Logo image
Logo image

14 syytä sille, miksi ikenet vuotavat verta hampaita harjatessa

3 minuuttia
Vuotavatko ikenesi verta hampaita harjatessasi? Opi 14 syytä, miksi näin tapahtuu.
14 syytä sille, miksi ikenet vuotavat verta hampaita harjatessa
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Oletko yhtäkkiä huomannut, että ikenesi vuotavat verta kun harjaat hampaitasi? Tämä on hyvin yleistä. Mikäli se ei ole tapahtunut sinulle vielä, sinun tulisi tietää että se voi tapahtua koska tahansa.

On olemassa useita syitä sille, miksi ikenet vuotavat. Kuitenkin pääsyy johtuu siitä, ettet pidä suusi terveydestä kunnolla huolta.

Suusi on suuri pöpöjen ja bakteerien varasto, joten on suositeltavaa:

  • Vaihtaa hammasharja usein.
  • Käyttää hammaslankaa poistaaksesi jäämät, jotka jäävät hampaidesi väliin.
  • Käydä hammaslääkärillä ainakin kerran vuodessa.

Veren vuotaminen ikenistä on varsin yleistä, vaikka ei ehkä siltä vaikuttaisi.

Jos huomaat, että ikenet vuotavat, kun puret tai näet verta sylkiessäsi hampaiden harjauksen jälkeen, tämä on merkki siitä, että ikenissäsi on jotain vialla.

Kun sinulla on terveet ikenet, ne eivät vuoda verta. Kuitenkin on todennäköistä, että tämä oire jätetään huomiotta ja sitä vähätellään. Valitettavasti saatat päätyä menettämään joitakin hampaita, mikäli et kiinnitä huomiota ikeniisi.

Alla löydät tärkeimmät syyt sille, miksi ikenesi vuotavat verta:

1. Ikenet vuotavat verta yleensä ientulehduksen seurauksena

Ientulehdus on yksi yleisimmistä syistä sille, miksi ikenet vuotavat verta. Tämä tila johtuu ikenien heikkenemistä ja tulehdusta, mikä seuraa plakin kertymisen myötä.

Kaikista tehokkain hoitokeino tähän ongelmaan on parantaa suusi hygieniaa. 

Katso myös: Luonnolliset keinot ientulehduksen hoitoon

2. K-vitamiinin puute

K-vitamiinin puute saa ikenet vuotamaan verta. Tämä vitamiini on välttämätön verenhyytymisprosessiin kuuluvien proteiinien oikeanlaisen toimimisen takaamiseksi. 

3. Tupakointi

Some figure
aiheuttaa vahinkoa hampaille ja mitätöi suuhoidot. 

Mikäli poltat, todennäköisesti näet ikeniesi vuotavan verta kun syöt kovia ruokia tai harjatessa hampaitasi.

Jos olet alkanut huomata ongelman, se voi olla vain merkki tulevista suuremmista ongelmista.

4. Ikä

Tässä tapauksessa verta vuotavat ikenet ovat normaaleja tiettyyn pisteeseen asti. Mitä vanhempi olet, sitä todennäköisesti ikenesi vuotavat verta. 

5. Diabetes

Some figure

diabetes

Yleensä tämä ilmaantuu, kun harjaat hampaitasi hyvin aggressiivisesti tai hammasharjalla, jossa on hyvin kovat harjakset. 

Varmista että harjaat hampaasi hellästi ja varmista että hammasharjassasi on pehmeät harjakset. Jos sinulla on mitään kysyttävää, keskustele hammaslääkärisi kanssa.

6. Huono ravinto

Välttämättömien ravinteiden puute kehossa sekä tärkeiden vitamiinien kuten A-, B- ja C-vitamiinien puute, voivat aiheuttaa ikeniesi heikkenemistä ja siitä johtuen ne voivat vuotaa verta.

On tärkeää, että varmistat syöväsi monipuolista ja terveellistä ruokaa. Jos ajattelet, ettet tällä hetkellä tee näin, sitten on aika syödä enemmän hedelmiä ja kasviksia.

7. Tietyt lääkkeet

Some figure

Tämä johtuu siitä, että tietyt lääkkeet vähentävät syljen eritystä, mikä aiheuttaa tiettyjen bakteerien tulevan alttiimmiksi uudelleen syntymiseen. 

Jos huomaat, että ikenesi vuotavat verta ja olet juuri aloittanut uuden lääkekuurin, kysy lääkäriltäsi tai hammaslääkäriltäsi, voisivatko nämä tekijät liittyvät toisiinsa.

Jos ne liittyvät, voit pyytää saada toisen lääkityksen, mikäli hoitosi on hyvin pitkä. Voit myös käyttää tämänhetkistä lääkekuuria loppuun, jos sinun täytyy ottaa niitä vain muutaman päivän ajan.

8. Stressi

Vaikka et ehkä usko tätä, stressi voi saada ikenesi heikkenemään ja saada ne vuotamaan verta sen takia, että vastustuskykysi on laskenut.

Ideaalisesti sinun tulisi etsiä vaihtoehtoja rentoutumiseen kun alat kokea, että stressi saa sinut rajoillesi.

9. Hampaiden osien puuttuminen

Kun sinulta puuttuu hampaita, et pure oikeaoppisesti. Tämä aiheuttaa epätasaisen kitkan hampaille, mikä vaikuttaa ikeniin. Tämä puolestaan saa ikenet vuotamaan.

Mikäli kyse on tästä, keskustele hammaslääkärisi kanssa puuttuvien hampaiden korvaamisesta hartsilla tai haluamallasi materiaalilla.

10. Alhainen puolustusjärjestelmä

Some figure

vastustuskykyä

Jotkut terveysongelmat kuten anemia saattavat olla syynä sille, miksi ikenesi vuotavat verta (johtuen bakteerien lisääntymisestä). 

11. Hammaslääkärikäyntien puute

Jos suutasi ei tarkasteta säännöllisesti, et saa diagnoosia tarpeeksi ajoissa eikä ongelmiin voida puuttua heti niiden ilmetessä.

Hammaslääkärillä käynti plakin poistamiseksi on erittäin tärkeää kokonaisterveytesi kannalta.

12. Suun tulehdukset

Muista, että sylki on bakteerien siirron lähde. Ole varovainen ketä suutelet välttääksesi bakteeriongelmia, jotka aiheuttavat tulehdusta ja ikenien haittoja.

13. Raskaus

Some figure

Raskaus on yksi syy siihen, miksi ikenesi saattavat vuotaa. Vaikka raskaus on normaali tila, se voi aiheuttaa valtavia muutoksia kehossasi. Lääkärisi kertoo sinulle, miten sinun tulee toimia.

14. Huono hammasten hoito

Kävitkö hammaslääkärillä ja sitten ikenesi alkoivat vuotaa? Tätä tapahtuu, kun hampaiden hoito tai niiden paikkaus on tehty huonosti tai kun hampaiden puhdistus on tehty hyvin aggressiivisesti. 

Käy hammaslääkärilläsi korjataksesi ongelma tai hanki toinen hammaslääkäri.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chow AW. Infections of the oral cavity, neck, and head. In: Bennett JE, Dolin R, Blaser MJ, eds. Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases, Updated Edition. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 65.
  • Hayward CPM. Clinical approach to the patient with bleeding or bruising. In: Hoffman R, Benz EJ, Silberstein LE, et al, eds. Hematology: Basic Principles and Practice. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 128.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.