9 tärkeää faktaa munasarjojen kystista

lokakuu 5, 2016
Vaikka munasarjojen kystat ilmenevät tyypillisesti naisen elämän hedelmällisinä vuosina, niitä voi tulla myös vaihdevuosien jälkeen, ja tällöin ne voivat olla merkki syövästä. Tämän vuoksi säännölliset lääkärintarkastukset ovat hyvin tärkeitä.

Sana kysta ei ole tuntematon suurimmalle osalle naisia, sillä se on yksi kaikkein tavallisimmista häiriöistä, jotka voivat vaikuttaa naisen lisääntymisjärjestelmään hänen elämänsä aikana.

Tässä on kyse vaarattomasta häiriöstä, joka kehittyy munasarjoissa, mutta se voi lopulta aiheuttaa suurempia ongelmia, mikäli sitä ei hoideta ajoissa. Vaikka yleensä naisen terveydelle ei aiheudukaan kystista mitään haittaa, on tärkeää tietää hiukan siitä, mitä ne ovat ja mitä silloin tulisi tehdä, jos itse saat diagnoosin tästä sairaudesta.

Siksi haluammekin tällä kertaa kertoa yhdeksästä kaikkein tärkeimmästä faktasta munasarjojen kystiin liittyen – jatka lukemista, jotta tietäisit, kuinka toimia ilmiön sattuessa omalle kohdallesi!

1. Mitä munasarjojen kystat ovat?

Kysta

Kystat ovat pieniä nesteen täyttämiä pusseja, jotka muodostuvat munasarjojen päälle, ja ne voivat vaihdella kooltaan millimetreistä jopa yli viiteen senttiin.

Aina kun nainen ovuloi, pieni solu tai rakkula muodostuu yhteen hänen munasarjoistaan, ja se rikkoutuu, kun munasolu on kypsä ja valmis hedelmöittymään.

Jos raskautta ei synny, rakkula imeytyy uudelleen luonnollisesti. Jos kuitenkin käy niin, että tämä prosessi ei tapahdu, solu muuttuu kystaksi.

2. Riskialttiimmat ikäkaudet naisen elämässä

Nainen on vaarassa saada tämä häiriö sen jälkeen, kun hän on saavuttanut puberteetin, ja riski säilyy aina hedelmällisten vuosien loppuun asti.

Munasarjojen kystat katoavat yleensä vaihdevuosien myötä, mutta joissakin tapauksissa niitä saattaa ilmetä myöhemminkin naisen elämässä.

3. Munasarjojen kystiin liittyviä tekijöitä

Vatsakipu

Toistaiseksi ei ole olemassa mitään tiettyä määritelmää siitä, mikä aiheuttaa näiden pienten kystien muodostumista munasarjoihin.

On kuitenkin todettu, että useat tekijät ovat yhteydessä kyseisen ilmiön kehittymiseen:

 • epäsäännöllinen kuukautiskierto
 • hedelmättömyyshoidot
 • hormonaaliset epätasapainotilat
 • perinnölliset tekijät

4. Merkittävimmät oireet

Kuten muidenkin lisääntymisjärjestelmään liittyvien häiriöiden kohdalla, tämän vaivan oireet sekoitetaan usein toisiin, tavallisempiin ongelmiin.

Vaikeutena on se, että oireita ei aina voi huomata häiriön alkuaikoina, ja moni nainen myös jättää oireet huomioimatta.

Tällaisiin, munasarjojen kystien tuottamiin oireisiin, kuuluvat seuraavat:

 • epäsäännölliset kuukautiset
 • vatsan ja lantion kipu, joka säteilee selkään tai jalkoihin
 • kova lantion kipu ennen ja kuukautisten aikana
 • kova kipu yhdynnän aikana
 • oksentelu ja pahoinvointi
 • rintakudoksen herkkyys
 • raskas olo
 • vatsan pullistuminen
 • painetta peräsuolessa tai rakossa

5. Kuinka munasarjojen kystat voidaan havaita?

Lääkäri ja potilas

Jos epäilet, että sinulla on munasarjoissa kysta, sinun tulisi käydä lantionpohjan tutkimuksessa ja ultraäänikokeessa tai magneettikuvauksessa. Verikokeella voidaan määrittää, tulisiko kysta poistaa, mikäli sellainen sinulta löytyy.

6. Mitä hoitoon sisältyy?

Yleensä gynekologisi suosittelee säännöllisiä tarkastuksia, jotta voitaisiin määrittää, tuleeko kysta imeytetyksi ajan kuluessa.

Jos se kasvaa kooltaan tai aiheuttaa kipua tai muita haittoja, sinua voidaan pyytää käyttämään suun kautta otettavia ehkäisypillereitä tai menemään kirurgiseen toimenpiteeseen, jotta kysta voitaisiin poistaa.

7. Kystat ja hedelmällisyys

Yksi suurimmista huolista niillä naisilla, joilla kysta havaitaan, on heidän hedelmällisyytensä. Tyypillistä on, että riskiä raskaaksi tulemisen mahdottumuudesta ei ole, mutta tietyissä tapauksissa kunnollinen ovulaatio voi estyä.

Tämän lisäksi kystan koko voi kasvaa, ja se saattaa muuttaa munasarjojen toimintaa tai tehdä niistä epämuodostuneet, mikä sitten vaikuttaa naisen tulevaan hedelmällisyyteen.

8. Kystia ei yleensä kehity vaihdevuosien aikana

Naisen, joka on edennyt vaihdevuosiinsa, ei pitäisi olla vaarassa saada munasarjojen kystia. Jos niitä kuitenkin löytyy, tästä tulisi olla huolestunut, sillä asiantuntijoiden mukaan kystat tai kasvaimet vaihdevuosien aikana voivat olla voimakas merkki syövän kehittymisestä.

Tässä elämänvaiheessa lääkärin tulisi tehdä perusteellinen kystien arviointi.

9. Munasarjojen monirakkulatauti (PCOS)

Kystien ilmaantuminen useisiin munasarjojen osiin, kuten 7-10 rakkulan ryhmittymänä, tunnetaan englanniksi nimellä Polycystic Ovary Syndrome (PCOS).

Se voi olla seurausta vaikeuksista ovulaation tapahtumisessa, ja pääsyynä voivat olla hormonaaliset epätasapainotilat.

Tällaisissa tapauksissa vaaditaan tavallista enemmän hoitoa ja huomiota, sillä yleensä ilmenee lisäksi muutoksia kuukautisissa, hedelmättömättömyyttä, lisääntynyttä kehon karvoitusta ja muitakin häiriöitä.

Useimmissa tapauksissa nämä kystat eivät kuitenkaan aiheuta minkäänlaisia ongelmia, ja ne tulevat katoamaan itsestään ajan kuluessa. On kuitenkin tärkeää käydä säännöllisesti lääkärintarkastuksissa, jotta voisit varmistaa oman terveydentilasi.

Nyt siis tiedät perusasiat munasarjojen kystista – noudata antamiamme ohjeita, jotta voisit estää ilmiön muuttumisen terveydellesi vahingolliseksi sen sattuessa omalle kohdallesi.

UUTISIA VERKOSSA