Opas suuvesien asianmukaiseen käyttöön
Tarkistanut ja hyväksynyt: hammaslääkäri Vanesa Evangelina Buffa
Suuvesi täydentää hampaiden harjaamista, mutta ei koskaan voi korvata sitä. Mutta jos käytät suuvettä yhdessä harjauksen ja hammaslangan kanssa, autat ylläpitämään suun parempaa terveyttä.
Jotkut saattavat ajatella, että pelkästään käyttämällä suuvettä aterioiden jälkeen, voidaan plakin kerääntyminen ja kariesin muodostuminen välttää, mutta todellisuudessa asia ei näin kuitenkaan ole. Jos siis haluat valita tarpeisiisi sopivan suuveden, kysy neuvoa suun terveydenhuollon ammattilaisilta. Asiantuntija voi opastaa sinua paremmin suuvesien asianmukaiseen käyttöön.
Alkoholipitoinen vai alkoholiton suuvesi?
Suuvettä valittaessa ensimmäinen huomioonotettava asia on sen alkoholipitoisuus. Antiseptisen vaikutuksensa lisäksi alkoholia lisätään monissa tapauksissa suuveden sisältämien komponenttien liuottamiseksi.
Jos suuvesi sisältää alkoholia, sitä ei tulisi koskaan niellä tai käyttää jatkuvasti, sillä pitkällä tähtäimellä alkoholipitoisten suuvesien käyttö voi vaikuttaa negatiivisella tavalla suun limakalvoihin. Alkoholipitoinen suuvesi ei myöskään sovellu lapsille. Niinpä suun hygieniaan suunnatuille markkinoille onkin tuotu useita muita vaihtoehtoja, jotka eivät sisällä alkoholia.
Toinen huomioitava seikka on se, että jotkut suuvedet sisältävät CPC-nimistä ainetta eli setyylipyridiinikloridia, joka on turvallinen ja tehokas. Kyseessä on ainesosa, joka auttaa ehkäisemään suun bakteerien kertymistä.
Erilaisia suuvesiä
Suuvedet voidaan jakaa kahteen suureen ryhmään: suuvesiin, jotka on suunnattu päivittäiseen käyttöön ja suuvesiin, jotka on suunnattu johonkin tiettyyn hoitoon. Tiettyyn hoitoon suunnatut suuvedet auttavat muun muassa ientulehduksen, vihlovien hampaiden sekä suun haavaumien hoidossa.
Yleensä suuvesiä tulisi käyttää noin puoli tuntia hampaiden harjaamisen jälkeen, koska hammastahnan sisältämät komponentit voivat häiritä niiden tehokkuutta. Alla tulemme opastamaan sinua hieman tarkemmin suuvesien asianmukaiseen käyttöön.
Suuvedet halitoosin eli pahanhajuisen hengityksen hoitoon
Jos kärsit halitoosista eli pahanhajuisesta hengityksestä, tärkeintä on selvittää sen taustalla oleva syy. Pahanhajuinen hengitys on yleensä seurausta suuhun kertyneiden bakteerien mätänemisestä silloin, kun ruoantähteitä jää suuhun esimerkiksi huonon hammashygienian takia. Pahanhajuisen hengityksen hoitoon tarkoitetut suuvedet sisältävät aineosia, kuten vetyperoksidia, sinkkiä, klooriheksidiiniä tai triklosaania, jotka auttavat eliminoimaan suuhun kertyneitä bakteereita ja näin neutraloimaan myös pahaa hajua.
Pahanhajuisen hengityksen hoitamiseksi on suositeltavaa huuhdella suu 30 sekunnin ajan noin 15 millilitralla laimentamatonta suuvettä. Suun huuhtelu tulisi suorittaa vähintään 2 kertaa päivässä tai jokaisen harjaamisen jälkeen. Tehokkuuden lisäämiseksi pyri välttämään suun huuhtelemista vedellä suuveden käytön jälkeen. Vältä myös ruokien ja juomien nauttimista heti suuveden käytön jälkeen.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kolme hoitokeinoa mintusta pahanhajuiseen hengitykseen
Suuvedet ikeniin liittyvien vaivojen hoitoon
Ikeniin liityviä vaivoja ilmenee silloin, kun hammasplakin bakteereja alkaa kerääntyä ikeniin, jolloin ne johtavat ienten tulehdustiloihin ja verenvuotoon. Hoitamattomana ikeniin liittyvät tulehdukset voivat aiheuttaa osittaisen tai kokonaisen hampaan menetyksen.
Ienten hoidossa suositellaan yleensä pehmeitä suuvesiä, jotka eivät sisällä ollenkaan alkoholia. Nämä alkoholittomat suuvedet sisältävät yleensä ikenille helliä ainesosia, kuten jodioitua povidonia, fenoleja sekä eteerisiä öljyjä. Myös metallisuoloilla varustetut suuvedet on tarkoitettu näihin tapauksiin.
Periodontiitin tai toiselta nimeltään parodontiitin hoitamiseksi on myös suunnattu suuvesiä, jotka sisältävät klooriheksidiiniä. Kyseessä on laajavaikutteinen antiseptinen aine, jonka vaikutus bakteerien muodostamaa plakkia vastaan on osoitettu hyvin tehokkaaksi.
Jotkut suuvedet on suunnattu ientulehduksen hoitoon.
Suuvedet kariesin hoitoon
Karies eli hammasmätä on yksi yleisimmistä suun ongelmista, jota voidaan onneksi välttää asianmukaisella suuhygienian ja fluorihoidon ansiosta. Fluorihoito auttaa pitämään hampaan pinnan vahingoittumattomana ja ehkäisee näin sen muuttumista huokoiseksi, mikä puolestaan torjuu bakteerien pääsyä ja kerääntymistä hampaan pintaan.
Suuvedet, jotka sisältävät fluoria, voivat osoittautua suureksi avuksi silloin, kun tavoitteena on vahvistaa hammaskiillettä.
Suuvedet kserostomiaan eli kuivaan suuhun
Jos sinulla on taipumus suun kuivumiseen alhaisen syljentuotannon takia, sinulla on myös normaalia suurempi riski kärsiä bakteerien aiheuttamista infektioista, koska sylki ei tällöin pysty täyttämään sille tarkoitettua suojaustoimintoa. Tästä syystä suuveden käyttöä suositellaan, sillä se toimii raikastavan vaikutuksensa lisäksi myös ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. Kun etsit suuvettä kserostomian eli kuivan suun hoitoon, sinun tulisi tarkistaa, että se sisältää runsaasti mineraalisuoloja, E-vitamiinia ja fluoria.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Sano hyvästit suun terveysongelmille tämän luontaishoidon avulla
Suuvedet oikomishoidon aikana
Jos sinulla on hammasraudat tai käyt läpi muuntyyppistä oikomishoitoa, kannattaa sinun kääntyä suuvesien apuun, sillä pelkkä harjaaminen ei tässä tapauksessa riitä puhdistamaan suuta ja hampaita kunnolla. Suuveden käytön avulla sen teho ulottuu myös sellaisille alueille, joille pelkkä harjaaminen ei yleensä pääse, mikä puolestaan takaa paremman ja kattavamman suuhygenian.
Suun huuhtelemiseksi sinun tulisi purskutella suuta 30 sekunnin ajan 15 millilitralla laimentamatonta suuvettä. Toista purskuttelu päivän aikana vähintään 2 kertaa tai jokaisen harjauksen jälkeen.
Lopuksi
Suuvesien käyttö auttaa poistamaan suusta ja hampaista sellaisia ruoanjätteitä, joihin pelkkä hammasharja ei pääse käsiksi. Tästä syystä hengityksen raikastamisen lisäksi ne auttavat ylläpitämään suun asianmukaista hygieniaa ja terveyttä.
Samalla tapaa suuvesien käyttöön on olemassa muutamia tarkempia erityistapauksia. Näissä tilanteissa sinun tulisi aina kääntyä hammaslääkärin tai suuhygienistin puoleen, jotta hän voi opastaa sinua suuvesien asianmukaiseen käyttöön juuri sinun tapauksessasi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Soria M, Molina N, Rodríguez R. Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta Pediatr Mex. 2008;29(1):21-24.
- Díaz A, Pérez L, Castro A, Montesinos A et al. Efecto de los colutorios orales con fluoruro de sodio al 0.05% y agua con sal al 5% sobre la placa bacteriana y el ph salival. Odontol Sanmarquina. 2005;8(1):6-9.
- Enrile F, Santos A. Colutorios para el control de placa y gingivitis basados en la evidencia científica. RCOE 2005;10(4):445-452.
- Griffin SO, Regnier E, Griffin PM, Huntley V. Effectiveness of fluoride in preventing caries in adults. J Dent Res. 2007 May;86(5):410-5.
- Carballido E. Higiene dental para portadores de ortodoncia fija. Colegio Profesional para Higienistas Dentales de Madrid.
- Colutorios, enjuagues y elixires bucales. Higiene completa. Farmacia Profesional. 2001;15(9):83-91.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.