7 elimistön viestiä vaaroista, joita usein luullaan harmittomiksi

On joitakin sellaisia kehon ilmiöitä, jotka eivät koskaan ole normaaleja. Niiden syinä voivat olla vakavat ongelmat, ja siksi ne täytyisi huomioida ja hoitaa niin pian kuin mahdollista.
7 elimistön viestiä vaaroista, joita usein luullaan harmittomiksi

Viimeisin päivitys: 30 maaliskuuta, 2019

Kehomme lähettää meille merkkejä kaiken aikaa. Usein emme kuitenkaan kuuntele näitä viestejä tai emme tiedä, kuinka ne tulisi tulkita. Tänään esittelemme tarkemmin muutamia elimistön viestejä vaaroista, joita ei pidä jättää huomioimatta!

Muista, että kehomme maksaa kaikesta tekemästämme jonkin hinnan. Siihen vaikuttavat niin huonosti syöminen kuin liikkuminen vähemmän kuin olisi tarpeen.

Tämän vuoksi tulisi kiinnittää huomiota jos saat elimistön viestejä vaaroista, jotka uhkaavat terveydentilaasi. Jatka lukemista, jotta osaisit reagoida oikein sekä välttää haitat terveydellesi!

Kipu on yleisimpiä elimistön viestejä vaaroista

Usein ajattelemme, että jos jossakin kehomme kohdassa tuntuu kipua, olo tulee kyllä menemään ohitse. Usein emme siis huolestu kivusta.

On kyllä tietysti niin, että lääkärille ei tarvitse mennä ihan kaikenlaisen kivun vuoksi. Tulisi kuitenkin kiinnittää huomiota elimistömme oireisiin ja etenkin siihen, kuinka ne muuttuvat ajan kuluessa.

Kipu on kehon puolustusmekanismi, ja se ilmenee jotta ymmärtäisimme kiinnittää huomiota siihen, että jokin ei ole kunnossa. Ja koska kehomme ovat fiksuja, tällaisia yleisimpiä elimistön viestejä vaaroista terveydellemme ei tulisi ohittaa.

Tärkeimmät kipuoireet, joihin tulisi reagoida, ovat seuraavat.

1. Rintakipu

elimistön viestejä vaaroista: rintakipu

Jos tämän kivun ohella ilmenee myös hengästyneisyyttä tai takykardiaa, kyseessä saattaa olla oire siitä, että sydänkohtaus on tapahtumassa. Tällainen kipu on voimakasta ja saattaa ilmaantua mihin aikaan päivästä tahansa.

Jos kipu sijoittuu rinnassa vasemmalle puolelle, tässä on merkki mahdollisesta sydänkohtauksestaJos se sen sijaan on rinnan oikealla puolella, kyseessä voi olla useampi erilainen asia – mahdollisuuksia ovat muun muassa rinnan angiina, aneurysma tai astmakohtaus.

Kiinnitä siis huomiota kipuihin, jotka liittyvät sydämeesi. Ne voivat tuntua kurkussa, vasemmassa käsivarressa tai vatsassa, ja lisäksi voi ilmetä pahoinvointia ja huimausta.

2. Nivelkipu

elimistön viestejä vaaroista terveydelle: nivelkipu

Moni uskoo, että kipu nivelissä on normaali asia, ja sen ajatellaan kuuluvan siihen, että ihminen vanhenee. Nivelkipu on kuitenkin yksi yleisimpiä elimistön viestejä vaaroista terveydellemme.

Tulisi kuitenkin muistaa, että joissakin tapauksissa syynä voi olla vamma tai repeytymä.

Ennen kaikkea muista tämä: jos huomaat tulehtuneisutta ja punotusta sillä alueella, johon sattuu, kyseessä voi olla nivelreuma. Hoidot voivat kuitenkin ajan kuluessa estää ongelmaa pahenemasta, ja niillä voidaan jopa estää nivelreumaa aiheuttamasta vammautumista etenkin käsiä koskien.

Muita mahdollisia nivelkivun syitä ovat seuraavat:

 • reumaattinen kuume
 • hepatiitti
 • influenssa
 • kihti
 • nivelrikko

3. Kova päänsärky

yleisimpiä elimistön viestejä vaaroista terveydelle

Migreeni voi olla väsymyksen tai liiallisen stressin seurausta, ja moni ottaa särkylääkettä, menee nukkumaan ja unohtaa sitten koko asian.

Tässä tulisi kuitenkin olla varovainen, sillä päänsäryt voivat olla oire aivojen aneurysmasta.

Aneurysmaan kuuluu turvotusta siinä valtimossa, joka tuo verta aivoihin.

Jotta kyseessä voidaan sanoa olevan kyseinen ongelma, samalla tulee ilmetä muutama muukin oire. Näitä ovat pahoinvointi, oksentelu, herkkyys valolle ja äänelle sekä sädekehien näkeminen.

Jos ongelma on tarpeeksi vakava, se voi aiheuttaa verenvuodon ja johtaa halvaukseen. Jos sinulla on siis voimakkaita päänsärkyjä, jotka ilmenevät lyhyen ajan kuluessa, älä jätä asiaa selvittämättä!

4. Terävä kipu alavatsassa

elimistön viestejä vaaroista: vatsakipu

Jos kipu on vatsan alaosassa, sinulla saattaa olla tulehtunut umpilisäke.

Yksi tavallisista umpilisäkkeen tulehtumisen oireista on sellainen kramppaaminen, joka alkaa navasta ja etenee jalkaan asti. Lisäsi ongelmaan kuuluu pahoinvointia, kuumetta ja tulehtuneisuutta kyseisellä alueella.

Naisilla vatsakipu voi myös olla oire munasarjakystista, ja kipua voi tällöin ilmetä sekä oikealla että vasemmalla puolella. Kun kyseiset nestettä sisältävät pussit särkyvät, kipu on sietämätön. Loput pussit täytyy sitten poistaa niin pian kuin mahdollista, jotta veri jatkaisi virtaamista munasarjoihin.

Alzheimerin taudin oireet

Aivosi voivat myös antaa merkkejä, jotka kertovat siitä että jokin ei niihin liittyen toimi kunnolla.

Sen lisäksi että ihmisen ikääntymisen edetessä ilmenee kognitiivista rappeutumista, on sellaisia asioita, jotka kertovat vakavasta sairaudesta nimeltään Alzheimerin tauti. Tällä hetkellä kyseiseen sairauteen ei ole olemassa lääkettä.

Kiinnitä siis huomiota seuraaviin Alzheimerin taudin yleisiin oireisiin, mikäli havaitset niitä omalla kohdallasi.

1. Unohteleminen

elimistön viestejä vaaroista: muistin heikkeneminen

Muistin huononeminen ja vaikeudet muistaa äskettäin opittua tietoa ovat kaksi tavallista oiretta tästä sairaudesta.

Jos et muista tärkeitä päivämääriä, kysyt samaa asiaa uudelleen ja uudelleen, tai mikäli kerrot tarinan monta kertaa samalle ihmiselle, asiaa ei pitäisi jättää huomiotta.

2. Ongelmia tilanteiden ratkaisemisessa

On myös muita oireita, jotka kertovat Alzheimerin taudista. Näihin kuuluu kyvyttömyys seurata tehtyä suunnitelmaa tai tehdä sellaista asiaa, joka vaatii ajattelua tai tiedon analysointia. Esimerkiksi tähän voi sisältyä se, että et pysty noudattamaan jotakin ruokareseptiä tarkasti, tai et pysty toimimaan juuri niin kuin lääkäri sinulle on määrännyt.

Samaan aikaan voi ilmetä tiettyä vaikeutta tehdä päivittäisiä asioita. Näihin kuuluvat autolla ajaminen, pelien sääntöjen muistaminen, pesukoneen päälle laittaminen ja muut vastaavat asiat.

3. Sekavuus

dementia

Jos et tiedä, mikä päivä on, missä olet tai mihin olet menossa, sinulla on oireita, jotka ovat tyypillisiä tämän rapeuttavan sairauden ilmetessä.

Jos kysyt itseltäsi: “Miksi tulin keittiöön?” tai “Mitä olinkaan etsimässä makuuhuoneestani?”, nämäkin kuuluvat tyypillisiin merkkeihin.

Jos eksyt kaupungissa tai metrossa, tai et tiedä mihin olet menossa kävellessäsi, tai mikäli yrittäessäsi palata kotiin et löydä bussipysäkkiä, sinulla on oireita, jotka tulisi ottaa huomioon mahdollisina Alzheimerin taudin merkkeinä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Birchwood, M., Spencer, E., & McGovern, D. (2002). Schizophrenia: early warning signs. Advances in Psychiatric Treatment.
 • https://doi.org/10.1192/apt.6.2.93
 • Silverman, M. M., Mandrusiak, M., Witte, T., Rudd, M. D., Berman, A. L., Joiner, T. E., … Nock, M. K. (2006). Warning Signs for Suicide: Theory, Research, and Clinical Applications. Suicide and Life-Threatening Behavior.
 • https://doi.org/10.1521/suli.2006.36.3.255
 • Nicol, M. B., & Thrift, A. G. (2005). Knowledge of risk factors and warning signs of stroke. Vascular Health and Risk Management.
 • https://doi.org/10.2147/vhrm.1.2.137.64085

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.