Logo image
Logo image

Nenän kautta otettavien lääkkeiden käyttö

3 minuuttia
Nenän kautta otettavat lääkkeet ovat hyvä ratkaisu esimerkiksi sellaisille potilaille, joilla on syystä tai toisesta vaikeuksia niellä. Nyt kerromme, miten näitä lääkkeitä käytetään ja mitkä niiden hyödyt ovat muihin muotoihin verrattuna.
Nenän kautta otettavien lääkkeiden käyttö
Viimeisin päivitys: 31 lokakuuta, 2019

Nenätipat tai hengitettävät lääkkeet ovat monelle tuttuja erilaisten hengitystievaivojen tai sairauksien hoidossa. Nenän kautta otettavat lääkkeet on suosittu lääkitysmuoto, mikä on ymmärrettävää johtuen sen helppoudesta ja muista hyödyistä verrattuna muihin lääkkeenottotapoihin.

Kun ihminen hengittää lääkettä suoraan sisäänsä, keho pystyy imeyttämään sen paremmin. Tämä johtuu siitä, että tällöin lääke menee suoraan keuhkoihin ja nenän limakalvoihin. Lisäksi näin pystytään paremmin ottamaan pieniä annoksia lääkettä, sillä tällöin mitään ei oikeastaan mene muille alueille.

Tästä johtuen lääkärit määräävät nenän kautta otettavia lääkkeitä yhä useammin ja yhä useampiin sairauksiin. Nyt kerromme, miten tämä tapa ottaa lääkkeitä toimii käytännössä sekä kerromme sen hyödyistä verrattuna muihin lääkkeenottotapoihin.

Nenän kautta otettavat lääkkeet: vaihtoehto perinteisille keinoille

Some figure

Nenän kautta lääkkeitä annettaessa voidaan helpottaa lääkkeidenottoprosessia niillä potilailla, joilla on syystä tai toisesta vaikeuksia niellä normaalisti.

Nenän limakalvot ovat täynnä pieniä verisuonia, joten kun lääkettä annetaan suoraan nenään tippojen muodossa, se pystyy vaikuttamaan paikallisesti. Jos kuitenkin lääkkeen on tarkoitus tuottaa yleinen vaikutus hengitysteissä, lääkärit suosittelevat käyttämään suihkeita, joissa on valittua lääkettä mikrohiukkasten muodossa.

Nenätipat tai -suihkeet ovat tarpeellisia siksi, että kaikki potilaat eivät voi ottaa lääkkeitä suun kautta. Esimerkiksi ikääntyneiden henkilöiden, joilla on ongelmia nielemisessä, tai vauvojen, joilla on aina suurempi tukehtumisen riski, tarvitsee löytää toisenlainen tapa lääkkeiden saamiseksi.

Jos potilas ei pysty hengittämään normaalisti, voidaan käyttää naamiota sekä sumuttimen avulla annettua lääkettä, jolloin henkilö ottaa tämän passiivisesti. Hänen ei siis tarvitse nähdä mitään vaivaa lääkkeen hoitavan vaikutuksen saamiseksi.

Lue aiheesta lisää: Astman hoito: inhalaattorit ja lääkkeet

Minkä tyyppisiä lääkkeitä voidaan antaa potilaalle nenän kautta?

On olemassa monia lääkkeitä, joita potilas voi ottaa nenän kautta. Seuraavaksi kerromme niistä tavallisimmista sekä siitä, minkälaisten sairauksien hoidossa niitä käytetään.

  • Sterioidit. Tässä tapauksessa tarkoitamme nenän kautta käytettäviä steroideja, ja ne ovat tehokkain ratkaisu allergisen nuhan ja allergisen rinosinusiitin hoidossa. Niiden teho on erittäin suuri, mukaan lukien vaikeissa tapauksissa, joissa potilaalla on jokin krooninen ongelma.
  • Antihistamiinit. Nämä lääkkeet estävät histamiinin erittymisen kehossa, ja tämä on aine, jolla on avainrooli allergisten prosessien kehittymisessä. Yleisesti ottaen tällaiset lääkkeet ovat suihkeita, jotka suunnataan vapautumaan nenän limakalvoille. Lääkärit käyttävät niitä allergisen nuhan hoidossa, ja koska antihistamiini on vasodilataattori, joskus he määräävät kyseisiä tuotteita muunkin tyyppisen nuhan hoidossa. Antihistamiinit voidaan yhdistää nenän sisäisiin steroideihin, jotta hoidosta saataisiin parhaat mahdolliset tulokset.
  • Alfasalpaajat. Nämä lääkkeet ovat parhaiten tunnettuja nenän tukkoisuuden poistajia.

Lue aiheesta lisää: Vuotava nenä kuriin 5 kotikonstilla

Miten lääkkeitä otetaan nenän kautta?

Some figure

Lääkkeen ottaminen on todella yksinkertaista, eikä potilaan tarvitse mitenkään valmistautua siihen. Hänen tulee kuitenkin olla istuma-asennossa, jotta niska saadaan ojennettua taakse, ja seuraavaksi kerromme muut huomioitavat asiat:

Näin lääkettä otetaan nenän kautta

  1. Ensimmäiseksi tulee huolehtia siitä, että potilaan sieraimet ovat puhtaat, sillä tämä estää mikro-organismeja pääsemästä nenän limakalvojen sisäosiin.
  2. Sitten pullo laitetaan suorana sieraimeen, ja tulee olla varovainen, että se ei koske nenän seinämään. On myös parasta osoittaa kärjellä keskikohtaa, jotta lääkettä ei mene hukkaan.
  3. Seuraavaksi potilas vapauttaa lääkettä nenäänsä hengittäen suun kautta, mikä estää aivastelua sekä auttaa lääkettä pysymään oikealla alueella. Tämä on tärkeää siksi, että lääkettä voi mennä kurkkuun jos potilas hengittää väärin.
  4. Lopuksi sitten potilaan tulee pysyä tässä asennossa muutaman minuutin ajan, jotta lääke pääsee imeytymään nenän sisäosiin kunnolla.

Jos sinua yskittää sen jälkeen kun olet laittanut nenätippoja, ei ole syytä huoleen – tämä on täysin normaalia etenkin muutamilla ensimmäisillä kerroilla.

Jos kuitenkin huomaat, että yskä pahenee ja sinulla ilmenee myös muita hengitykseen liittyviä ongelmia, kuten esimerkiksi tunne ilman loppumisesta (dyspnea), vaikeuksia hengittää tai muuta vastaavaa, voi kyseessä olla allerginen reaktio. Tällöin sinun tulee käydä lääkärissä, jotta saat tarkan diagnoosin tilanteestasi.

Yskimisen estämiseksi saattaa olla tarpeen käydä allergiatesteissä ennen kuin näitä lääkkeitä aletaan käyttää, mutta voidaan kuitenkin sanoa, että suurimmassa osassa tapauksia yskä on yliherkkyydestä johtuva reaktio.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bitter, C., Suter-Zimmermann, K., & Surber, C. (2011). Nasal drug delivery in humans. In Topical Applications and the Mucosa. https://doi.org/10.1159/000321044
  • Türker, S., Onur, E., & Özer, Y. (2004). Nasal route and drug delivery systems. Pharmacy World and Science. https://doi.org/10.1023/B:PHAR.0000026823.82950.ff
  • Illum, L. (2002). Nasal drug delivery: New developments and strategies. Drug Discovery Today. https://doi.org/10.1016/S1359-6446(02)02529-1

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.