Mitä tapahtuu kun pidättelet virtsaa

· marraskuu 20, 2016
Ongelma virtsaamisen tarpeen vastustamisessa on, että keräät myrkkyjä jotka sinun olisi pitänyt vapauttaa, mikä voi johtaa ikäviin tulehduksiin. 

Sinäkin olet varmasti jossain vaiheessa pidätellyt virtsaa, niinhän me kaikki olemme. Useimmiten se tapahtuu tilanteessa, jossa on mahdotonta päästä vessaan tai olet työvelvoitteen keskellä joka estää sinua menemästä vessaan oikeaan aikaan.

Yritä olla ottamatta tätä tavaksi, sillä sillä voi olla negatiivisia seurauksia. Nämä asiat tapahtuvat kehossasi kun et käy vessassa heti silloin kun pitäisi:

Virtsaputkentulehdus

vatsakipu

Mikäli olet sen tyyppinen ihminen jolla on tapana säännöllisesti lykätä virtsaamista kun olet esimerkiksi töissä, ole varovainen. Yksi seurauksista on virtsatietulehdukset. Ja tässä tapauksessa se johtaa helposti bakteeritulehdukseen, joka vaikuttaa virtsaputkeesi. 

Syy on yksinkertainen: virtsassa on bakteereita ja mikäli ne ovat virtsarakossa kauan, ne voivat johtaa tulehdukseen.

Katso myös: Hunajan 7 mahtavaa ja yllättävää käyttötapaa

Munuaiskivien muodostus

munuaiset

Jotkut ihmiset ovat taipuvaisia munuaiskivien tai virtsakivien muodostukselle. Mikäli tämä koskee sinua ja sinulla on tapana pidätellä virtsaa, saatat vain tehdä tilasi huonommaksi.

Pienet munuaiskivet voivat yleensä poistua virtsan mukana, kunhan ne ovat erittäin pieniä. Mutta mikäli ne kasvavat suuremmiksi, niitä ei voi eliminoida tällä tapaa, ja päädyt leikkaussaliin. 

Estääksesi munuaiskivien muodostuksen on tärkeää juoda paljon vettä ja käydä vessassa aina kun kehosi käskee, sillä tämä on ainoa tapa miten voit poistaa jätettä joka on munuaisissa ilman että pahennat tilannetta.

Rakkotulehdus

rakko

Mikäli vastustat tarvetta virtsata, rakon seinämät tulehtuvat, johtaen rakkotulehduksena tunnettuun tilaan.

Mikäli koet lantiossa kipua, ja mikäli virtsatessa ulos tulee vain pieni määrä, sinun tulisi ehkä käydä lääkärin vastaanotolla. Nämä kärsimäsi oireet ovat perinteisiä rakkotulehduksen oireita.

Rakko paisuu

Virtsaamisen tarve

Vaikka voisi vaikuttaa että asia on päinvastoin, rakollasi on erittäin rajallinen kapasiteetti ja pidättely saa sen vain paisumaan.

Rakkosi voi pitää sisällään noin kolme kupillista vettä, joten muista tämä jos juot paljon ja tiedät, ettei sinulla ole mahdollisuutta päästä vessaan lähitulevaisuudessa. Tämä kannattaa muistaa jos olet vaikka työtapaamisessa tai istut linja-autossa.

Aivoissamme on reseptoreita jotka ovat vastuussa siitä, että ne lähettävät meille signaalin kun täytyy mennä vessaan. Aivot itse voivat laukaista virtsaamisen, jos on tarpeen.

Muut haitalliset sivuvaikutukset

kuume

Mikäli sinulla on tapana pidätellä virtsaa, koet erilaisia sivuvaikutuksia joita et välttämättä osaa yhdistää tähän huonoon tapaan, mutta ne liittyvät kyllä toisiinsa.

Paluu rakosta ja virtsaputkesta

Tämä on kenties kaikista vakavin seuraus. Jos siedät tarvetta käydä virtsalla liian pitkään, lopulta kehosi ei poista sitä vaan sen sijaan palauttaa virtsan virtsaputkeen ja munuaisiin, mikä voi aiheuttaa vakavia tulehduksia.

Suosittelemme lukemaan: Kärsitkö sappikivistä?

Vatsan turpoaminen

Kipu

Mikäli et päästä virtsaa ulos ajoissa, sinulla on turvonnut, epämukava olo. Tämän lisäksi kehosi tottuu säilyttämään nesteet, etkä voi käyttää vessaa yhtä helposti kuin aikaisemmin.

Virtsan pidättäminen voi epämukavuuden lisäksi aiheuttaa myös tulehduksia, joten on paras vain mennä vessaan kun sinulla on tarve.