Logo image
Logo image

Mikrobistosta huolehtiminen auttaa parantamaan vaihdevuosioireita

4 minuuttia
Hiljattaiset tutkimukset yhdistävät naisen suolistomikrobiston tilan sukupuolihormonien tasoihin. Miten edistää niiden tasapainoa vaihdevuosien aikana?
Mikrobistosta huolehtiminen auttaa parantamaan vaihdevuosioireita
Viimeisin päivitys: 30 huhtikuuta, 2024

Viime vuosina on tehty yhä enemmän tutkimuksia, joissa on huomattu, että tasapainoinen mikrobisto auttaa parantamaan vaihdevuosioireita. Näiden suolistobakteerien on todettu vaikuttavan sukupuolihormonien toimintaan. Niiden tasapainottaminen näyttää tuovan lisähyötyjä.

On muistettava, että vaihdevuodet ovat biologinen prosessi, jossa naisen kuukautiskierto lakkaa pysyvästi. Vaikka se on osa ikääntymisprosessia, se tuo mukanaan joukon oireita, jotka usein vaikuttavat elämänlaatuun. Miksi mikrobiston hoitaminen auttaa hallitsemaan oireita? Otetaan selvää!

Vaihdevuosien oireet

Vaihdevuodet tuovat mukanaan joukon kliinisiä oireita, jotka ovat naisille epämiellyttäviä. Joitakin yleisimpiä oireita ovat seuraavat:

  • Kuumat aallot
  • Yöhikoilu
  • Emättimen kuivuus
  • Painonnousu
  • Mielialan vaihtelut
  • Muutokset unirytmissä

On arvioitu, että naiset viettävät noin kolmanneksen elämästään vaihdevuosissa, jotka tulevat noin 50 vuoden iässä. Siirryttäessä tähän vaiheeseen hormonaaliset muutokset yleensä lisäävät aineenvaihdunta- ja sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Lisäksi monet näistä sairauksista ilmaantuvat 10-15 vuotta vaihdevuosien jälkeen, kuten ylipaino, diabetes, osteoporoosi, sydän- ja verisuonitaudit, syöpä ja dementia.

Kaikista näistä syistä tämän uuden syklin saapuminen on tärkeä aika ottaa käyttöön strategioita, jotka auttavat huolehtimaan terveydestä. Tavoilla, jotka auttavat ylläpitämään tervettä mikrobistoa, on tärkeä rooli.

Lue tämäkin: Vaihdevuosien ja unihäiriöiden välinen yhteys

Terveen mikrobiston ylläpitäminen auttaa parantamaan vaihdevuosioireita

Mikrobiston merkitys terveydelle on ollut tieteellisen tutkimuksen kohteena jo useiden vuosikymmenten ajan. Viime vuosina tutkimukset ovat yhdistäneet sen toiminnan oireisiin, joita esiintyy ennen vaihdevuosia, vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen.

Mikrobisto on kokoelma biljoonia mikro-organismeja, kuten bakteereja, sieniä, viruksia ja muita mikrobeja. Erityisesti suolistomikrobisto on ihmiskehon suurin ja monipuolisin mikro-organismipopulaatio. Sillä on tärkeä rooli ruoansulatuksessa, immuunijärjestelmän terveydessä ja yleisessä terveydentilassa.

On havaittu, että ajan myötä tämä mikro-organismien ryhmä muuttuu, ja sen taustalla ovat tottumukset, elämäntavat, hormonaaliset muutokset ja jopa sairaudet.

Naiset, jotka onnistuvat ylläpitämään monipuolisen suolistomikrobiston, kärsivät yleensä vähemmän vaihdevuosien aiheuttamista oireista. Tämä näyttää jopa vähentävän sairauksien riskiä tässä elämänvaiheessa.

Mikrobiston ja naisten sukupuolihormonien välinen suhde

Tutkimus, joka julkaistiin International Journal of Women’s Health -lehdessä, selittää naispuolisten sukupuolihormonitasojen vaikutusta mikrobiston koostumukseen. Julkaisun mukaan hormonivaihtelut vaihdevuosina ovat yhteydessä suolistomikrobiston monimuotoisuuden vähenemiseen.

Koska mikrobisto on läheisessä yhteydessä immuunijärjestelmään, vaihdevuosien aikaiset muutokset ovat riskitekijä useille sairauksille, kuten aineenvaihdunta-, immuuni- ja sydän- ja verisuonitaudeille.

Tutkijat havaitsivat kuitenkin, että kyseessä on kaksisuuntainen suhde. Mitä tämä tarkoittaa? No, suolistomikrobisto osallistuu myös vapaiden kiertävien hormonitasojen säätelyyn.

Toisin sanoen mikrobistosta huolehtiminen ja suoliston mikro-organismien tasapainon edistäminen on hyvä keino minimoida laskevien hormonien, kuten estrogeenin, vaikutusta.

Erityisesti strobolomin – mikrobiston bakteerigeenien joukon – on todettu osallistuvan estrogeenin säätelyyn.

Estrogeenitasapainon edistäminen ei ole hyvä vain kroonisten sairauksien riskin vähentämiseksi vaihdevuosien aikana ja jälkeen. Se auttaa myös vähentämään yleisiä oireita, kuten emättimen kuivuutta, mielialan vaihteluita, kuumia aaltoja ja yöhikoilua.

Myös emättimen mikrobisto on tärkeä

Emättimen mikrobisto on emättimessä elävien mikro-organismien yhteisö. Tutkimus, joka julkaistiin aikakauslehdessä Nature Microbiology korostaa sen tasapainon edistämisen tärkeyttä joidenkin vaihdevuosien oireiden lievittämiseksi.

Siinä huomautetaan, että bakteerien, kuten laktobasillien, palauttaminen on avainasemassa paitsi emättimen kuivuuden ja muiden emättimen epämukavuutta aiheuttavien oireiden vähentämisessä, myös virtsateiden suojaamisessa. Tämä vähentää dysurian ja toistuvien virtsatieinfektioiden riskiä, jotka ovat yleisiä vaihdevuosien aikaan.

Mikrobistoa ja sen yhteyttä vaihdevuosioireisiin ja terveyskomplikaatioihin koskeva tutkimus on vielä kesken. Tähän mennessä tehdyt havainnot viittaavat kuitenkin siihen, että tämän bakteeripopulaation palauttaminen voi olla hyödyllinen tapa parantaa naisten elämänlaatua ennen vaihdevuosia, niiden aikana ja niiden jälkeen.

Miten mikrobiston tasapainoa voi edistää vaihdevuosioireiden parantamiseksi?

Vaikka monet tekijät voivat aiheuttaa mikrobiston muodostavien mikro-organismien epätasapainon, on myös joitakin tapoja, jotka auttavat pitämään sen terveenä. Tältä osin katsaus Nutrients -lehdessä toteaa, että ruokavalio ja stressinhallinta ovat avaintekijöitä.

Vähemmässä määrin, mutta ei vähemmän tärkeässä määrin, liikunnan lisääminen ja huonojen tapojen, kuten tupakoinnin, alkoholin ja huumeiden käytön, välttäminen voivat myös auttaa. Tarkemmin eriteltynä joitakin suosituksia ovat seuraavat:

  • Lisää probioottien saantia. Probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, jotka voivat antaa terveyshyötyjä, kun niitä nautitaan riittävästi. Niitä on muun muassa fermentoiduissa elintarvikkeissa, kuten jogurtissa, kefiirissä ja hapankaalissa, sekä ravintolisissä.
  • Lisää prebioottien saantia. Ne ovat sulamattomia kuituja, jotka edistävät suoliston hyödyllisten bakteerien kasvua. Niitä on esimerkiksi banaaneissa, täysjyväviljoissa, vihreissä lehtivihanneksissa, sipulissa, valkosipulissa, soijapavuissa ja artisokissa.
  • Syö enemmän kasvipohjaisia proteiineja. Ne edistävät bifidobakteerien ja laktobasillien kaltaisten bakteerilajien kasvua ja neutraloivat samalla patogeenisten bakteerien kasvua. Tunnetuin esimerkki on soijaproteiini.
  • Harjoita rentoutumistekniikoita. Koska stressi on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka liittyvät muuttuneeseen mikrobistoon, on suositeltavaa harjoittaa mm. meditaatiota, joogaa, hierontaa, hengitysharjoituksia ja muita rentoutumismenetelmiä.

Jotkut lisäravinteet voivat täydentää

Lisäravinteet, jotka sisältävät probioottisia ja prebioottisia ainesosia, vaikuttavat toisiinsa synergistisesti suoliston toivotun mikrobipopulaation ylläpitämiseksi.

Nutraseutit ovat luonnollisia elintarvikkeiden ainesosia (kuten isoflavonit ja fytoestrogeenit), jotka voivat vapautua ruoansulatuksen aikana ja voivat siksi myös auttaa.

Lue lisää: Hapatettuja elintarvikkeita, jotka parantavat suoliston terveyttä

Hormonikorvaushoito ei ole ainoa vaihtoehto vaihdevuosien hoidossa

Hormonikorvaushoito on vuosikymmenien ajan ollut vaihdevuosioireiden hoidon tukipilari. Itse asiassa sitä pidetään tehokkaimpana hoitona. Mahdollisista haittavaikutuksista aiheutuvien huolien vuoksi on kuitenkin kehitetty muitakin strategioita naisten terveyden parantamiseksi tässä elämänvaiheessa.

Useiden tutkimusten tulokset viittaavat siihen, että tervettä mikrobistoa ylläpitävien strategioiden käyttöönotto voi auttaa. Suolistomikrobistolla ja sen kyvyllä säädellä estrogeenia, progesteronia ja muita hormoneja voi olla keskeinen rooli vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen.

Näiden tulosten perusteella suositellaan elämäntapaa, joka edistää näiden terveiden bakteerien kasvua. Probioottien ja prebioottien saanti sekä stressinhallinta ovat avainasemassa tämän saavuttamisessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Baker, J. R., Al-Nakkash, L., & Herbst-Kralovetz, M. M. (2017). Estrogen–gut microbiome axis: Physiological and clinical implications. Maturitas, 103, 45-53. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28778332/
  • Estrogen: Hormone, Function, Levels & Imbalances. (s. f.). Cleveland Clinic. https://my.clevelandclinic.org/health/body/22353-estrogen#:~:text=With%20menopause%2C%20your%20estrogen%20levels,estrone%20(E1)%20during%20menopause.
  • Łaniewski, P., & Herbst-Kralovetz, M. M. (2022). Connecting microbiome and menopause for healthy ageing. Nature microbiology, 7(3), 354-358. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9977513/
  • Leite, G., Barlow, G. M., Parodi, G., Pimentel, M., Chang, C., Hosseini, A., Wang, J., & Mathur, R. (2022). Duodenal microbiome changes in postmenopausal women: effects of hormone therapy and implications for cardiovascular risk. Menopause, 29(3), 264-275. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8862775/
  • Peters, B. A., Lin, J., Qi, Q., Usyk, M., Isasi, C. R., Evenson, K. R., Derby, C. A., Santoro, N., Perreira, K. M., Daviglus, M. L., Kominiarek, M. A., Cai, J., Knight, R., Burk, R. D., & Kaplan, R. C. (2022). Menopause Is Associated with an Altered Gut Microbiome and Estrobolome, with Implications for Adverse Cardiometabolic Risk in the Hispanic Community Health Study/Study of Latinos. MSystems, 7(3). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9239235/
  • Schreurs, M. P. H., De Vos Van Steenwijk, P. J., Romano, A., Dieleman, S., & Werner, H. M. (2021). How the Gut Microbiome Links to Menopause and Obesity, with Possible Implications for Endometrial Cancer Development. Journal of Clinical Medicine, 10(13), 2916. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8268108/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.