Mitä suolistokaasut kertovat terveydestäsi?

Ilmavaivat ovat yleensä pilkan, meemien tai häpeän aihe. Mutta oikeasti ne ovat erittäin tärkeä tietolähde oman terveyden arvioimisessa.
Mitä suolistokaasut kertovat terveydestäsi?

Viimeisin päivitys: 28 maaliskuuta, 2019

Kaikista ruoansulatusvaivoistamme häiritsevin on ehkä ilmavaivat eli suolistokaasut. Ne ilmestyvät juuri silloin, kun niitä vähiten kaipaisi. Jos kaasua ei päästä ulos, se aiheuttaa kovaa vatsakipua sekä ääntä, joka paljastaa kaikille mitä sisälläsi tapahtuu.

Vaikka suolistokaasut ovatkin erittäin luonnollinen asia, sosiaaliset normit pakottavat pidättelemään niitä julkisissa paikoissa, eli ilmavaivat voivat aiheuttaa ongelmia ihmissuhteisiinkin.

Vaikka ilmavaivoja pyrkisikin piilottelemaan, ne ovat itse asiassa erittäin hyödyllinen terveyden mittari. Kaasu muodostuu ruoansulatusprosessien loppupuolella, mistä syystä se on tärkeä varoitusmerkki, jos prosessissa on ongelmia.

Kuten tiedät, ruoan kunnollinen sulattaminen on tärkeää fyysisen ja psyykkisen terveyden kannalta. Sillä on tehtävä immuunijärjestelmässä ja hormonierityksessä, mikä auttaa pitämään esimerkiksi ahdistuksen ja surun hallinnassa. Tästä syystä on aika alkaa kiinnittämään enemmän huomiota suolistokaasuihin.

Unohda ennakkoluulot ja stigmat. Muista, että kaasunmuodostus on yhtä luonnollinen ilmiö kuin vaikka aivastus tai kutina. Sinun on opittava hyväksymään elimistösi toiminnot.

Mitä suolistokaasut kertovat terveydestäsi

Ärtyvä suoli

suolistokaasut

Vaikka ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) huomataankin yleensä vaihtelevista ummetus- ja ripulikausista, runsas kaasunmuodostus on sen ensimmäinen vaihe.

  • On normaalia piereskellä jopa 14 kertaa päivässä.
  • Ärtyvän suolen oireyhtymässä kaasunmuodostus ei ole ainoastaan runsaampaa, vaan sen haju on myös normaalia voimakkaampi.
  • Jos olet huomannut tällaisen muutoksen, kannattaa käydä lääkärissä.

Huonot ruokailutottumukset

ahminta voi aiheuttaa suolistokaasut

Kun syöt liian nopeasti, saat ruoansulatusvaivoja. Ruoansulatusjärjestelmäsi ei ehdi muodostaa happoja ja ruoansulatusnesteitä, joita tarvitaan ruoan sulattamiseksi. Tämän seurauksena syntyy kaasuja ja muita ongelmia.

Jos syöt jatkuvasti liian nopeasti, saatat huomata infektioita tai sinulle saattaa kehittyä allergioita, jotka voivat saada aikaan liiallista kaasunmuodostusta.

Suolistokaasut voivat olla oire mahahaavasta ja suolistoloisista

Kaasu voi olla merkki epätavallisten asioiden olemassaolosta ruoansulatusjärjestelmässäsi, kuten vammoista tai mahahaavasta. Niihin liittyy tavallisesti myös röyhtäilyä.

Edellä mainitut asiat eivät liity ruokailutottumuksiin, mutta niitä kokiessasi huomaat muutoksia.

Siksi sinun tulisi käydä lääkärissä heti niitä huomatessasi. Nämä ongelmat on helppo hoitaa, jos ne havaitaan ajoissa.

Suolistokaasut voivat aiheutua yliherkkyydestä

Saatat olettaa, että viittaamme vain allergioihin. Mutta tietyt ruoat ja juomat eivät aina aiheuta isoja reaktioita elimistössä; ne saavat olon ehkä vain vähän huonoksi.

Elimistösi saattaa muodostaa suolistokaasuja kertoakseen sinulle, että se ei onnistu sulattamaan tiettyä ruoka-ainetta kunnolla, vaikka ongelma ei liittyisikään autoimmuunireaktioon.

Sinun tulisi kiinnittää huomiota siihen, milloin koet runsasta kaasunmuodostusta. Tämä auttaa sinua selvittämään, mitkä ruoat aiheuttavat ongelmia.

Lääkkeiden sivuvaikutukset

lääkkeitä

Tämä on helpoin huomata ja vähiten huolestuttava, paitsi jos kyseessä on krooniseen sairauteen tarkoitettujen lääkkeiden sivuvaikutukset. Tässä ilmavaivat ilmestyvät silloin, kun aloitat lääkityksen.

Kun lääkitys on väliaikainen, ongelmaa ei yleensä ole. Pitkäaikainen lääkitys on kuitenkin asia erikseen. Jälkimmäisessä tapauksessa kannattaa mainita asiasta lääkärille.

Yhteen vaivaan on tavallisesti olemassa useampia lääkkeitä, joten voit mahdollisesti vaihtaa niitä.

Ilmavaivat ovat todellinen riesa, mutta ne ovat hyödyllisiä siksi, että ne varoittavat sinua elimistössäsi olevasta pienestä ongelmasta, joka saattaa kasvaa suureksi.

Aina kun mahdollista, päästä ilma ulos ja pane muistiin asioita. Haiseeko se erittäin pahalle? Tapahtuuko sitä useammin? Onko hetkiä, jolloin se saa olosi epämukavaksi?

Nämä tiedot ovat tärkeitä siksi, että niiden avulla voit varmistaa kaiken olevan OK, ja myös siksi, että tiedät mennä tarvittaessa lääkäriin.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 suolistoa puhdistavaa hauduketta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 suolistoa puhdistavaa hauduketta

Yrttiteet voivat toimia loistavana apuna vastustuskyvyn ja suoliston toiminnan parantamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.