Mikä on ruoansulatuskanavan fisteli?

Ruoansulatuskanavan fisteli ilmenee erilaisina oireina, kuten ripulina, pahoinvointina, peräsuolen verenvuotona ja jopa kuumeena sekä sietämättömänä vatsakipuna. Ennuste on hyvin vaihteleva.
Mikä on ruoansulatuskanavan fisteli?

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Fisteli syntyy, kun elimen ja toisen rakenteen välille muodostuu yhteys, yleensä toissijaisen vahingon vuoksi. Ruoansulatuskanavan fisteli on hyvin yleinen Crohnin tautia sairastavilla potilailla, koska jopa 35 % heistä kehittää ainakin yhden jossakin vaiheessa elämäänsä.

Toisaalta tämä terveysongelma on tyypillinen myös potilaille, joille on tehty kirurginen toimenpide vatsan alueella. Tutkimusten mukaan jopa 85 % fisteleistä syntyy näiden toimenpiteiden sivuvaikutuksena. Jos haluat tietää enemmän ruoansulatuskanavan fisteleistä ja niiden hoidosta, olet oikeassa paikassa!

Ruoansulatuskanavan fisteleiden tyypit

Tieteelliset tutkimukset luokittelevat fistelit niiden esiintymispaikan mukaan, joten ne voivat olla joko ulkoisia tai sisäisiä. Sisäiset fistelit yhdistävät kaksi elintä toisiinsa, kun taas ulkoiset fistelit kommunikoivat suoraan tai epäsuorasti kehon pinnan kanssa. Lisäksi ne voivat olla yksinkertaisia ​​tai monimutkaisia ​​riippuen niiden muodostamien yhteyksien määrästä.

Ulkonäön perusteella on 4 olemassa erityyppistä fisteliä:

  • Ruokatorven, mahalaukun ja pohjukkaissuolen
  • Ohutsuolen
  • Paksusuolen
  • Mikä tahansa yllä mainituista, joka on valunut yli 20 neliösenttimetrin kokoisen seinämän läpi

Viimeinen termi on huomionarvoinen. Fistelit ovat aukkoja jotka mahdollistavat ruoansulatuskanavassa olevien nesteiden pääsyn muualle kudoksiin. Tämän parametrin perusteella fisteli voi olla matalavirtainen (valuu alle 500 millilitraa päivässä) tai suuri (yli 500 millilitraa päivässä).

Ruoansulatuskanavan fisteli voidaan nähdä röntgenkuvissa.
Mikä tahansa osa ihmisen ruoansulatuskanavasta voi kehittää fistelin.

Mitkä ovat ruoansulatuskanavan fistelin oireet?

Drugs.com-portaali kertoo meille joitain yleisimpiä oireita. Niiden joukossa ovat seuraavat:

Sisäisestä fistelistä kärsivällä potilaalla voi myös olla peräsuolen verenvuotoa, infektioita verenkierrossa, ravinteiden imeytymishäiriöitä, kuivumista ja taustalla olevien terveysongelmien pahenemista. Toisaalta jotkut fistelit eivät aiheuta oireita; kaikki riippuu yllä mainituista parametreistä ja yksilön terveydentilasta.

Mahdolliset komplikaatiot

Jos potilas kärsii voimakkaasta peräsuolen verenvuodosta, hallitsemattomasta oksentelusta ja pahoinvoinnista tai turvonneesta vatsasta, hänen on hakeuduttava kiireesti lääkäriin. Jotkut fistelit voivat olla hengenvaarallisia, jos ne liittyvät ympäröivän kudoksen bakteeri-infektioon.

Lääketieteen kehityksestä huolimatta tutkimuslähteet osoittavat, että 25-50 % enterokutaanisesta fistelistä kärsivistä potilaista lopulta kuolee. Nämä tiedot eivät kuitenkaan ole täysin oikeudenmukaisia, koska tällä tarkoitetaan yleensä ihmisiä, joiden terveys on jo heikko.

Ruoansulatuskanavan fisteleiden muodostumisen tärkeimmät aiheuttajat

Lääketieteellisissä tutkimuksissa tutkitaan maha-suolikanavan fistelin tärkeimpiä syitä. Seuraavaksi kerromme havainnoista ​​lyhyesti.

Kirurgiset toimenpiteet

Kuten edellä mainitsimme, 75-85 % ruoansulatuskanavan fisteleistä on seurausta vatsaleikkauksen jälkeisistä komplikaatiosta. Tarkkoja lukuja on vaikea saada, koska se riippuu monista tekijöistä, mutta kaikki tutkijat ovat samaa mieltä: yli puolet fisteleistä syntyy leikkauksen jälkeisenä aikana.

Divertikulaariset sairaudet

Paksusuoleen vaikeassa muodossa vaikuttavien divertikkeleiden esiintyminen voi myös laukaista fisteleiden muodostumisen. Nämä näkyvät yhteyksinä vatsan sisäisiin elimiin (esimerkiksi virtsarakko).

Crohnin tauti

Crohnin tauti aiheuttaa pitkittynyttä kroonista tulehdusta tietyissä ruoansulatuskanavan osissa. Tämä johtaa vatsakipuun, kuumeeseen, uupumukseen, ummetukseen ja verenvuotoon ulosteessa. Uskotaan että jopa 35 %:lla Crohnin tautia sairastavista kehittyy fisteleitä.

Pahanlaatuiset prosessit

Syöpäkasvainten esiintyminen suolistossa ja viereisissä elimissä edistää fisteleiden muodostumista. Ruoansulatuskanavan limakalvon massan radiaalinen laajentuminen ja normaalin kudoksen tuhoutuminen edistävät tätä yhteyttä.

Kuinka ruoansulatuskanavan fisteli voidaan diagnosoida?

Yhdysvaltain kansallinen lääketieteellinen kirjasto listaa joitain tehokkaimmista diagnostisista menetelmistä ruoansulatuskanavan fistelin havaitsemiseksi. Näitä ovat seuraavat:

  • Esofagografia: Sarja röntgenkuvia ruokatorven, vatsan ja ohutsuolen tilan arvioimiseksi. Suora fistelin haku suoritetaan.
  • Barium-peräruiske: Paksusuolen erityinen röntgenkuva, joka sisältää paksusuolen ja peräsuolen.
  • TT-tarkistus: Tätä työkalua käytetään fistelin etsimiseen vatsan ja suoliston silmukoiden tai sellaisten alueiden välillä, joilla on esiintynyt aikaisempia infektioita.
  • Fisteligrammi: Käyttää reaaliaikaisen röntgensäteen muotoa, jota kutsutaan fluoroskoopiksi ja kontrastimateriaaliksi (bariumpohjainen) kuvien tuottamiseksi epänormaalista käytävästä kehon sisällä.

Vaikka kaikki diagnostiset menetelmät ovat kelvollisia, fisteligrammi on tekniikka, joka tarjoaa olennaisimmat lääketieteelliset tiedot. Fisteligrammin ansiosta lääkärit voivat itse fistelin havaitsemisen lisäksi arvioida vaurion tilaa ja sen laajentumista.

Sarjaröntgenkuvat ovat peräkkäisiä röntgenkuvia, jotka on otettu kattamaan suuri osa maha-suolikanavaa ruokatorvesta peräsuoleen.

Saatavilla olevat hoidomuodot

Hoidossa on kaksi muunnosta: konservatiivinen ja kirurginen. Ensimmäisessä tapauksessa lääkärit määräävät yleensä antibiootteja vakavien bakteeri-infektioiden kehittymisen estämiseksi. Lisäksi, jos fisteli on Crohnin taudin tulos, potilaan on saatava immunosuppressiivisia lääkkeitä.

Muita konservatiivisia lähestymistapoja ovat fibriiniliimojen käyttö fistelin sulkemiseksi minimaalisen invasiivisella tavalla ja potilaan suonensisäinen ravitsemus sen parantuessa. Tämän lähestymistavan onnistumisaste ei ole kovin korkea, joten se johtaa yleensä alueen kirurgiseen leikkaamiseen.

Ruoansulatuskanavan fisteli: taustalla olevan ongelman komplikaatio

Ruoansulatuskanavan fisteli on vaikea kliininen kokonaisuus. Se syntyy yleensä aiemman komplikaation, joko leikkauksen tai pitkittyneen suolistosairauden, sivutuotteena.

Siksi ennuste riippuu ensisijaisesta terveysongelmasta ja potilaan henkilökohtaisesta tilanteesta. Usein potilaan elämänlaatu kärsi suuresti ja häiritsee potilaan perushoitoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.