Logo image
Logo image

Ärtyvän suolen oireyhtymä ja 3 smoothieta sen hoitoon

3 minuuttia
Smoothiet on hyviä moneen tautiin, mutta tiesitkö että ärtyvän suolen oireyhtymä helpottuu myös smoothien avulla?
Ärtyvän suolen oireyhtymä ja 3 smoothieta sen hoitoon
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Ärtyvän suolen oireyhtymä on hyvin yleinen vaiva, joskaan ei ole varmaa mikä sen aiheuttaa. Joskus se liittyy stressiin, infektioihin tai tiettyjen ruokien aiheuttamiin reaktioihin. Mikä tahansa aiheuttaja onkin, sen voimakkaat oireet tekevät elämästä vaikeaa.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Kuten aina, lääkärisi tulisi kertoa sinulle miten toimia. Sillä välin voit tehdä kotona näitä helppoja ja terveellisiä smoothieita jotka helpottavat epämukavaa oloa. Ota niistä enemmän selvää alta.

1. Aloe vera-kiivismoothie

Some figure

Kuinka teet smoothien

Tunnet jo varmasti aloe veran monet hyödyt. Se on yksi parhaista kasveista hoitamaan ärtyvän suolen oireyhtymä antitulehduksellisten ominaisuuksiensa ansiosta. Se vähentää myös suolta mahdollisesti ärsyttävien bakteerien määrää.

Toisaalta, aloe veran hajotessa se ei vapauta kaasua kuten muut ruuat. Tästä syystä se kosteuttaa ja hoitaa suolen seinämiä, jotka mahdollistavat muiden yhdisteiden syntetisoitumisen. Yhdistettynä kiivimehuun saat smoothien joka on täynnä vitamiineja ja joka on erittäin hellävarainen ja ruoansulatusta edistävä.

Se on helppo tehdä: lämmitä lasillinen vettä ja sekoita ruokalusikallinen aloe veraa joukkoon. Kun aloe vera on liuennut, soseuta kiivi ja aloe vera -vesi tehosekoittimessa. Voit lisätä ruokalusikallisen hunajaa, mikä tekee smoothiesta miellyttävämmän. Vielä vinkkinä kannattaa pitää mielessä että on parempi juoda nämä smoothiet lämpimänä, ei kylmänä tai kuumana. Ne sulavat silloin helpommin.

2. Papaija-kamomillasmoothie

Some figure

Kuinka valmistat smoothien

 • 3 papaijasiivua
 • 1 kamomillateepussi
 • 1 minttuteepussi
 • Muutama tippa tuoretta sitruunamehua
 • Ruokalusikallinen hunajaa
 • Lasillinen vettä (200 ml)

Tämä smoothie on välttämätöntä juoda joka aamu herätessäsi. Vähennät tulehdusta ja lievität kipua sekä turvotusta. Papaija on yksi tehokkaimmista ruoansulatusta edistävistä hedelmistä papaiinin ansiosta. Se sulaa hyvin ja saa olosi tuntumaan paljon paremmalta.

On myös syytä korostaa monia mintun hyötyjä kun sitä käytetään ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon. Sen öljy sisältää mentolia, joka helpottaa lihassupistusten hallintaa suolistossa ja sitä kautta rentouttaa suolistoa helpottaen kipua.

Mitä hyveitä kamomillalla sitten on? Se lievittää turvotuksen tunnetta, se rauhoittaa, rentouttaa ja säätelee suoliston toimintaa, joka usein ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivällä vaihtelee ummetuksesta ripuliin.

Tehdäksesi tämän, tarvitset vain papaijasmoothien. Kiehauta minttu ja kamomilla lasillisessa vettä. Kun tee on valmista, soseuta se papaijan kanssa tehosekoittimessa. Lisää joukkoon hieman hunajaa ja muutama tippa tuoretta sitruunamehua ja tunne rentouttava vaikutus. Tämä smoothie on täydellinen juotavaksi aamulla.

3. Sitruunamelissa-vesimeloni-päärynäsmoothie

Some figure

Kuinka valmistat smoothien

 • Siivu vesimelonia
 • Päärynä
 • Sitruunamelissateepussi
 • Lasillinen vettä (200 ml)

Yksinkertainen kikka yhdistää hedelmiä lääkinnällisten kasvien kanssa tehostaa merkittävästi ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoa. Rauhoittava, antitulehduksellinen ja hoitava vaikutus lisääntyy. Sitruunamelissa on myös loistava relaksantti, tehokas keino estää kramppeja tai suoliston lihassupistuksia jotka aiheuttavat paljon kipua. Ärtyvän suolen oireyhtymä helpottuu huomattavasti tällä smoothiella.

Päärynä taas on yksi niistä lääkinnällisistä hedelmistä, joita on hyvä syödä päivittäin. Siinä on paljon vitamiineja ja mineraaleja ja se on helposti sulava, joten se ei aiheuta ongelmia suolistossa. Se on hyvin siedetty ja sen B-vitamiiniyhdistelmät tuovat monia hyötyjä.

Vesimelonin sisällyttäminen tähän smoothieen on tärkeää. Vesimeloni auttaa ylläpitämään nestetasapainoa, on diureettinen ja sisältää paljon vitamiineja ja mineraaleja. Se on hyvin siedetty ja se vähentää tulehdusta suolessa. Hyötyäksesi näistä ainesosista, tee yksinkertainen smoothie molemmista hedelmistä.

Muista lisätä sitruunamelissatee. Valmista tee lasillisessa kuumaa vettä. Kun tee on valmista, lisää vesimeloni ja päärynä, ja soseuta kaikki ainekset tehosekoittimessa. Huomaat kuinka mahtava smoothie tämä on ja suolistosi pitää siitä. Muista edelleen juoda tämäkin smoothie lämpimänä. Jos juot smoothien kuumana tai kylmänä, se voi aiheuttaa suolistossasi epämukavia tuntemuksia.

Toivomme, että tästä on sinulle apua!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Agah Sh, Taleb A, et al. Chamomille efficacy in patients of the irritable bowel syndrome. Des Pharma Medica. 2015. 7 (4): 237-241.
 • Chang Ch-Ch, Lin Y-T, et al. Kiwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2010. 19 (4): 451-7.
 • Dolatabadi F, Abdolghaffari A, et al. The protective effect of Melissa officinalis L. in visceral hypersensitivity in rat using 2 models of acid-induced colitis and stress-induced irritable bowel syndrome: a possible role of nitric oxide pathway. Journal of Neurogastroenterology Motility. Julio 2018. 24 (3): 490-501.
 • Khedmat H, Karbasi A, et al. Aloe vera in treatment of refractory irritable bowel syndrome: trial on iranian patients. Journal of Research in Medical Sciences. Agosto 2013. 18 (8): 732.
 • Mayo Clinic. Síndrome de intestino irritable. Diciembre 2021.
 • National Institute of Diabetes, and Digestive and Kidney Diseases. Alimentación, dieta y nutrition para el síndrome de intestino irritable. U. S. Department of Health and Human Services. Noviembre 2017.
 • Servicio Nacional de Salud de Escocia (NHS). Peppermint oil: a medicine to treat stomach cramps and boating. Julio 2021.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.