Tutkijat ovat löytäneet uuden hoidon Alzheimeriin

· maaliskuu 17, 2017
Aikaisessa vaiheessa aloitettu hoito yhdessä terveellisen ruokavalion ja fyysisen rasituksen kera johti huomattavaan parannukseen potilaiden pitkäkestoisessa muistissa.

Ikääntyvän väestön kasvu on johtanut huomattavaan kasvuun mm. Alzheimerin taudin ja muiden rappeuttavien sairauksien määrässä, joita ilmenee yleensä vanhemmilla ihmisillä. Vuonna 2015 julkaistun raportin mukaan uusien Alzheimer-tapauksien määrän uskotaan tuplaantuvan seuraavien 20 vuoden aikana.

Tutkijat ovat yrittäneet löytää uusia hoitokeinoja jo vuosikymmenien ajan, mutta kyseessä on kilpajuoksu aikaa vastaan. Lääkärit ja hoitotiimit haluavat tarjota potilailleen paremman elämänlaadun samalla kun taudin etenemistä hidastetaan.

Nykyisin Alzheimerin taudista tiedetään huomattavasti enemmän erilaisten tutkimusten ja kokeiden ansiosta, mutta silti taudin hoidossa ei olla edetty kovinkaan pitkälle. Hiljattaisen raportin mukaan Alzheimerin hoidossa on kuitenkin tehty pieni läpimurto.

Yhdysvaltojen Kaliforniassa sijaitsevassa Easton Center -tutkimuskeskuksessa, joka erikoistuu neurogeneettisten tautien tutkimiseen, on pystytty hidastamaan ja jopa ehkäisemään Alzheimerin tautiin liittyvä kognitiivisten toimintojen heikkeneminen.

Lisätietoja tästä uraauurtavasta tutkimuksesta löydät alta.

Uusi hoitokeino Alzheimerin tautiin

Tutkimus julkaistiin Aging -lehdessä. Easton Centerin johtajan Dale Bredesenin mukaan tärkeintä tutkimuksessa oli uuden lähestymistavan omaksuminen. Bredesenin tiimi loi ainutkertaisen hoidon Alzheimeriin, ja heidän tavoitteenaan oli hidastaa kognitiivista rappeutumista.

Tutkimuksessa jokainen potilas sai yhdistelmän erilaisia lääkkeitä ja vitamiineja, ja heille luotiin uusi ruokavaliosuunnitelma sekä muutoksia elämäntavoissa.

Hoito kesti yhdeksästä kuukaudesta kahteen vuoteen ja sen aikana saadut tulokset ovat huomattavan rohkaisevia. Tutustutaan tutkimuksen yksityiskohtiin tarkemmin…

Suositeltua lukemista: Tanssi ja kävely voivat estää Alzheimeria

Lääkitys

Tutkimuksen aikana käytetty lääke tunnetaan nimellä MEND (Metabolic Improvement of Neuro-Degeneration). Lääkettä on saanut vasta yhdeksän Alzheimerin tautia sairastavaa potilasta, mutta tulokset ovat olleet jokaisen hoidetun kohdalla positiiviset: potilaiden kognitiivinen suorituskyky on parantunut huomattavasti.

 • On hyvä pitää mielessä, että tutkimus oli hyvin pieni, eikä sen aikana saatuja tuloksia voida välttämättä käyttää yleisiä hoito-ohjeita muodostettaessa. Ei voida vielä sanoa varmaksi, että lääkkeen tuomat hyödyt ovat riittäviä kaikille potilaille tai että lääke on sataprosenttisen luotettava tai turvallinen. Tulevien kuukausien aikana lääkettä tutkitaan tarkemmin ja sen käyttöä kokeillaan suuremmilla potilasryhmillä.
 • Toinen fakta, joka tulee muistaa, on että potilaat joiden muisti ja toimintakyky koheni eniten olivat potilaita, joilla tauti oli todettu hiljattain. Lääke toimii siis taudin alkuvaiheissa, eikä sen toimintakyvystä ole takeita pitkälle edenneen Alzheimerin hoidossa.
 • Kun potilaita oli hoidettu lähes kahden vuoden ajan, mitattiin aivojen suoritusta neuropsykologisilla testeillä sekä aivokuvauksella.
 • Yksi positiivisimmista tuloksista oli, että muistin toiminnassa tärkeä hippokampus kasvoi lääkkeen vaikutuksen ansiosta.

Vanha nainen ja nuori mies

Lääkityksen lisäksi potilaiden elämäntyyliä muutettiin

Tutkimukseen osallistuneiden potilaiden Alzheimer oli vielä alkuvaiheissaan ja lääkityksen lisäksi heidän tuli noudattaa erityisruokavaliota, joka suunniteltiin tarkkaan:

 • Hiilihydraatit poistettiin ruokailusta kokonaan.
 • Gluteenin ja prosessoidun ruuan määrää rajoitettiin.
 • Lääkkeen lisäksi potilaat nauttivat tiettyjä ravintolisiä, kuten D3-vitamiinia, melatoniinia, metyylikobalamiinia, kalaöljyä ja koentsyymi Q10:ä.
 • Jokaisen potilaan tuli nukkua vähintään seitsemän tuntia vuorokaudessa.
 • Jos naispotilaat olivat lopettaneet vaihdevuosien hoidossa käytetyn hormonikorvaushoidon, lääkitys aloitettiin uudelleen.
 • Jokainen potilas harrasti liikuntaa puoli tuntia 4-6 kertaa viikossa.

Suositeltua lukemista: Onko terveellinen menopaussi mahdollinen?

Uskomatonta edistystä

On tärkeää muistaa, että kyseinen hoito oli kaikkein tehokkain ihmisillä, joilla Alzheimer oli vasta alkuvaiheessa.

Terveellinen ruoka

 • Neuropsykologiset testit osoittivat että pitkäkestoinen muisti parani potilailla 3-84 %.
 • Potilaiden sanasto koheni ja he tunnistivat tutut kasvot helpommin.

Nämä tulokset ovat rohkaisevia, mutta tutkijat painottavat yhtä tärkeää seikkaa: hoito tehoaisi vieläkin paremmin, mikäli potilaan riski Alzheimerin sairastumiselle määritettäisiin jo ennen sen puhkeamista geneettisen analyysin avulla. Näin Alzheimeria voitaisiin ehkäistä ennen kuin tauti varsinaisesti puhkeaa.

Suositeltua lukemista: Näin poltat rasvaa ja alennat kolesterolia munakoisovedellä

Yhdeksän hoidetun potilaan sukulaiset, jotka olivat pitkälti vastuussa potilaista heidän vapaa-ajallaan valittivat, että tiukkaa rytmiä ja ruokavaliota oli joskus vaikea noudattaa:

 • Vitamiinit ja muut ravintolisät nautittiin tabletteina, joka vaati muistamista joka päivä ja monien tablettien nielemistä peräkkäin.
 • Alzheimeria sairastavaa ihmistä voi olla vaikea motivoida liikkumaan joka päivä tai nukkumaan seitsemän tuntia vuorokaudessa.

Tästä huolimatta tulokset olivat huomattavan positiiviset ja lääkehoidon vaikutusta arvioidaan suuremmilla ryhmillä – vasta kun samanlaisia tuloksia on saatu suuremmilla potilasryhmillä voidaan sanoa varmaksi hoidon toimivuus.

Lähteet: 

MPI Cognition: New Study: Reversal of Cognitive Decline in Alzheimer’s Disease

Science Daily: Pre and post testing show reversal of memory loss from Alzheimer’s disease in 10 patients