5 munasarjojen terveyteen vaikuttavaa asiaa

5 munasarjojen terveyteen vaikuttavaa asiaa
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Munasarjat ovat osa naisen sukuelimiä. Munasarjat ovat välttämättömät lisääntymisen kannalta, mutta tämän lisäksi munasarjat säätelevät monia naisen kehossa tapahtuvia asioita, kuten kuukautisia ja naissukupuolihormonien, kuten estrogeenin ja keltarauhashormonin muodostumista.

Aivan kuten kaikkiin muihinkin kehonosiin ja elimiin, myös munasarjoihin kohdistuu erilaisia sairauksia, joista osa on harmittomia ja osa vaarallisia.

Munasarjat ja niiden yleisimmät terveysongelmat

Munasarjojen kystat, kasvaimet ja munasarjojen toiminnan ennenaikainen heikkeneminen ovat munasarjojen yleisimpiä ongelmia ja ne koskevat sukukypsiä naisia ympäri maailmaa. On tärkeää käydä gynekologilla säännöllisesti papa-kokeessa ja kääntyä lääkärin puoleen etenkin silloin, jos ilmenee tavallisesta poikkeavia oireita.

Tässä artikkelissa tutustumme munasarjojen terveyteen vaikuttaviin asioihin.

1. Ylipaino

munasarjat ja niiden terveys

Ylipainoisen henkilön terveys on alttiimpi sairauksille ja taudeille, mutta miten ylipaino liittyy munasarjojen sairauksiin?

  • Ylipaino muuttaa aineenvaihdunnan toimintaa, sekä hormonien tuotantoa ja toimintaa. Kun kehoon varastoituu normaalia enemmän rasvaa, se vaikuttaa umpierityksen toimintaan ja johtaa muutoksiin kuukautiskierrossa.
  • Asiantuntijoiden mukaan edellä mainitut muutokset hormonien tasapainossa usein aiheuttavat ongelmia munasarjoissa. Yleisimpiä näistä ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome) ja kasvaimet. Lääkärit varoittavat myös ylipainon yhteydestä naisten hedelmättömyyteen.

2. Geneettiset riskitekijät

 

Munasarjat ja niihin muodostuva syöpäkasvain

Geneettiset tekijät eli tässä asiayhteydessä äidiltä, isoäidiltä tai tädeiltä perityt sairaudet kasvattavat riskiä sairastua tiettyihin tauteihin. Mikäli suvussasi on munasarjasyöpää, olet riskiryhmässä, sillä munasarjasyövän periytyminen on yleistä. Muista mainita tästä lääkärillesi ja voitte yhdessä määrittää sopivan aikavälin säännöllisille tutkimuksille.

BRCA1 ja BRCA2-geeneissä ilmenevät mutaatiot ovat yleensä perinnöllisiä. Näiden geenien muutokset aiheuttavat usein aggressiivista munasarjasyöpää, ja usein jos perheessä esiintyy kyseistä syöpäsairautta, voi nuorempi sukupolvi käydä geenitutkimuksissa, joissa määritetään riski sairastumiselle.

Angelina Jolie on kuuluisa esimerkki ennaltaehkäisevästä hoidosta, jossa häneltä poistettiin munasarjat geneettisten riskitekijöiden takia.

3. Lapsien saaminen vanhalla iällä

munasarjat ja niiden poistaminen

Nykynaiset hankkivat lapsia yhä vanhempina. Siinä missä isovanhemmat ja vanhemmat saivat ensimmäiset lapsensa parikymppisinä tai jo ennen 20 ikävuotta, nykyvanhemmat saavat esikoisensa kolmenkympin tienoilla.

Ura ja työ on ihmisille tärkeää, samaten matkustaminen ja muut henkilökohtaiset kokemukset, joita suurin osa haluaa kartuttaa ennen lasten saattamista maailmaan.

Onko tällä kehityksellä seurauksia terveyden kannalta? Asiantuntijoiden mukaan suuri määrä ovulaatioita elämän aikana lisää riskiä sairastua munasarjojen tauteihin; mitä pidempään odottaa lasten hankkimista, sitä enemmän ovulaatioita nainen ehtii käydä läpi ja sitä suuremmaksi riski muodostuu.

Lasten hankkiminen alle 26-vuotiaana vähentää riskiä sairastua munasarjasyöpään. Tämä ‘suoja’ syöpää vastaan kaikkoaa, kun ensimmäinen lapsi saadaan 35. ikävuoden jälkeen.

4. Talkin vaarat

munasarjat ja talkki

Talkin käyttäminen on yhdistetty korkeampaan riskiin munasarjasyövän kehittymiselle, ja alta löydät syyt tähän:

  • Jotkut talkkijauheen valmistajat lisäävät talkkiin magnesiumsilikaattia, joka sisältää myrkyllistä asbestia. Asbestin tiedetään aiheuttavan monia erilaisia syöpäsairauksia, ja yksi niistä on munasarjasyöpä. Lisäksi asbestin imeytyminen iholle esimerkiksi deodorantin kautta voi lisätä riskiä rintasyöpään.
  • Joissakin maissa asbestin käyttäminen talkissa on kielletty, mutta kaikkialla maailmassa tämä ei pidä paikkaansa.
  • Naiset kärsivät talkin aiheuttamista sairauksista siksi, että talkkia käytetään usein vauvojen vaippaihottuman hoitamiseen, jolloin äiti hengittää talkkia keuhkoihin huomaamattaan.

Muista siis aina tarkista siis talkin sisältämät ainesosat ennen sen käyttöä. Talkista löytyy nykyisin turvallisia muotoja, joita voi huoletta käyttää.

5. Paljon rasvaa sisältävä ruokavalio

rasvainen ruoka ja munasarjat

Terveelliset elämäntavat, liikunta ja terveellinen ravinto ovat tärkeitä koko elimistön kannalta. Etenkin rasvaisten ruokien välttäminen on tärkeää, mikäli haluaa pysyä terveenä.

Jokainen meistä rakastaa napostella kakkua tai rasvaista lihapasteijaa silloin tällöin, mutta on tärkeää ymmärtää, ettei näitä ruokia kannata nauttia montaa kertaa viikossa. Säästä herkut erityistilanteisiin, kuten synttäreille tai muihin juhliin, ja perusta ruokavalio terveellisen ja monipuolisen ravinnon ympärille.

Nauti paljon vihanneksia, kasviksia, täysjyvää ja vähärasvaista proteiinia. Tarkkaile myös suolan ja sokerin liikakäyttöä. Näillä ohjeilla olet oikealla tiellä kohti pitkää ja tervettä elämää. Hyvä ruokavalio sisältää toki myös satunnaisen herkutteluhetken, kunhan se on pikemminkin poikkeus kuin sääntö.

Juo tarpeeksi vettä (vähintään 2 litraa päivässä), tuorepuristettua mehua ja perusta pääateriat kasvisten ympärille. Nauti tuoreita salaatteja, vihanneskeittoa, vihannespaistoksia, uunijuureksia, keitettyjä perunoita…

Kasvikset ovat monipuolisia ja niitä voi nauttia raakana tai kypsennettynä. Hyvä tapa kypsentää kasvikset on höyryttää ne kevyesti ennen nauttimista, näin ne sisältävät yhä suurimman osan ravintoaineistaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.