Logo image
Logo image

Syyt virtsan vaahtoamiseen - ja milloin on syytä hakea apua

3 minuuttia
Vaahtoavaan virtsaan kannattaa kiinnittää huomiota. Periaatteessa ei ole mitään syytä huoleen, mutta jos virtsa vaahtoaa toistuvasti, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.
Syyt virtsan vaahtoamiseen - ja milloin on syytä hakea apua
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kenellä tahansa voi esiintyä vaahtomaista virtsaa jossain vaiheessa elämää. Jos se on satunnaista, ei ole syytä huoleen, mutta jos huomaat sen jatkuvan pitkään tai toistuvan usein, se voi olla merkki terveysongelmasta ja silloin se kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla.

Tämä ilmiö jää usein huomiotta, joko siksi, että sitä ei edes huomata, tai sitä ei pidetä tärkeänä. Totuus on, että virtsan ulkonäkö ja haju antavat usein tärkeitä vihjeitä henkilön terveydentilasta.

Tärkein huomioon otettava asia virtsan vaahtoamisessa on se, kuinka usein vaahtoa esiintyy. Jos sitä esiintyy hyvin usein, on suositeltavaa kääntyä lääkärin puoleen, varsinkin jos siihen liittyy outoa hajua tai jonkinlaista epämukavaa oloa.

Vaahtomainen virtsa

Aluksi todettakoon, että periaatteessa vaahto virtsassa on täysin normaalia. Yleisimmin sitä esiintyy siksi, että virtsaaminen on hyvin voimakasta täydestä rakosta johtuen.

On olemassa myös muita syitä, joita tarkastelemme tässä artikkelissa. Jos huomaat virtsan vaahtoavan hyvin usein, eikä se johdu täydestä rakosta, se voi olla merkki munuaisongelmasta, diabeteksesta tai sukupuolitaudeista.

Joka tapauksessa sinun ei tule diagnosoida itse itseäsi. Keskustele ensin asiasta lääkärisi kanssa, teetä hänen määräämänsä asianmukaiset testit ja sitten hän tekee johtopäätöksensä.

Syyt virtsan vaahtoamiseen

Virtsan vaahtoamiseen voi olla monia eri syitä. Jotkut niistä ovat merkityksettömiä, kun taas toiset voivat olla merkityksellisiä patologioita. Katsotaanpa, mitkä ovat yleisimmät ja tärkeimmät syyt virtsan vaahtoamiseen:

Paine virtsatessa

Tämä on yleisin syy satunnaisesti vaahtoavaan virtsaan. Se johtuu yleensä siitä, että henkilö pidättelee virtsaamista pitkään, ja sitten neste päästetään ulos suurella voimalla.

Yksi tapa tarkistaa tämä syy on odottaa virtsaamisen jälkeen hetki ennen vessanpöntön vetämistä. Jos vaahto katoaa pian, tämä on todennäköisesti syy.

Virtsan pidättäminen pitkään ei ole suositeltavaa.

Kemiallinen reaktio

Jotkin WC-pöntöissä käytettävät puhdistus- tai desinfiointiaineet reagoivat virtsaan ja sitten muodostuu vaahtoa. Yksi tapa tarkistaa, onko tämä vaahtoamisen syy, on virtsata puhtaaseen astiaan tai kemikaalittomaan WC-pönttöön eron huomaamiseksi.

Some figure
Jotkin puhdistus- ja desinfiointikemikaalit reagoivat virtsan kanssa ja aiheuttavat sen vaahtoamista pytyssä.

Siemenneste virtsassa

Myös siemennesteen esiintyminen virtsassa aiheuttaa virtsan vaahtoamista. Sitä esiintyy, kun pieniä määriä siemennestettä pääsee miehen virtsaputkeen, joskus retrogradisen siemensyöksyn vuoksi ja joskus eturauhasen tulehduksen vuoksi. Nämä tapaukset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.

Kuivuminen

Kuivuminen on myös melko todennäköinen syy virtsan vaahtoamiseen. Sitä esiintyy, kun et juo tarpeeksi vettä päivän aikana tai kun harrastat intensiivistä liikuntaa juomatta riittävästi vettä.

Kun et ole kunnolla nesteytetty, on tavallista, että virtsa näyttää myös hyvin samealta ja tummalta. On tärkeää muistaa, että paras nesteyttäjä on vesi, eivät smoothiet, virvoitusjuomat, urheilujuomat ja sokeripitoiset juomat.

Proteinuria

Proteinuria tarkoittaa proteiinin esiintymistä virtsassa. Se on yleistä voimakkaan liikunnan jälkeen. Se voi johtua myös liiallisesta proteiinilisien nauttimisesta.

Se voi kuitenkin olla merkki hoitamattomasta korkeasta verenpaineesta tai diabeteksesta. Diabeettinen nefropatia on 1- ja 2-tyypin diabeteksen hyvin yleinen komplikaatio, joka johtaa siihen, että munuaiset eivät pysty hoitamaan tehtäviään täysin. Näissä tapauksissa varhainen hoito on tärkeää, jotta ongelman eteneminen voidaan estää.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Verivirtsaisuus: mitkä ovat sen oireet ja syyt?

Virtsatieinfektio

Virtsatieinfektio syntyy, kun virtsateihin pääsee bakteereja. Tämä on yleensä seurausta huolimattomasta hygieniasta.

Vaahtoava virtsa on yksi merkki virtsatieinfektiosta, mutta siihen liittyy usein myös kirvelyä virtsatessa, tiheämpää virtsaamisen tarvetta ja alavatsakipua.

Muut munuaisongelmat

Muut, vakavat munuaisongelmat, voivat olla syyllisiä virtsan vaahtoamiseen. Munuaiskivet sekä munuaisten vajaatoiminta aiheuttavat tätä oiretta. Jos siis huomaat että virtsasi vaahtoaa melko usein, sinun täytyy käydä lääkärin vastaanotolla.

Some figure
Munuaiskivet ja muut tämän elimen toimintahäiriöt ovat patologioita, jotka vaativat viipymättä lääkärin huomiota.

Kiinnostuitko aiheesta? Saatat haluta lukea tämänkin artikkelin: Mitä kaikkea virtsatesti voi kertoa?

Milloin on otettava yhteyttä lääkäriin, jos virtsassa on vaahtoa?

Jos virtsa vaahtoaa vain ajoittain, ei ole syytä huoleen. Sinun on kuitenkin hyvä tarkistaa virtsaamis- tai nesteytystottumuksesi, kuten yllä olemme maininneet.

Mutta jos vaahtoavaa virtsaa esiintyy hyvin usein, on tarpeen kääntyä lääkärin puoleen. Syitä voi olla monia, ja useat niistä ovat patologioita, jotka vaativat diagnoosia ja hoitoa mahdollisimman nopeasti.

Lääkärikäynti on kiireellisempi, jos vaahtoavan virtsan lisäksi esiintyy kipua tai kirvelyä virtsatessa tai muita lisäoireita. Diabeetikoiden kohdalla tämä poikkeavuus edellyttää tehostettua seulontaprotokollia komplikaatioiden varalta.

Monet ihmiset ajattelevat, että mikä tahansa munuaisongelma ratkeaa juomalla suuria määriä vettä. Vaikka tämä monesti auttaakin, on parasta käydä lääkärin vastaanotolla.

Vaahtoavaan virstaan kannattaa kiinnittää huomiota. Se ei ehkä ole kaikkein miellyttävin asia, mutta virtsan tarkistamisesta pitäisi tulla tapa. Tämä yksinkertainen asia on erinomainen valvontatoimenpide oman terveyden kannalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.