Nenäsumutteiden liikakäyttö

Jatkuva nenän tukkoisuutta vähentävien lääkkeiden käyttäminen voi aiheuttaa niiden tehokkuuden asteittaista menetystä. Itse asiassa joissakin tapauksissa se tuottaa päinvastaisen vaikutuksen. Mitä sinun pitäisi tietää siitä? Tässä artikkelissa kerromme nenäsumutteiden käytöstä.
Nenäsumutteiden liikakäyttö

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Onko nenäsumutteista mahdollista tulla riippuvaiseksi? Yleensä tämäntyyppiset lääkkeet sisältävät dekongestantteja eli limakalvon hiussuonia supistavia lääkeaineita, jotka auttavat vähentämään tulehdusta ja tukkoisuutta. Mitä nenäsumutteiden liikakäyttö tarkoittaa?

Ongelmana on, että nenäsumutteet ovat helppokäyttöisiä ja niillä on rauhoittava vaikutus, joka saa monet ihmiset väärinkäyttämään niitä. Tämä puolestaan ​​johtaa oireyhtymään nimeltä rhinitis medicamentosa (RM) tai kemiallinen nuha, jossa yksilö tarvitsee yhä useammin ja runsaampia annoksia saavuttaakseen halutun vaikutukset.

On yleistä, että nenäsumutteiden liikakäyttö sekoitetaan riippuvuuteen vaikka kyseessä on täysin eri termi. Haluatko tietää aiheesta enemmän?

Nenän tukkoisuutta vähentävien lääkkeiden tyypit

On monia lääkkeitä, jotka pystyvät hillitsemään nenän eritteinen muodostumista. Ne voidaan antaa paikallisesti (eli vaurioituneelle alueelle) tai suun kautta. Tipat ja suihkeet ovat yleisimpiä.

Kun puhumme nenän dekongestanteista, tarkoitamme lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa verisuonten supistumista nenän limakalvolla. Tämä vähentää nesteen ja liman tuotantoa.

Muita lääkkeitä ovat steroidit ja antihistamiinit, jotka ovat myös erittäin tehokkaita. Alla kerromme joistain markkinoiden yleisimmistä nenän tukkoisuutta vähentävistä lääkkeistä.

Nenäsumutteiden liikakäyttö
Nenäsumutteessa on yleensä lääkkeitä, jotka vähentävät nenäkäytävän tukkoisuutta ja ärsytystä.

Nafatsoliini

Tämä on yleensä turvallinen lääke, jolla on vähän haittavaikutuksia, kunhan sitä käytetään ohjeiden mukaan. Lääkärit suosittelevat sitä allergiseen nuhaan tai muihin tilanteisiin, jotka aiheuttavat nenän tukkoisuutta, kuten trauma tai tulehdus.

Sitä on saatavana sekä tippoina että suihkeena, ja voit käyttää sitä suoraan tai valmistamalla erilaisia sumutteita erityisesti lapsille. Koska se edistää reseptorien aktivoitumista sydän- ja verisuonijärjestelmässä, on tärkeää noudattaa varovaisuutta mikäli sinulla on diagnositu sydämen vajaatoiminta, rytmihäiriöt, korkea verenpaine ja sydänkohtaus.

Näitä komplikaatioita esiintyy kuitenkin yleensä vain, kun systeeminen imeytyminen on suurta. Niin kauan kuin noudatat annettuja ohjeita, nämä ovat harvinaisia.

Fenyyliefriini

Espanjan lastenlääkäriliiton mukaan tällä lääkkeellä on myös muita käyttötarkoituksia. Yksi niistä on vaikea hypotensio, jossa fenyyliefriinillä on suotuisia vaikutuksia sydän- ja verisuonijärjestelmään.

Mutta sen kaupallisin ja laajin käyttömuoto on edelleen nenän tukkoisuutta vähentävänä aineena joko tippoina tai suihkeena. Lisäksi on olemassa silmätippoja, jotka mahdollistavat pupillien laajentumisen. Lääkäri saattaa vaatia sen käyttöä tietyissä arvioinneissa tai kliinisissä toimenpiteissä.

Se on vasta-aiheinen yliherkkyyden, vaikean astman, haimatulehduksen tai hepatiitin tapauksissa. Tämä koskee tietysti enemmän suonensisäistä antoa kuin sumutevalmisteita, jotka ovat yleensä melko turvallisia.

Oksimetatsoliini

Vaikka tällä lääkkeellä on sama vaikutusmekanismi kuin aikaisemmilla lääkkeillä, sen vaikutus on pidempikestoisempi. Se vaikutus kestää 8-12 tuntia. Muut, kuten fenyyliefriini tai nafatsoliini, eivät yleensä vaikuta yli 6 tuntia.

Vaikutusten kesto ei vain helpota annostusta, vaan myös estää rebound-vaikutuksen ja riippuvuuden nenäsumutteesta, kuten selitämme seuraavissa kohdissa.

Sekä lapset että aikuiset voivat käyttää tätä lääkettä, vaikka heidän tulee noudattaa samoja varotoimia kuin edellä mainitsemiemme lääkkeiden kanssa. Harvinaisissa tapauksissa se voi edistää unettomuuden puhkeamista, minkä vuoksi on parasta välttää yöannoksia.

Nenäsumutteiden liikakäyttö ja lääketoleranssi

Akuutille nuhalle voi olla monia syitä. Ylempien hengitysteiden infektiot ja allergiat ovat yleisimpiä useimmissa maissa. Itse asiassa kylmä sää – tyypillistä talvikaudelle – lisää riskiä sairastua keskivaikeisiin tai vaikeisiin nuhan muotoihin.

Koska edellä mainitsemamme nenän tukkoisuutta vähentävät lääkkeet tarjoavat lähes välittömän helpotuksen ja koska niitä on helposti saatavilla, iso osa väestöstä käyttää näitä aineita väärin.

Ajan myötä asiantuntijat ovat havainneet, että näillä lääkkeillä ei ole enää samaa vaikutusta, mikä tarkoittaa, että potilaat ottavat suurempia annoksia saman helpotuksen saavuttamiseksi. Tämä ilmiö sekoitetaan riippuvuuteen, mutta se on hyvin erilainen tila.

Mikä on riippuvuus?

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan riippuvuus on tila tai sairaus, jonka anatominen substraatti on aivoissa ja aiheuttaa pakko-oireisen lääkkeen tarpeen, riippumatta sen mahdollisesti aiheuttamista haittavaikutuksista.

Tiedämme, että riippuvuuden kehittyminen tietystä lääkkeestä edellyttää pitkäaikaista altistusta ja joukko tärkeitä neurokemiallisia muutoksia, jotta aivot voivat kehittää tämän patologisen tarpeen. Se heikentää usein suuresti elämänlaatua, koska lääkkeen puute voi johtaa vierotusoireyhtymään, jolla on pahemmat seuraukset.

Kuten Mayo Clinic kertoo, riippuvuus nenäsumutteesta on hyvin harvinaista. Useimmissa tapauksissa tapahtuu toleranssin tai takyfylaksian kehittyminen näille lääkkeille.

Takyfylaksia nenän dekongestanteista

Tietyn lääkkeen vasteen menetys lääkkeen toistuvan käytön seurauksena tunnetaan nimellä “takyfylaksia”. Voimme pitää myös termiä toleranssi vastineena käytännön tarkoituksiin, vaikka molemmilla on monimutkaisempi molekyyliselitys.

Lääkkeet ovat aineita, jotka ovat vuorovaikutuksessa kehon eri osien kanssa. Näitä vuorovaikutuskohtia kutsutaan reseptoreiksi, jotka ovat yleensä proteiineja. Kun kosketus tapahtuu, se laukaisee joukon biokemiallisia reaktioita, jotka johtavat haluttuun vaikutukseen.

Jos elimistö saa liikaa lääkkeitä, reseptorit tottuvat, jolloin lääkkeellä ei ole enää samaa vaikutusta. Tämä tarkoittaa, että on annettava suurempi annos, jotta saadaan aikaan samat vaikutukset, joita vähemmän ainetta tuotti aiemmin.

Nenän dekongestantit aiheuttavat tämän ilmiön useammin, mikä johtuu seuraavista tekijöistä:

  • Hinta
  • Niitä myydään ilman reseptiä
  • Vähän haittavaikutuksia
  • Helppo hallinta

Muut lääkkeet?

Aikaisemmin mainitsimme, että steroidit ovat osa nuhan hoidon terapeuttista arsenaalia. Niillä on kyky vähentää paikallista tulehdusta samalla tavalla kuin ihovoiteilla.

Niiden kyky aiheuttaa riippuvuutta on alhainen. Yleensä ne on varattu kroonisen nuhan hoitoon, etenkin kun vasomotoriset ilmiöt ovat vallitsevia nenävaltimoissa. Itse asiassa, koska kyseessä on krooninen ongelma, ne voivat olla hyödyllisiä tämän tilan hoidossa.

Jotkut tämän ryhmän yleisimmistä lääkkeistä ovat triamsinoloni, flutikasoni ja budesonidi. Yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat polttava tunne tai kutina nenässä sekä toistuva aivastelu.

Kroonisen nuhan oireet

Kuten muutkin nuhan muodot, tähän tilaan liittyy kohtalaista tai runsasta nenävuotoa. Tämä aiheuttaa yleensä hengitysongelmia, jotka voi ratkaista hengittämällä suun kautta.

Kutina ja puristava tunne ovat myös yleisiä oireita. Joissakin tapauksissa, jos aluetta ei ole avata, voi esiintyä virus- tai bakteeri-infektioita, jotka voivat johtaa poskiontelotulehdukseen. Se on krooninen sairauden muoto, jota kutsutaan myös “kemialliseksi nuhaksi”.

Miten se eroaa muista nuhan muodoista?

Vaikka niillä on samat ominaisuudet, kroonista nuhaa edeltää nenäsumutteiden liikakäyttö. Nämä voivat olla mitä tahansa edellä mainitsemistamme. Rebound-ilmiö aiheuttaa lisäksi seuraavat muutokset:

  • Lääkkeiden tehon heikkeneminen.
  • Liiallista limantuotantoa muutaman tunnin lääkkeiden antamisen jälkeen.
  • Haittavaikutusten lisääntyminen tapauksissa, joissa potilas ylittää suositellun annoksen.
Nenäsumutteiden liikakäyttö
Nenäsumutteiden liikakäyttö voi heikentää niiden tehoa. Samalla se aiheuttaa päinvastaisia ​​reaktioita, kuten liiallista liman tuotantoa.

Hoidot ja suositukset

Takyfylaksia tai lääketoleranssi on mahdollista palauttaa, varsinkin jos diagnoosit ja hoito aloitetaan varhaisessa vaiheessa. Vaikka tähän ei ole olemassa erityisiä lääkkeitä, käyttäytymismuutosten yhdistäminen uusien lääkkeiden käyttöön voi saada erinomaisia ​​tuloksia.

Monimutkaisemmissa tapauksissa tarvitaan ENT-lääkärin arviointi. Muut potilaat voivat käydä perhelääkärin, yleislääkärin tai jopa lastenlääkärin vastaanotolla, koska monet lapset voivat kärsiä tästä.

Ensimmäiset toimenpiteet sisältävät yleensä annoksen asteittaisen pienentämisen. Asiantuntijat eivät suosittele lääkkeen äkillistä lopettamista, koska rebound-vaikutus voi aiheuttaa seurauksia.

Lisäksi on tärkeää käyttää samanaikaisesti vähemmän riippuvuutta aiheuttavia tai vähemmän toleranssia kehittäviä lääkkeitä. Tämä mahdollistaa oireiden lievityksen samalla, kun paikallisten dekongestanttien asteittainen hoito tapahtuu.

Steroidit ja suolaliuos ovat erinomaisia ​​vaihtoehtoja hoidon aloittamiseen. Kliinisen kuvan vakavuudesta riippuen asiantuntija voi määrätä suun kautta otettavia lääkkeitä.

Nenäsumuteiden oikeaoppinen käyttö

Jotta vältytään toleranssin tai mahdollisen riippuvuuden kehittymiseltä tulevaisuudessa, on parasta noudattaa tippojen tai suihkeiden mukana tulevia ohjeita. Koska nämä lääkkeet ovat reseptivapaita, monilla on erityiset annokset niille potilaille, jotka eivät tunne tarvetta mennä lääkäriin.

Joka tapauksessa on tärkeää, ettei niitä käytetä kuin 2 tai 3 kertaa päivässä kolmena yhtäjaksoisena päivänä. Jos oireet eivät helpota, sinun on mentävä lääkäriin mahdollisimman pian.

Mitä nenäsumutteiden liikakäytöstä tulee muistaa

Nenäsumutteiden liikakäyttö on harvinaista, mutta sitä voi esiintyä. Vaikka monet lääkkeet näyttävät vaarattomilta, niiden liikakäyttö voi johtaa merkittäviin ja vaikeasti hallittaviin sairauksiin.

Tämän estämiseksi on tärkeää noudattaa reseptivapaan lääkkeen mukana tulevia ohjeita. Lääkärillä käynti on paras vaihtoehto.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Balziskueta B, et al. Protocolos de rinitis. Farmacia Profesional 2002;16(3):56-68.
  • Benedi J, Romero C. Descongestivos nasales. Farmacia Profesional 2006;20(9):58-61.
  • Callén Blecua M. Diagnóstico y tratamiento de la rinitis alérgica. En: AEPap ed. Curso de Actualización Pediatría 2005. Madrid: Exlibris Ediciones; 2005. p. 77-88.
  • Centro Andaluz de Información de Medicamentos. Tratamiento de la rinitis alérgica.
    SEMERGEN 2007;33(7)370-7.
  • Méndez-Díaz M, et al. Neurobiología de las adicciones. Revista de la Facultad de Medicina de la UNAM 2017;60(1):7-16.
  • Webb N. (2011) Tachyphylaxis. In: Kreutzer J.S., DeLuca J., Caplan B. (eds) Encyclopedia of Clinical Neuropsychology. Springer, New York, NY.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.