Logo image
Logo image

Miten vauvan opettaminen istumaan tapahtuu?

3 minuuttia
Vanhemmat odottavat usein malttamattomina vauvan ensimmäisiä tekemisiä: ensimmäinen hymy, ryömiminen, askeleet... Vaikka nämä kaikki tapahtuvatkin vähitellen ja omalla tahdillaan, on normaalia, että niitä odotetaan innokkaasti.
Miten vauvan opettaminen istumaan tapahtuu?
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Jos olet siinä vaiheessa äitiyttä, että vauvan opettaminen istumaan on kohta ajankohtaista, jatka lukemista!

Yksi jännittävistä asioista on se, kun vauva alkaa istua itsenäisesti. Saatat miettiä, onko oma pienesi vielä valmis istumaan ilman apua, ja nyt kerromme tästä sekä siitä, miten kyseistä uutta asiaa voidaan edistää.

Kun tarkkailet vauvaasi, pystyt huomaamaan hänen liikkeistään, onko hän valmis istumiseen niin, että selkä ei vahingoitu. Tärkeintä on olla pakottamatta – vauva istuu kyllä lopulta itsenäisesti.

Anna vauvallesi mahdollisuus viettää runsaasti aikaa kotona mukavissa vaatteissa. Lisäksi anna hänelle tilaa tutkia ja liikuttaa kehoaan. Kun hän etenee eräisiin kehitykseen vaiheisiin, hän pystyy oppimaan itsenäisesti istumisen.

Mistä tiedät, että vauvan opettaminen istumaan on tulossa ajankohtaiseksi?

Some figure

On virhe pakottaa vauvaa missään kehityksen vaiheessa. Jokainen lapsi on ainutlaatuinen. Ei ole tarkkaa kalenteria, jonka mukaan tietyt asiat tulee tehdä, tiettyinä viikkoina. Joillakin vauvoilla kestää pidempään ja jotkut taas kehittyvät nopeammin.

Joskus vauva saa ensimmäiset hampaansa kolmen kuukauden iässä, ja joskus taas kahdeksan. Ei siis ole mitään ennalta määrättyä tarkkaa ajankohtaa. Odota, kunnes vauvasi on valmis – joskus lapsi alkaa istua itsenäisesti kuuden kuukauden paikkeilla, jos joskus taas vasta vuoden vanhana.

Tarkkaile seuraavien merkkien ilmaantumista:

  • Vauva pystyy makaamaan vatsallaan ja kääntymään selälleen, ja sitten taas vatsalleen – tällöin lihakset ovat vahvistumassa.
  • Hän pystyy istumaan pienen hetken itsenäisesti tuolissaan. Tätä tapahtuu usein kuuden kuukauden vaiheilla, mutta ajankohdassa on vaihtelua – joskus tämä tapahtuu 8-9 kuukauden iässä.

Lue aiheesta lisää: Miksi vauvat nukkuvat vain äidin ollessa läsnä?

Istumaan oppimisen erityinen hetki

Tämä tarkoittaa, että vauvasi on kehittynyt huimasti psykomotoristen taitojensa osalta. Istuminen auttaa vauvaa vahvistamaan selkälihaksia sekä estää ongelmia ja epämukavuutta kävelyn aikana. Kun vauva pystyy istumaan, hänen kehonsa valmistautuu ryömimiseen ja kävelemiseen.

Siksi ei tulisi pakottaa vauvaa istumaan ennen kuin hän on valmis. Anna lihasten kehittyä omalla tahdilla. Kun vauva pystyy tähän, hän saa tuntea itsensä itsenäisemmäksi leikkiäkseen leluillaan ja muilla jutuilla, jotka vangitsevat mielenkiinnon.

Vauvasi on valmis tutkimaan maailmaa yhä enemmän!

Lue aiheesta lisää: Mitä hedelmiä vauvalle voi antaa?

Harjoitteet vauvan istumisen opettelun tueksi

Vaikka kannattaakin odottaa, että vauva kehittyy tässä omaan tahtiinsa, voit helpottaa lihasten vahvistumista eräillä harjoitteilla. Nämä eivät oikeastaan nopeuta istumisen aloittamista, mutta voivat helpottaa asiaa.

Lisäksi harjoitteet mahdollistavat ajan viettämisen vauvasi kanssa, ja saat edistää hänen onnellista ja tervettä kehitystään.

Ennen kuin aloitat näiden harjoitteiden kanssa, vauvallasi tulee olla eräät vaiheet takana psykomotorisessa kehityksessään. Hänen tarvitsee esimerkiksi pystyä nostamaan päätään, kun hän makaa maassa, sekä pystyä istumaan pystyssä sinun pidellessä hänen käsiään.

Vauvajumppa istumisen oppimisen tueksi

Some figure

Tehdäksesi näitä stimuloivia harjoitteita vauvasi kanssa, laita lattialle viltti ja pidä leluja lähettyvillä. Saat vahvistettua vauvan vatsan, niskan, selän sekä käsivarsien lihaksia.

  • Laita vauva selälleen. Istu hänen edessään ja pitele häntä käsistä. Sitten nosta häntä hitaasti ja laske alas, toistaen tätä 3-4 kertaa.
  • Laita vauva syliisi, jotta hän voi nojata selkänsä sinuun. Taputa tai tee muuta vastaavaa, jotta vauva loitontaa selkänsä sinusta ja istuu itsenäisesti. Voit auttaa pitelemällä häntä käsivarsista, kun hän ei ole sinussa kiinni.
  • Laita vauvasi selälleen ja laita värikäs lelu hänen yläpuolelleen, jotta hän haluaisi tarttua siihen. Hän yrittää hitaasti venyttää itseään saadakseen lelusta kiinni.

Älä uuvuta vauvaasi

Jos huomaat, että hän ei enää ole kiinnostunut näistä harjoitteista, lopeta niiden yrittäminen. Aivan kuten muidenkin uusien asioiden kanssa, vauvan opettaminen istumaan on asia, jonka salaisuus on stimulointi, ei pakottaminen.

Älä uuvuta vauvaasi, vaan nauti yhteisistä hetkistänne, ja jatka yrittämistä myöhemmin. Pian vauvasi on jo valmis ensimmäiseen istumakuvaansa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.