Logo image
Logo image

Bakteereja virtsassa: miksi niitä esiintyy ja mitä hoitoja on saatavilla?

4 minuuttia
Infektiot ovat tärkein syy bakteerien esiintymiseen virtsassa, mutta myös muilla tekijöillä on merkitystä. Kerromme siitä lisää.
Bakteereja virtsassa: miksi niitä esiintyy ja mitä hoitoja on saatavilla?
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Viimeisin päivitys: 23 toukokuuta, 2024

Kun virtsassa esiintyy bakteereja, kyseessä on bakteriuria. Tämä voi johtua useista syistä, ja virtsatieinfektio on yksi yleisimmistä etiologioista. Haluatko tietää aiheesta lisää?

Bakteriuriaan liittyy usein muita laboratoriopoikkeavuuksia, jotka ohjaavat lääkäriä asianmukaiseen diagnoosiin. Nämä muutokset voivat vaihdella leukosyyttien ja punasolujen esiintymisestä epiteelisoluihin. Tutkimusten mukaan kyseessä on yleinen löydös, eikä siihen aina liity oireita, vaikka se voi aiheuttaa komplikaatioita erityisesti raskauden aikana.

Miten bakteerit virtsassa voidaan tunnistaa?

Bakteerit tunnistetaan virtsassa yksinkertaisella virtsatestillä. Normaalioloissa virtsa on steriiliä nestettä, joten bakteerien esiintyminen viittaa johonkin muutokseen.

Virtsanäyte on analysoitava mikroskoopilla, ja kaikki sen ominaisuudet on kuvattava, mukaan lukien mikro-organismien tai epänormaalien solujen esiintyminen.

Laboratorioilla on erilaisia tapoja raportoida bakteerien esiintyminen virtsassa, ja ristiytymismenetelmä on yksi yleisimmin käytetyistä. Onneksi se on hyvin helppotajuinen, ja sitä tulkitaan seuraavasti:

  • Bakteerit puuttuvat: Laboratoriot ilmoittavat yleensä bakteerien puuttumisen virtsasta sanalla “puuttuu” tai negatiivisella merkillä (-).
  • Bakteereita niukasti tai +: Ilmaisee bakteerien esiintymisen, mutta enintään 10 bakteeria yhteensä 10 havaitusta mikroskooppisesta kentästä.
  • Jonkin verran bakteereja tai ++: 2 plusmerkin havainto osoittaa bakteerien määrän virtsassa, joka voi vaihdella 10:stä 50:een jokaista 10 kenttää kohti.
  • Useita bakteereja tai +++: Bakteerien määrä 10 tutkittua kenttää kohti vaihtelee 50:n ja 100:n välillä.
  • Lukuisat bakteerit tai ++++: Tämä on vakavin muoto, sillä bakteerien määrä ylittää 100 bakteeria kenttää kohti.

On tarpeen selventää, että jos bakteereita esiintyy + tai ++, eikä oireita tai muita niihin liittyviä muutoksia esiinny, kyse voi olla normaaliflooraan kuuluvista bakteereista. Tältä osin lääkärin on aina otettava huomioon kaikki laboratoriotutkimuksessa ilmoitetut löydökset.

Lue tämäkin: Syyt virtsan vaahtoamiseen – ja milloin on syytä hakea apua

Some figure
Laboratorioilla on erityisiä menetelmiä bakteerien esiintymisen määrittämiseksi virtsassa. Raportit on tarkistettava niiden parametrien perusteella, jotka kukin laitos liittää tuloksiin.

Virtsassa olevien bakteerien syyt

Kuten edellä mainittiin, bakteriuria voi johtua useista syistä. Kaikkia niistä voidaan hoitaa asianmukaisesti mahdollisten komplikaatioiden ehkäisemiseksi.

1. Saastunut näyte

Näytteen kontaminaatio on yleisin virtsassa olevien bakteerien syy. On muistettava, että virtsateissä on mikrobisto, joka suojaa sitä ja ehkäisee infektioita. Kun ihmiset ottavat näytteen väärin, nämä bakteerit voivat näkyä mikroskoopissa.

Näytteestä voi löytyä iholla olevia bakteereja, jotka aiheuttavat väärän positiivisen tuloksen.

On parasta puhdistaa sukupuolielimet ja hylätä ensimmäinen virtsasuihku ja ottaa näyte vasta hetken päästä siitä, kun virtsasuihku on alkanut. Lääkärit epäilevät yleensä, että näyte on saastunut, kun laboratorio ilmoittaa leukosyyttien puuttumisesta ja epiteelisolujen läsnäolosta.

Mitä tehdä?

Eristetyt bakteerit eivät useimmissa tapauksissa aiheuta vaaraa terveydelle, joten erityistä hoitoa ei tarvita. Virtsakoe on parasta toistaa ottamalla näyte oikealla tekniikalla.

Jos epiteelisoluja havaitaan, mutta ei leukosyyttejä, ihmisillä ei yleensä ole myöskään infektion oireita. Tämä vahvistaa sen, että hoitoa ei tarvita.

2. Virtsatieinfektiot

Bakteriuriaan yleisimmin liittyvä sairaus on virtsatieinfektio. Natural Reviews Urology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että se on yksi yleisimmistä sairaalainfektioista ja infektioista yhteisössä.

Virtsatieinfektion esiintymisen merkkejä ovat bakteriurian lisäksi runsaasti leukosyyttejä näytteessä ja epiteelisolujen esiintyminen. Myös punasolujen havaitseminen näytteessä tai hematuria auttaa diagnoosin tekemisessä.

Lisäksi virtsatietulehduksella on usein hyvin spesifiset ja selvät oireet. Yksi tärkeimmistä on haiseva virtsa. Myös kivulias virtsaaminen, tiheä virtsaaminen, munuaiskouristukset ja vaahtoava virtsa ovat tyypillisiä oireita.

Hoito

Antibiootit ovat usein avuksi virtsatietulehduksen hoidossa. Antibiootit ovat aiheellisia, kun oireet ovat monitahoiset ja testi on positiivinen. Ihannetapauksessa olisi tehtävä virtsaviljely, jotta bakteeri voidaan tunnistaa ja määrätä oikea lääke.

3. Tuberkuloosi

Tuberkuloosi on Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama sairaus. Sillä on voimakas vaikutus keuhkoihin, mutta se voi vaikuttaa myös muihin elimiin, kuten munuaisiin. Tässä mielessä systeemisen tuberkuloosin yhteydessä on mahdollista, että virtsassa on bakteereja.

Löydös on harvinainen, ja lääkärin on määrättävä tarkkailtavaksi erityinen testi. Tällainen testi tehdään vain tautia sairastavien potilaiden seurantaa ja hoidon tehokkuuden tarkistamista varten.

Hoito

Jos kyseessä on henkilö, jolla ei ole aiempaa tuberkuloosidiagnoosia, aloitetaan hänen ikänsä, lähtötilanteensa ja asuinmaansa mukainen hoitosuunnitelma. Jos taas keuhkotuberkuloosi on jo diagnosoitu, valitaan hoito-ohjelman muuttaminen tai lääkeannosten lisääminen.

Lue lisää: Varo näitä yhdeksää ihmiselle vaarallista bakteeria

4. Ahdistus ja stressi

Stressi ja ahdistus ovat molemmat psykologisia häiriöitä, joilla on suuri vaikutus elimistöön. Molemmat voivat vaikuttaa henkilön immuunijärjestelmään, jolloin bakteerit lisääntyvät virtsateissä ja syntyy bakteriuria.

Bakteerien kulkeutuminen virtsaan stressin vuoksi selittyy heikentyneellä immuunijärjestelmällä, jonka synnyttää lisääntynyt kortisoli tässä tilassa.

Hoito

Ihmisten, jotka kärsivät ahdistuksesta ja joilla on todettu olevan bakteereja virtsassa, tulisi harjoitella tekniikoita, joiden avulla he voivat hallita taustalla olevaa tilaa immuunijärjestelmän säätelyyn. Lisäksi psykologin tai psykiatrin konsultaatio on välttämätöntä syyn löytämiseksi ja käsittelemiseksi.

Rentoutustekniikat, kuten jooga, ovat osoittautuneet hyödyllisiksi näissä tapauksissa.

Häiriö, jolla on useita syitä

Bakteerien esiintyminen virtsassa johtuu sekä infektiopatologioista että näytteenottovirheistä. Noudata terveydenhuoltohenkilöstön ohjeita ja toista virtsatesti tarvittaessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Angelescu, K., Nussbaumer-Streit, B., Sieben, W., Scheibler, F., & Gartlehner, G. (2016). Benefits and harms of screening for and treatment of asymptomatic bacteriuria in pregnancy: a systematic review. BMC Pregnancy and Childbirth16, 1-10. https://link.springer.com/article/10.1186/s12884-016-1128-0
  • Chu, C. M., & Lowder, J. L. (2018). Diagnosis and treatment of urinary tract infections across age groups. American Journal of Obstetrics and Gynecology219(1), 40-51. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002937817328053
  • Dai, M., Hua, S., Yang, J., Geng, D., Li, W., Hu, S., … & Liao, X. (2023). Incidence and risk factors of asymptomatic bacteriuria in patients with type 2 diabetes mellitus: a meta-analysis. Endocrine82(2), 263-281. https://link.springer.com/article/10.1007/s12020-023-03469-6
  • Esparza, G. F., Motoa, G., Robledo, C., & Villegas, M. V. (2015). Aspectos microbiológicos en el diagnóstico de infecciones del tracto urinario. Infectio19(4), 150-160. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0123939215000570
  • González, M. A. N., Sánchez, M. P. R., Navas, E. G. G., & Valbuena, J. J. R. (2023). Tuberculosis genitourinaria, una causa poco frecuente y olvidada. Universitas Médica64(3). https://revistas.javeriana.edu.co/files-articulos/UMED/64-3(2023)/6572567005/index.html
  • Lam, J. C., Lang, R., & Stokes, W. (2023). How I manage bacterial prostatitis. Clinical Microbiology and Infection29(1), 32-37. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1198743X22003111
  • Lee, D. S., Lee, S. J., & Choe, H. S. (2018). Community-acquired urinary tract infection by Escherichia coli in the era of antibiotic resistance. BioMed Research International2018. https://www.hindawi.com/journals/bmri/2018/7656752/
  • Lozano, T. C. J. (2016). Examen general de orina: una prueba útil en niños. Revista de la Facultad de Medicina64(1), 137-147. http://www.scielo.org.co/scielo.php?pid=S0120-00112016000100019&script=sci_arttext
  • Luu, T., & Albarillo, F. S. Asymptomatic Bacteriuria: Prevalence, Diagnosis, Management and Current Antimicrobial Stewardship Implementations. The American Journal of Medicine, 236-244.  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002934322002480
  • Medina, M., & Castillo, E. (2019). An introduction to the epidemiology and burden of urinary tract infections. Therapeutic Advances in Urology11, 1756287219832172. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1756287219832172
  • Moore, A., Doull, M., Grad, R., Groulx, S., Pottie, K., Tonelli, M., … & Thombs, B. D. (2018). Recommendations on screening for asymptomatic bacteriuria in pregnancy. Cmaj190(27), E823-E830. https://www.cmaj.ca/content/190/27/E823.short
  • Paz, V. M., Mangwani, M. S., Martínez, A. M., Álvarez-Hernández, D., Solano-Gálvez, S. G., & Vázquez-López, R. (2019). Pseudomonas aeruginosa: pathogenicity and antimicrobial resistance in urinary tract infection. Revista Chilena de Infectologia: Organo Oficial de la Sociedad Chilena de Infectologia36(2), 180-189. https://europepmc.org/article/med/31344154
  • Shipman, S. B., Risinger, C. R., Evans, C. M., Gilbertson, C. D., & Hogan, D. E. (2018). High prevalence of sterile pyuria in the setting of sexually transmitted infection in women presenting to an emergency department. Western Journal of Emergency Medicine19(2), 282. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5851500/
  • Smaill, F. M., & Vazquez, J. C. (2019). Antibiotics for asymptomatic bacteriuria in pregnancy. Cochrane database of systematic reviews, (11). https://link.springer.com/article/10.1186/s12884-016-1128-0
  • Trestioreanu, A. Z., Lador, A., Sauerbrun‐Cutler, M. T., & Leibovici, L. (2015). Antibiotics for asymptomatic bacteriuria. Cochrane Database of Systematic Reviews, (4). https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009534.pub2/full
  • Wiley, Z., Jacob, J. T., & Burd, E. M. (2020). Targeting asymptomatic bacteriuria in antimicrobial stewardship: the role of the microbiology laboratory. Journal of clinical microbiology58(5), 10-1128. https://journals.asm.org/doi/abs/10.1128/JCM.00518-18
  • Yang, Y., Shigemura, K., Maeda, K., Moriwaki, M., Chen, K. C., Nakano, Y., & Fujisawa, M. (2024). The harmful effects of overlooking acute bacterial prostatitis. International Journal of Urology. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/iju.15390

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.