Miksi diabeetikot kärsivät suun kuivumisesta?

Diabetesta sairastavilla ihmisillä ilmenee usein elämänlaatua heikentäviä oireita, joista yksi on suun kuivuminen. Tässä artikkelissa kerromme, mistä tämä oire johtuu.
Miksi diabeetikot kärsivät suun kuivumisesta?

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Niin ykkös- kuin kakkostyypin diabeetikot kärsivät usein suun kuivumisesta eli kserostomiasta. Ongelma on siinä, että se ei ole vain tuntemus; sillä voi olla vakavia haittoja suun terveydelle. 

Kserostomia liittyy kohonneeseen karieksen, tulehdusten ja periodontiitin riskiin. Eri tutkimukset vahvistavat, että yli 70 % diabetesta sairastavista ihmisistä kärsii suun kuivumisesta. Tässä artikkelissa kerromme, mistä se johtuu ja kuinka ongelmaa hoidetaan.

Mitkä ovat diabeteksen oireet?

Diabetes mellitus on sairaus, joka vaikuttaa glukoosiaineenvaihduntaan. Sen kaksi pääasiallista muotoa ovat tyypin 1 ja tyypin 2 diabetes. Tyypin 1 diabeteksessa haima ei kykene tuottamaan insuliinia.

Sen sijaan tyypin 2 diabeteksessa kehon eri kudoksissa ilmenee insuliiniresistenssiä. Toisaalta insuliinia voi erittyä myös normaalia pienempiä määriä. Kyseessä on sairaus, josta on valitettavasti tulossa yhä yleisempi.

Suun kuivuminen on yksi diabeteksen pääasiallisista oireista. Journal of Endocrinology and Nutrition -lehdessä julkaistun katsaustutkimuksen mukaan se onkin yksi yleisimmistä suuoireista diabetesta sairastavilla ihmisillä.

Muita mahdollista suuoireita voivat olla haavaumat, nielun hiivatulehdus ja polttelu. Nämä eivät kuitenkaan ole diabeteksen ainoita oireita; myös polyuriaa (lisääntynyt virtsaamistarve), polydipsiaa (lisääntynyt janontunne) ja painonmuutoksia voi esiintyä.

Diabeetikot kärsivät usein suun kuivumisesta
Diabeteksen oireet johtuvat kohonneesta verensokeriarvosta.

Miksi diabeetikot kärsivät suun kuivumisesta?

Kserostomia on siis termi, jolla viitataan suun kuivumiseen. Diabetesta sairastavilla ihmisillä sen esiintyminen liittyy eri tekijöihin, joista lähes kaikki ovat yhteydessä verensokerin huonoon hallintaan.

Ensinnäkin yksi sen aiheuttajista on lisääntynyt virtsaneritys, joka johtaa kuivumiseen. Ja koska sylki koostuu enimmäkseen vedestä, sen tuotanto heikkenee elimistön nestetasapainon järkkyessä.

Toinen samankaltainen tekijä, josta suun kuivuminen diabetesta sairastavilla ihmisillä johtuu, on muutos syljen koostumuksessa. Veden lisäksi sylki sisältää myös glukoosia ja proteiinia.

Journal of Oral Medicine and Pathology -lehdessä julkaistu tutkimus selittää, että diabetes vaikuttaa sylkirauhasten rakenteeseen. Se aiheuttaa niin kutsutun diabeettisen sialoosin, jossa sylkirauhaset suurenevat ja niiden toiminta heikkenee.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Miten diabetes vaikuttaa mielenterveyteen?

Muita kserostomian syitä

Vaikka diabeetikoista isolla osalla esiintyy suun kuivumista, diabetes ei ole ainoa syy siihen. On tärkeää huomioida, että monet muutkin tekijät vaikuttavat syljentuotantoon ja monet eri tilanteet voivat aiheuttaa kserostomiaa.

Esimerkiksi muu kuin diabetekseen liittyvä kuivuminenMyös jotkut lääkkeet voivat aiheuttaa suun kuivumista, erityisesti kemoterapiassa käytetyt.

Tällaisia tekijöitä ovat usein myös ikääntyminen sekä krooniset sairaudet, kuten maksakirroosi, HIV ja tuberkuloosi. Yksi merkittävimmistä kserostomian aiheuttajista on Sjögrenin oireyhtymä.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Neljä eri tapaa ehkäistä suun kuivumista

Hoitoja diabeteksen aiheuttamaan suun kuivuuteen

Suun kuivumisen haitta ei piile ainoastaan sen aiheuttamassa epämukavuudessa, vaan myös sen aikaansaamissa suuongelmissa. Se esimerkiksi lisää hampaiden reikiintymisen ja tulehdusten sekä periodontiitin riskiä.

Näin ollen on erittäin tärkeää tehdä ehkäiseviä toimenpiteitä, joilla tämä ongelma vältetään. Ensinnäkin diabetesta sairastavien ihmisten on tehostettava suuhygieniaansa käyttämällä suuvesiä ja hammaslankaa hampaiden harjauksen lisäksi.

Lisäksi heidän on parasta välttää sokerisia ja happamia juomia. Juominen on tietenkin erittäin tärkeää, mutta vesi on paras vaihtoehto nesteytykseen. Ahkera käynti hammaslääkärillä on myös tärkeää, sillä ammattilaisen on tarkistettava ja korjattava suun ongelmat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Joissakin tapauksissa saatetaan määrätä syljeneritystä lisääviä lääkkeitä tai käyttää jopa keinotekoista sylkeä. Nämä toimenpiteet on tietysti varattu vain sellaisiin tapauksiin, joissa tavanomaiset toimenpiteet eivät auta suun kuivuuteen.

Suun kuivumisen aiheuttamia komplikaatioita voi ehkäistä tehostamalla suuhygieniaa

Yhteenveto

Diabetesta sairastavat ihmiset ovat alttiimpia suun kuivumiselle, koska tämä sairaus muuttaa sekä syljen koostumusta että sylkirauhasten rakennetta.

Tämän välttämiseksi verensokeriarvot on pidettävä tiukasti hallinnassa. Lisäksi on juotava riittävästi ja tehostettava suuhygieniaa komplikaatioiden vähentämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Molania, T., Alimohammadi, M., Akha, O., Mousavi, J., Razvini, R., & Salehi, M. (2017). The effect of xerostomia and hyposalivation on the quality of life of patients with type II diabetes mellitus. Electronic Physician, 9(11), 5814–5819. https://doi.org/10.19082/5814
  • Escobar, Deyanira Cabrera, Luis González Valdés, and Orquídea Ferrer Hurtado. “Xerostomía en pacientes con síndrome de Sjögren.” Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta 42.1 (2017).
  • Hoseini, A., Mirzapour, A., Bijani, A., & Shirzad, A. (2017). Salivary flow rate and xerostomia in patients with type I and II diabetes mellitus. Electronic Physician, 9(9), 5244–5249. https://doi.org/10.19082/5244
  • Navea Aguilera, C., Guijarro de Armas, M. G., Monereo Megías, S., Merino Viveros, M., & Torán Ranero, C. (2015, January 1). Relación entre xerostomía y diabetes mellitus: Una complicación poco conocida. Endocrinologia y Nutricion. Elsevier Doyma. https://doi.org/10.1016/j.endonu.2014.09.004
  • Xerostomía: Diagnóstico y Manejo Clínico. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2009000100009
  • López-Pintor, R. M., Casañas, E., González-Serrano, J., Serrano, J., Ramírez, L., De Arriba, L., & Hernández, G. (2016). Xerostomia, Hyposalivation, and Salivary Flow in Diabetes Patients. Journal of Diabetes Research. Hindawi Limited. https://doi.org/10.1155/2016/4372852
  • García Chías, Begoña. Prevalencia de los efectos orales secundarios a la quimioterapia en un hospital de Madrid y factores asociados. Diss. Universidad Complutense de Madrid, 2019.
  • MANEJO TERAPEÚTICO DEL PACIENTE CON XEROSTOMÍA. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://www.actaodontologica.com/ediciones/2001/1/manejo_terapeutico_paciente_xerostomia.asp
  • Ivanovski, K., et al. “Xerostomia and salivary levels of glucose and urea in patients with diabetes.” Contributions of Macedonian Academy of Sciences & Arts 33.2 (2012).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.