Logo image
Logo image

Sano hyvästit suun terveysongelmille tämän luontaishoidon avulla

2 minuuttia
Vaikka tämän hoidon voi tehdä mistä tahansa kasviöljystä, suosittelemme käyttämään kookosöljyä, sillä se estää bakteerien kasvua ja ehkäisee ientulehdusta ja muita suun terveysongelmia.
Sano hyvästit suun terveysongelmille tämän luontaishoidon avulla
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Suun terveysongelmat ovat yleisiä, eivätkä ne aina ole merkki puutteellisesta hygieniasta. Joskus nämä ongelmat johtuvat sairaudesta, reaktioista tiettyihin ruokiin ja bakteerikasvustosta suun onkaloissa.

Useimmat ihmiset yrittävät hoitaa ongelman käyttämällä desinfioivia suuvesiä, joiden luvataan vähentävän taudinaiheuttajia suussa. Vaihtoehtoinen lääketiede tarjoaa kuitenkin ayurvedalaista hoitokeinoa suun terveyden edistämiseen. 

Se tunnetaan nimellä “oil pulling”, jolla tarkoitetaan todellisuudessa suun huuhtelua kasviöljyllä.

Käyttämällä antibakteerisia öljyjä voit poistaa hammaskiveä, pahanhajuista hengitystä ja muita ongelmia, kuten ientulehdusta.

Kuinka hoidat suun terveysongelmat käyttämällä “oil pulling” -menetelmää?

Some figure

Tässä hoidossa voidaan käyttää mitä tahansa kasviöljyä, kuten seesami-, oliivi- tai auringonkukkaöljyä. Kookosöljy on kuitenkin osoittautunut tässä tehokkaimmaksi. Sen rasvahapot ja antibakteeriset yhdisteet vähentävät suun mikro-organismeja.

Itse asiassa on tieteellisesti todistettu, että kookosöljy tuhoaa Streptococcus mutans -bakteereja, jotka ovat vastuussa hampaiden reikiintymisestä ja muista suun ongelmista. Nämä kookosöljyn terveyshyödyt johtuvat sen antibakteerisista ja tulehdusta lievittävistä ominaisuuksista.

Sinun täytyy vain ottaa ruokalusikallinen kookosöljyä ja purskutella sitä suussasi 3-5 minuuttia.

Mitkä ovat kookosöljyn käyttämisen hyödyt suun terveydelle?

Kookosöljy on syötäväksi kelpaavaa, ja siinä on miellyttävä maku. Sitä on erittäin helppo käyttää suun huuhteluun, ja se sopii jopa käytettäväksi kotitekoisen hammastahnan ainesosana.

Koska sillä on kyky tuhota suusta pahoja bakteereja, sen säännöllisellä käytöllä on tärkeitä, mainitsemisen arvoisia hyötyjä.

Ehkäise iensairauksia

Some figure

Kookosöljy sisältää tulehdusta lievittäviä aineita, jotka voivat auttaa hoitamaan ja ehkäisemään ientulehdusta ja muita suun terveysongelmia.

Ientulehdus syntyy, kun immuunijärjestelmä aloittaa hyökkäyksen plakkia aiheuttavia bakteereita vastaan, mikä sitten laukaisee tulehdusreaktion.

Kookosöljyn käyttäminen vähentää näiden bakteerien jäämiä ja muuttaa ympäristöä, jossa bakteerit viihtyvät. Siitä on hyötyä myös reikien ja verta vuotavien ikenien hoitamisessa ja ehkäisyssä.

Leukakipu

Tämän öljyn ominaisuudet vahvistavat leukaa ja ehkäisevät tartuntoja, tulehdusta ja kipua. Jotkut suosittelevat sen käyttämistä täydentävänä hoitona leukanivelen kipuun.

Eroon pahanhajuisesta hengityksestä

Some figure

Pahanhajuinen hengitys on kiusallinen vaiva, joka voi vaikuttaa kenen tahansa siitä kärsivän henkilön sosiaaliseen elämään ja itsetuntoon.

Sen aiheuttavat suussa elävien bakteerien synnyttämät kuona-aineet ja kaasut. Nämä bakteerit viihtyvät suun pienimmissä kolosissa ja syvennyksissä.

Suuvedellä huuhtelu ja hammaslangan käyttö ovat kaksi tehokasta tapaa hoitaa ongelman lähde. Sen sijaan, että turvautuisit alkoholipitoisiin tuotteisiin, on paljon parempi käyttää tätä täysin luonnonmukaista öljyä.

Sen on todistettu vähentävän hampaiden ja kielen pinnalla eläviä bakteereja ja neutralisoivan pahanhajuista hengitystä.

Valkaise hampaat

Vaikka kookosöljy ei valkaisekaan hampaitasi kuten ammattilaisten tekemät hoidot, se voi auttaa poistamaan hampaiden pinnalle muodostuneita keltaisia jälkiä, joita kerääntynyt plakki ja ruoan jäänteet aiheuttavat.

Sen käyttäminen suuvetenä ja hammastahnana puhdistaa hampaat ja pitää kielen pinnalle kertyvän ruman valkoisen kerroksen poissa.

Kuinka käytän kookosöljyä suuvetenä?

Some figure

Kuten aiemmin mainitsimme, sinun täytyy vain purskutella ruokalusikallista kookosöljyä suussasi muutaman minuutin ajan.

Voit myös yhdistää sen pieneen määrään ruokasoodaa tehdäksesi hammastahnaa.

Muista, että öljy jähmettyy kylmässä, joten sitä ei kannata sylkäistä lavuaariin suun huuhtelun jälkeen. Sylkäise se talouspaperiin tai astiaan ja heitä roskikseen.

Jotkut ihmiset suosittelevat tämän oil pulling -hoidon tekemistä aamuisin, juuri ennen aamupalaa. Se voidaan kuitenkin tehdä mihin aikaan päivästä tahansa.

Huuhtele suusi lämpimällä vedellä, jos öljy tuntuu suussasi epämiellyttävältä purskutuksen jälkeen.

Oletko valmis kokeilemaan?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Peedikayil, F. C., Remy, V., John, S., Chandru, T. P., Sreenivasan, P., & Bijapur, G. A. (2016). Comparison of antibacterial efficacy of coconut oil and chlorhexidine on Streptococcus mutans: An in vivo study. Journal of International Society of Preventive and Community Dentistry, 6(5), 447–452. https://doi.org/10.4103/2231-0762.192934
  • Asokan, S., Emmadi, P., Sivakumar, N., Kumar, Rs., & Raghuraman, R. (2011). Effect of oil pulling on halitosis and microorganisms causing halitosis: A randomized controlled pilot trial. Journal of Indian Society of Pedodontics and Preventive Dentistry. https://doi.org/10.4103/0970-4388.84678
  • Kaushik, M., Reddy, P., Roshni, Udameshi, P., Mehra, N., & Marwaha, A. (2016). The effect of coconut oil pulling on Streptococcus mutans count in saliva in comparison with chlorhexidine mouthwash. Journal of Contemporary Dental Practice17(1), 38–41. https://doi.org/10.5005/jp-journals-10024-1800
  • Asokan, S., Saravana Kumar, R., Emmadi, P., Raghuraman, R., & Sivakumar, N. (2011). Effect of oil pulling on halitosis and microorganisms causing halitosis: A randomized controlled pilot trial. Journal of Indian Society of Pedodontics and Preventive Dentistry, 29(2), 90–94. https://doi.org/10.4103/0970-4388.84678
  • Shanbhag VK. Oil pulling for maintaining oral hygiene – A review. J Tradit Complement Med. 2016;7(1):106–109. Published 2016 Jun 6. doi:10.1016/j.jtcme.2016.05.004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.