolle

Miksi nämä reseptit on suunnattu juuri keliaakikolle? Vastaus on yksinkertainen – osaat varmasti kuvitella, että iso osa lähes koko maapallon ruokavaliosta koostuu yhdestä ja ainoasta viljasta eli vehnästä. Vehnä sisältää korkeita määriä gluteenia, joka keliakiasta kärsivän ihmisen ruoansulatukseen joutuessaan voi aiheuttaa hyvin epämukavaa oloa ja jopa kipua.

Vehnää löytyy lähes kaikista päivittäin kuluttamistamme tuotteista aina aamumuroista kekseihin, pulliin, leipään ja pastaan. Keliaakikon ruokavalio kohtaa siis haasteita joka päivä!

Seuraavien reseptien tarkoituksena on tarjota hiilihydraattipitoisia ja samalla terveellisiä vaihtoehtoja, jotka tuovat monipuolisuutta keliaakikon haastavaan ruokavalioon.

Tutustu aiheeseen lisää: Hyvät hiilihydraatit vs. huonot hiilihydraatit

1. Gluteenittomat aamiaishiutaleet kvinoalla, omenalla ja mustikoilla

Nämä gluteenittomat ja täyttävät aamiaishiutaleet ovat ihanteellinen aamupala keliaakikolle ja muille gluteenia välttäville. Lisäksi tämä nopea ja yksinkertainen resepti päihittää ravintoköyhät sokerimurot laadukkuudellaan.

Ainesosat

 • ½ kupillinen kvinoaa (noin 100 g)
 • 1 kupillinen vettä (noin 250 ml)
 • 2 rkl jauhettua kanelia
 • 1 tl tummaa sokeria
 • ½ kupillista pähkinöitä oman makusi mukaan (noin 75 g)
 • 1 omena viipaloituna
 • 2 rkl mustikoita

Valmistusohjeet

 1. Keitä vesi kiehumispisteeseen saakka ja lisää joukkoon kvinoa. Anna kvinoan turvota vedessä noin 5 minuuttia.
 2. Kun kvinoa on kunnolla turvonnut, lisää joukkoon jauhettu kaneli, tumma sokeri ja valitsemasi pähkinäsekoitus. Sekoita kaikki tasaisesti joukkoon.
 3. Koristele murot viipaloidulla omenalla ja ripottele päälle mustikat.

Sinua voi myös kiinnostaa: Kvinoa-kikhernepyörykät: maistuva vaihtoehto lihapullille

2. Gluteeniton pestopasta katkaravuilla

Katkaravut sisältävät paljon proteiinia

Tämä gluteeniton pestopasta on ehdoton todiste siitä, että gluteeniton ruokavalio voi olla samaan aikaan herkullinen ja monipuolinen. Uskomme, että tästä pastasta voi tulla uusi suosikkisi!

Ainekset

 • 200 g gluteenitonta pastaa makusi mukaan
 • 250 g kuorittuja katkarapuja
 • 1 kupillinen kuorittuja vihreitä herneitä (noin 95 g)
 • 2 kupillista tomaattikastiketta (noin 250 g)
 • 2-3 rkl pestoa (maun mukaan)

Valmistusohjeet

 1. Lisää ripaus suolaa keittoveteen ja valmista pasta pakkauksessa tulevan ohjeen mukaisesti.
 2. Lisää keitinveteen kuoritut katkaravut ja herneet hieman ennen pastan kypsentymistä. Sekoita seosta niin pitkään, kunnes pasta on kypsää.
 3. Siivilöi pasta, katkaravut ja herneet kuivaksi.
 4. Sekoita tomaattikastike pastan joukkoon.

Voit tarjoilla pastan tuoreeltaan tai halutessasi antaa pastan asettua muutaman tunnin ajan, lämmittää se sitten uunissa ja tarjoilla peston kanssa.

 • Nehra, V., Marietta, E. V., & Murray, J. A. (2012). Celiac Disease. In Encyclopedia of Human Nutrition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375083-9.00046-5
 • Biesiekierski, J. R., Peters, S. L., Newnham, E. D., Rosella, O., Muir, J. G., & Gibson, P. R. (2013). No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2013.04.051
 • Mohamed, A. A., Rayas-Duarte, P., Shogren, R. L., & Sessa, D. J. (2006). Low carbohydrates bread: Formulation, processing and sensory quality. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.08.044
 • Alvarez-Jubete, L., Arendt, E. K., & Gallagher, E. (2010). Nutritive value of pseudocereals and their increasing use as functional gluten-free ingredients. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2009.10.014
 • Kuipers, R. S., de Graaf, D. J., Luxwolda, M. F., Muskiet, M. H. A., Dijck-Brouwer, D. A. J., & Muskiet, F. A. J. (2011). Saturated fat, carbohydrates and cardiovascular disease. Netherlands Journal of Medicine. https://doi.org/10.3945/ajcn.2008.26285