Logo image
Logo image

Mistä suun polttelu johtuu ja miten sitä hoidetaan?

3 minuuttia
Suun polttelu voi olla seurausta muun muassa ruoka-allergioista tai se voi olla jonkin lääkkeen sivuvaikutus. Jatka lukemista sillä kerromme, kuinka sitä voi lievittää.
Mistä suun polttelu johtuu ja miten sitä hoidetaan?
Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Poltteleeko suutasi etkä tiedä miksi? Suun polttelu on normaalia tietyissä olosuhteissa, kuten heti tulisen ruoan syömisen jälkeen. Se on kuitenkin krooninen ongelma joillekin ihmisille, eivätkä sen syyt ole kovin selkeitä.

Lääketieteen termi tälle oireelle on glossodynia, mutta useimmat tuntevat sen nimellä suupolte tai suupolteoireyhtymä. Arvioiden mukaan sitä potee noin 510 % väestöstä. Se on hyvin epämiellyttävä vaiva siitä kärsivälle, koska poltteleva tunne leviää kaikkialle suuhun.

Tätä oireyhtymää ei vielä tunneta hyvin; sen tiedetään kuitenkin liittyvän mahdollisesti tiettyihin patologioihin. Se voi olla esimerkiksi merkki joidenkin vitamiinien puutteesta tai allergisesta reaktiosta.

Tässä artikkelissa kerromme syistä kroonisen suupolteoireyhtymän taustalla ja mitä vaivalle voi tehdä.

Miksi suutani polttaa jatkuvasti?

Kuten jo mainitsimme, suun polttelu on normaalia tietyissä olosuhteissa, kuten tulisen ruoan syömisen jälkeen. Tämä on kuitenkin tiettyyn tilanteeseen liittyvä ongelma, joka on helppo tunnistaa ja joka ratkeaa itsestään.

Sen sijaan ihmiset, jotka potevat suun polttelua ilman selkeää syytä ja pitkän aikaa, saattavat kärsiä suupolteoireyhtymästä. Tämä oireyhtymä siis aiheuttaa eräänlaisen polttelun tunteen, joka leviää kaikkialle kieleen ja muualle suuhun.

Lisäksi tästä vaivasta kärsivän henkilön makuaisti saattaa heikentyä. Poltteluun liittyy tavallisesti myös puutuneisuutta ja kuivuutta. Yleisesti ottaen suun polttelua ilmenee päivittäin, mutta se pahenee päivän edetessä. Se voi olla kroonista tai jaksoittaista, tapauksesta riippuen.

Some figure

Suun polttelu

Kuten sanottu, suun polttelu voi johtua tulisten ruokien syömisestä, mutta jos polttelu on toistuvaa tai voimakasta, kyseessä voi olla suupolteoireyhtymä.

Suupolteoireyhtymän syyt jaetaan primaarisiin ja sekundaarisiin. Primaarisesta suuoireyhtymästä on kyse silloin, kun kaikki mahdolliset syyt sille voidaan sulkea pois — aivan kuten muissa sairauksissa.

Oireyhtymää pidetään sekundaarisena, kun sen aiheuttaa jokin toinen sairaus tai vaiva, esimerkiksi tiettyjen lääkkeiden käyttö. Monet lääkkeet nimittäin aiheuttavat suun kuivumista ja tämä voi aiheuttaa polttelevaa tunnetta. Myös muita syitä suun poltteluun on:

  • Sieni-infektiot, kuten suun hiivatulehdus.
  • Tiettyjen vitamiinien ja muiden ravintoaineiden puutos, kuten raudan puute.
  • Stressaavat tai ahdistavat tilanteet.
  • Puutteellinen suuhygienia. Itse asiassa jotkut kieliharjat ja suuvedet voivat olla hyvin voimakkaita ja aiheuttaa tätä vaivaa.
  • Jotkut metaboliset sairaudet ja ruokatorven refluksitauti. Jälkimmäisessä mahahapot nousevat joskus jopa suuhun asti. Koska ne ovat happamia, ne ärsyttävät suun limakalvoa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kotihoitoja aftoihin: 7 hyvää vaihtoehtoa

Polttelevan suun diagnosointi

Tämä oireyhtymä on erittäin vaikea diagnosoida. Kuten yllä kerroimme, ensin täytyy sulkea pois kaikki sekundaariset syyt. Lääkärille on tämän vuoksi kerrottava kaikki oireet tarkasti sekä käyttämäsi lääkkeet.

Saadakseen diagnoosin tehtyä lääkäri määrää potilaan todennäköisesti verikokeeseen. Verikokeesta selviää, onko potilaalla mitään hormonaalisia tai ravintoon liittyviä ongelmia, jotka voisivat aiheuttaa suun polttelua. Myös allergiatestit ovat avuksi. Joskus suun polttelu johtuu tietynlaisista ruoista.

Infektion poissulkemiseksi voidaan tehdä suukudoksen viljely tai biopsia. Myös ruokatorven refluksitauti on suljettava pois, sillä se on hyvin yleinen vaiva.

Polttelevan suun hoito

Some figure
Suupoltteen hoitoon saattaa kuulua suuvesiä, joilla on lääkitseviä ominaisuuksia. Lääkäri määrittää parhaan vaihtoehdon jokaiselle.

Suupoltteen hoito riippuu sen aiheuttajasta. Ensisijaisesti tulee tietysti hoitaa alla piilevä sairaus. Jos vaiva on esimerkiksi reaktio ahdistukseen ja stressiin, näitä tunteita on opittava hallitsemaan.

Lisäksi on olemassa lääkehoitoja, kuten lidokaiinia sisältäviä suuvesiä. Lääkäri saattaa määrätä myös kapsaisiinia, kipulääkettä tai masennuslääkkeitä. Lääkärin tulisi osata suositella paras hoito jokaisen potilaan tapaukseen.

Saatat pitää tästä artikkelista: 5 kotikonstia kuivan suun hoitoon

Suun polttelu: yhteenveto

Suun polttelu voi olla patologista kestäessään pitkään. Lääketieteen termi tälle on suupolteoireyhtymä, ja se ilmaantuu tavallisesti tiettyjen patologioiden, kuten allergioiden, sivuvaikutuksena. Saadaksesi oikean diagnoosin ja hoitoa käänny lääkärin puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Arnáiz-García, M. E., Arnáiz-García, A. M., Alonso-Peña, D., García-Martín, A., Campillo-Campaña, R., & Arnáiz, J. (2017). Glosodinia o síndrome de boca ardiente. Medicina General y de Familia, 6(4), 172–175. https://doi.org/10.24038/mgyf.2017.039
  • Glosodinia (“síndrome de boca ardiente”) – familydoctor.org. (n.d.). Retrieved December 3, 2019, from https://es.familydoctor.org/condicion/sindrome-de-ardor-en-la-boca/
  • Aravindhan R, Vidyalakshmi S, Kumar MS, Satheesh C, Balasubramanium AM, Prasad VS. Burning mouth syndrome: A review on its diagnostic and therapeutic approach. J Pharm Bioallied Sci. 2014;6(Suppl 1):S21–S25. doi:10.4103/0975-7406.137255
  • Bookout GP, Short RE. Burning Mouth Syndrome. [Updated 2019 Mar 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519529/
  • Feller L, Fourie J, Bouckaert M, Khammissa RAG, Ballyram R, Lemmer J. Burning Mouth Syndrome: Aetiopathogenesis and Principles of Management. Pain Res Manag. 2017;2017:1926269. doi:10.1155/2017/1926269

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.