Vaihdevuosien aiheuttamat hormonaaliset muutokset

Vaihdevuosien hormonaaliset muutokset eivät tapahdu yhtäkkiä, vaan ne tapahtuvat vähitellen. Vaihdevuodet ei ole yksittäinen hetki, vaan prosessi. Tässä artikkelissa kerromme mitä odottaa siinä elämänvaiheessa, kun estrogeeni alkaa laskea.
Vaihdevuosien aiheuttamat hormonaaliset muutokset

Viimeisin päivitys: 08 huhtikuuta, 2022

Vaihdevuosien hormonaalisten muutosten läpikäyminen ei ole helppoa useimmille naisille. Vaihdevuosien tuomien muutosten myötä ilmaantuu uusia asioita ja ongelmia, jotka ovat haaste sekä keholle että mielelle. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat yleisimmät vaihdevuosien aiheuttamat hormonaaliset muutokset.

Nainen on saavuttanut vaihdevuodet, kun kaksitoista edellistä kuukautta peräkkäin on kulunut ilman kuukautisia. Klimakteerinen vaihe puolestaan ​​​​on kuukautiskierron päättyminen sekä kaikki muut kyseiseen prosessiin liittyvät tekijät. Vaihdevuosissa voidaan eritellä kolme vaihetta:

 • Perimenopaussi: Nämä ovat kuukaudet tai vuodet ennen kuukautisten lopullista päättymistä. Munasarjoissa on vähemmän munasoluja ja hormonien tuotanto laskee jyrkästi.
 • Itse vaihdevuodet: 12 peräkkäistä kuukautta ilman kuukautisia.
 • Postmenopaussi: Vaihdevuosien jälkeinen ajanjakso.

Vaihdevuodet ja hormonaaliset muutokset

Vaihdevuosien aiheuttamat hormonaaliset muutokset johtuvat estrogeenin ja progesteronin tuotannon vähenemisestä. Näiden hormonien pienempi määrä kehossa on syyllinen vaihdevuosien aiheuttamiin oireisiin.

Normaalissa kuukautiskierrossa ovulaatio tapahtuu vaiheen puolivälissä. Ovulaatio eli munasolun vapautuminen munanjohtimiin hedelmöittymisen valmistelemiseksi on mahdollista, koska naisen kehossa on estrogeenia ja progesteronia.

Molemmat hormonit syntetisoidaan munasarjoissa. Kun hormonien tuotanto loppuu, ovulaatiota ei tapahdu ja siten ei myöskään tule kuukautisia. Lyhyesti sanottuna tämä on vaihdevuosien välitön syy.

Koska estrogeenit ja progesteroni suorittavat erilaisia ​​​​toimintoja ihmiskehossa, eivät vain suoraan ovulaation liittyen, vaihdevuodet aiheuttavat monia oireita. Ensisijaisesti aine, joka aiheuttaa eniten hormonaalisia muutoksia vaihdevuosien aikana, on estrogeeni.

hormonaaliset muutokset
Vaihdevuosien aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset, erityisesti estrogeenin ja progesteronin tuotannon väheneminen, johtavat epämiellyttäviin oireisiin.

Estrogeenin rooli

Vaihdevuosien hormonaaliset muutokset johtuvat suurimmaksi osaksi siis estrogeenista. Tämä on sukupuolihormoni, joka muodostuu munasarjoissa ja lisämunuaisissa. Kun nainen on raskaana, myös istukka tuottaa sitä.

Estrogeeni aktivoi ja deaktivoi geenejä soluissa saavuttaakseen tarkoituksensa. Siten ne voivat antaa käskyn tuottaa tai olla tuottamatta tiettyjä proteiineja kehossa, kuten synnytys- ja gynekologian professori Jorge Salvador kertoo. Ja estrogeeni ei vain edistä ovulaatiota, vaan se myös:

 • Muuttaa liman koostumusta virtsa- ja lisääntymisjärjestelmissä.
 • Saa häpykarvat kasvamaan niille tyypillisellä tavalla.
 • Vaikuttaa rasva-aineenvaihduntaan.
 • Osallistu kollageenin synteesiin.
 • Osallistuu kehon rasvan varastointiin.
 • Tukee kuukautiskierron rytmiä.
 • Osallistuu luukudoksen aineenvaihduntaan.

Hormonaalisiin muutoksiin liittyvät oireet

Kaikkien mainitsemiemme estrogeenitoimintojen perusteella voimme kuvitella, että vaihdevuosien hormonaalisten muutosten oireet johtuvat näiden toimintojen muutoksista. Kun estrogeenitaso laskee, tapahtuu seuraavaa:

 • Kuukautiskierrolla ei ole tarkkaa rytmiä. Usein kuukautiset ovat erittäin epäsäännölliset ja ovulaatio tapahtuu harvoin.
 • Lämpötilan säätelyhäiriö ilmaantuu kuumien aaltojen kera.
 • Hikoilu muuttuu, mikä johtaa runsaaseen nestehukkaan yön aikana.
 • Limakalvot kuivuvat, erityisesti emättimessä, aiheuttaen kipua yhdynnän aikana. Tätä kutsutaan dyspareuniaksi.
 • Luut menettävät enemmän kalsiumia kuin ne imevät, ja ne muuttuvat huokoisiksi tilanteessa, joka tunnetaan kliinisesti osteoporoosina.
hormonaaliset muutokset
Estrogeenitasojen lasku vaihdevuosien aikana johtaa sarjaan muutoksia, joka vaikuttaa naisten terveyteen. Siksi on tärkeää ylläpitää terveellisiä elämäntapoja ja käydä säännöllisesti lääkärintarkastuksissa.

Hormonikorvaushoito

Vaihdevuosien tuomien hormonaalisten muutosten torjumiseksi lääkärit voivat määrätä hormonikorvaushoitoa. Se voidaan suorittaa systeemisesti tai paikallisesti tiettyjen oireiden vuoksi.

Tämä hoito koostuu estrogeenin lisäämisestä kehoon. Tämä keinotekoinen ja ulkoinen estrogeeni korvaa kehon estrogeenipuutteet ja hallitsee oireita.

Hormonikorvaushoidon systeeminen muoto on estrogeenipillerit tai laastarit. Lisäksi joissakin tieteellisissä tutkimuksissa, kuten vuonna 2015 Revista Centroamericana de Obstetricia y Ginecología -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, on havaittu että osa näistä hoidoista on liitetty lisääntyneeseen muiden sairauksien riskiin, joten niitä tulee käyttää varoen.

Lääkärit arvioivat, onko hoidon hyöty todella suurempi kuin mahdolliset riskit. Heidän on arvioitava, kuinka paljon vaihdevuosien aiheuttamat kuumat aallot tai emättimen kuivuus vaikuttavat elämänlaatuun. Osteoporoosiin on saatavilla muita hoitoja, jotka tukevat luustoa ilman hormoneja.

Mielenkiintoinen vaihtoehto on paikallinen estrogeeni, joka ei tunkeudu koko kehoon. On olemassa emättimeen laitettavia valmisteita, joissa on hyvin pieniä annoksia estrogeenia. Ne helpottavat esimerkiksi emättimen kuivuutta. Tässä tapauksessa yllä mainitut riskit eivät päde.

Sinun tulee ottaa yhteyttä lääkäriin ja kertoa mahdollisista vaihdevuosien aiheuttamista oireista. Sinun tulee selvittää hänen kanssaan kaikki hormonaalisten muutosten aiheuttamat epäilykset ja kysymykset viisaan terapeuttisen päätöksen tekemiseksi. Jos ymmärrämme, että vaihdevuodet on väistämätön muutos naisen elämässä, kohtaamme sen luonnollisimmalla mahdollisella tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Torres Jiménez, Ana Paola, and José María Torres Rincón. “Climaterio y menopausia.” Revista de la Facultad de Medicina (México) 61.2 (2018): 51-58.
 • Lugones Botell, Miguel, Tania Y. Quintana Riverón, and Yolanda Cruz Oviedo. “Climaterio y menopausia: importancia de su atención en el nivel primario.” Revista Cubana de Medicina General Integral 13.5 (1997): 494-503.
 • Martínez, Silvia Sanz, et al. “Prevención de la menopausia en la mujer.” Salud y cuidados durante el desarrollo (2017): 239.
 • Gómez, C. E., & Abellán, B. R. (2018). Terapia de reemplazo hormonal y riesgo cardiovascular: evidencia al 2015. Revista de la Federación Centroamericana de Obstetricia y Ginecología, 2015(20).
 • Salvador, J. (2008). Climaterio y menopausia: Epidemiología y fisiopatología. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 54(2), 71-78.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.