Logo image
Logo image

Lapsen nenähuuhtelu kolmella tavalla

3 minuuttia
Kun hengität sisään, menevät allergeenihiukkaset nenään ja ne voivat laukaista muun muassa astmaattisen oireilun. Nenähuuhtelu on tällöin tehokas hoitovaihtoehto, ja se sopii myös pienille lapsille.
Lapsen nenähuuhtelu kolmella tavalla
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tukkoinen nenä on hyvin yleinen ongelma lapsilla. Siitä syystä onkin tärkeää osata tehdä lapsen nenähuuhtelu oikealla tavalla, varsinkin kun kyseessä on vauva. Tämä johtuu siitä, että vauvat eivät osaa vielä hengittää suun kautta ja heidän on vaikea hengittää sisään, kun nenässä on liikaa limaa.

Lapsen nenähuuhtelun tärkeys

Some figure

Yleensä me kaikki hengitämme nenän kautta. Sen tehtävänä on kosteuttaa, suodattaa ja lämmittää kehon sisään tuleva ilma. Kun hengitämme sisään, tulee nenään allergeenihiukkasia ja ne voivat toisinaan laukaista muun muassa astmaattisen oireilun.

Kun näin tapahtuu, on tärkeää osata huuhdella nenä oikealla tavalla, varsinkin vauvojen kohdalla, sillä he eivät vielä osaa hengittää suun kautta.

Nenähuuhtelu tarkoittaa suolaveden laittamista sierainten läpi nenän eritteiden ja kaiken nenässä olevan lian sekä allergeenien poistamiseksi. Nenähuuhtelun tavoitteena on siis karkottaa mahdollisimman suuri määrä allergeenihiukkasia, jotta ne eivät pääse kosketukseen limakalvon kanssa.

Tällä tavoin allerginen reaktio ei ole yhtä voimakas kuin mitä se oletettavasti olisi, mikäli kontakti jatkuu.

Nenähuuhtelua ei kuitenkaan suositella vain näihin tilanteisiin. Se on myös melko hyödyllinen muissakin tilanteissa, kuten:

 • Kroonisessa tai akuutissa rinosinuiitissa.
 • Nenänielun limaisuudessa ja siitä johtuvassa kroonisessa yskässä.
 • Esihoidossa nenän kortikosteroideilla.
 • Endonasaalisen leikkauksen jälkeisessä hoidossa.

Kuinka lapsen nenähuuhtelu tehdään

Nenähuuhtelu toimii nenäliinan tavoin sellaisten lasten kohdalla, jotka eivät vielä osaa niistää nenäänsä. Jos otat tämän idean huomioon, on helppo ymmärtää, että sinun pitäisi tehdä lapsen nenähuuhtelu niin monta kertaa kuin on tarve, jotta lapsi tuntee olonsa mukavammaksi ja hänen on helpompi hengittää.

Nenähuuhtelu ei tietenkään miellytä lasta, joten näiden menetelmien toteuttaminen voi olla toisinaan hieman hankalaa. Tässä joitakin vinkkejä, jotka auttavat sinua tekemään vauvan nenähuuhtelun:

 • Tee nenähuuhtelu ennen nukkumaanmenoa ja ennen ruoka-aikaa.
 • Voit laittaa vauvan makaamaan pää alas- tai ylöspäin. Yritä pitää pää sivuttain ja olla laittamatta vauvaa selälleen.
 • Toimenpiteen jälkeen on paras laittaa vauva istumaan eritteiden poistamisen helpottamiseksi.
 • Kun nenä on liian tukossa, voit suihkuttaa siihen hieman nestettä ja hieroa aluetta, jotta se pehmenee. Suihkuta sitten lisää nestettä.
 • Vanhemmat lapset pystyvät tekemään nenähuuhtelun itse samalla, kun he kallistavat päätään yhdelle sivulle. Heidän täytyy tehdä samoin myös toiselle puolelle.

Lue myös: Poista nenän tukkoisuus viidellä luonnollisella hoidolla

Kolme tapaa tehdä lapsen nenähuuhtelu

1. Lapsi makaa selällään, pää on kallellaan

Some figure

Tämä on kaikista yleisin tapa tehdä lapsen nenähuuhtelu, vaikka se ei olekaan kaikista tehokkain. Tässä täytyy suihkuttaa voimakkaasti nestettä nenäkäytäviin joko ruiskun tai kertakäyttöisen annospullon avulla lapsen maatessa selällään.

Tämän menetelmän tavoitteena on huuhdella nenän sisimmät alueet. Se on nopea ja helppo tapa. Neste ei kuitenkaan pääse nenän takaosaan, johon lima yleensä kerääntyy. Kyseessä ei siis ole hyödyllinen menetelmä silloin, kun lima on paksua ja sakeaa, sillä neste vain pomppaa limakalvoa vasten.

2. Lapsen nenähuuhtelu istuessa

Tämä tapa on erityisen hyödyllinen vanhempien lasten kohdalla. Lapsen tulisi asettaa pää eteenpäin hänen ollessaan istuma-asennossa. Sitten suihkutat nestettä samalla tavalla kuten neuvoimme edellisessä esimerkissä.

Kun olet annostelut nesteen, tulee lapsen hengittää voimakkaasti sisään, jotta se alkaa vaikuttaa. Siitä syystä tämän menetelmän suorittaminen onkin vaikeaa vauvoilla. Kuten aikaisemmassakin menetelmässä, nenähuuhtelu tässä asennossa ei todella puhdista nenän sisintä osaa, eikä se ole kovin hyödyllistä paksun liman kohdalla.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Nenän kautta otettavien lääkkeiden käyttö

3. Lapsi makaa selällään tai istuu pää taaksepäin kallistettuna

Tämä on äärimmäisen tehokas tapa huuhdella lapsen nenä. Tässä asennossa neste menee sisään hitaasti ja ilman painetta. Huuhtelu yltää nenän takaosaan ja kurkkuun irrottaen limaa mukanaan.

Tahmeammat eritteet pysyvät yhä kosteina joutuessaan kontaktiin tämän nesteen kanssa. Lapsen pitäisikin hengittää sisään voimakkaasti, jotta nenän takaosan tukkiva lima menee kurkkuun joko nieltäväksi tai poissyljettäväksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Deckx, L., De Sutter, A. I. M., Guo, L., Mir, N. A., & van Driel, M. L. (2016). Nasal decongestants in monotherapy for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD009612.pub2
 • Riera Sampol, A., & Pedro Gómez, J. E. de. (2014). ¿ En la congestión nasal en pacientes pediátricos, es más efectivo realizar lavados nasales o aspiración para la prevención de complicaciones ? Evidentia: Revista de Enfermería Basada En La Evidencia.
 • Santos Galvão, C. E., Nascimento Saldiva, P. H., Kalil Filho, J. E., & Morato Castro, F. F. (2004). Inflammatory mediators in nasal lavage among school-age children from urban and rural areas in São Paulo, Brazil. Sao Paulo Medical Journal.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.