Logo image
Logo image

6 syytä hammaskivulle

3 minuuttia
Jos hampaisiisi sattuu, kivusta eroon pääseminen saattaa vaatia vain hieman muutoksia toimintatavoissasi. Jos kipu on kuitenkin tavallista kovempaa, käy hammaslääkärillä tarkistuttamassa hampaasi saadaksesi kivun loppumaan.
6 syytä hammaskivulle
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Sinäkin tiedät varmasti, että yksi inhottavammista kivuista on hammaskipu. Syytä hammaskivulle ei välttämättä aina tiedä itse. Kivun lievittämiseksi hakeudumme yleensä hammaslääkärille, ja hoito saattaa olla hyvin epämiellyttävä vaikkakin tarpeellinen.

Onneksi kaikissa tapauksissa ei vaadita hampaan poistoa. Joskus riittää vain se, että kiinnitämme huomiota päivittäisiin tapoihimme. Siksi kerromme sinulle tänään suurimmista syistä, miksi saatat kärsiä hammassärystä.

Lue alta mitkä ovat 6 syytä hammaskivulle, ja kokeile riittääkö pieni muutos päivittäisissä tavoissasi poistamaan hammaskivun. Sinun ei kuitenkaan koskaan pitäisi jättää hammaslääkärissä käyntiä väliin, sillä säännölliset tarkastukset ovat tarpeen.

Harjaat hampaitasi liian kovaa

Some figure

Yksi hammaskipusi syistä saattaa olla yksinkertaisesti se, että harjaat hampaitasi liian kovaa.

Tiedämme jo, että haluat suusi hygienian olevan kunnossa. Sinun ei kuitenkaan kannata harjata hampaitasi liian lujaa, sillä se saattaa aiheuttaa ongelmia. Tämä johtuu siitä, että liian kova harjaaminen voi vaurioittaa hampaan pintaa. Tämä voi puolestaan aiheuttaa sen, että juuret, tai osa niistä, tulee näkyviin. Ajan kuluessa huomaat hampaidesi vihlovan syödessä tai juodessa jotakin hyvin kuumaa tai kylmää.

Koska et voi itse korjata tätä vauriota, on tärkeää välttää sen syntyminen. Jos tämä ongelma kuitenkin jo vaivaa sinua, sinun kannattaa varata aika hammaslääkärille saadaksesi tietoa mahdollisista hoidoista. Joskus hammaslääkäri esimerkiksi kykenee rakentamaan hampaita peittävälle ikenen osalle korvaavan palan, jolla on alkuperäinen vaikutus.

Hyvä vaihtoehto on sijoittaa sähköhammasharjaan tai puhdistaa hampaat hammasharjalla, jossa on erityisen pehmeät harjakset.

Hampaisiisi on tullut isku

Saatat ajatella, ettei isku hampaisiin voi olla syy hampaidesi kipuun. Olisithan kuitenkin huomannut iskun, jos sellainen olisi sattunut? No, näin ei itse asiassa välttämättä ole. Joissakin tapauksissa hampaisiin tullut vamma ei ala vaivata kuin vasta monia vuosia jälkeenpäin.

Esimerkiksi kaikenlaiset onnettomuudet voivat aiheuttaa vaurioita suuhun tai hampaisiin, ja on mahdollista, ettet tiedosta vammaa itse. Näin ollen on tärkeää, että onnettomuuden jälkeen hammaslääkäri tarkistaa hampaasi säännöllisesti ja kuvaa ne röntgenissä, jotta vältyt pitkäaikaisilta seurauksilta.

Sinulla on ientulehdus

Some figure

Hampaiden yläosaa peittävä ien voi tulehtua. Tämä on toisiksi yleisin syy hammaskipuun. Tämä ongelma vaivaa erityisesti kolmekymppisiä ja keski-ikäisiä.

Tämä sairaus syntyy bakteerien päästessä hampaisiin tai alueelle, jossa ikenet suojaavat hammasta. Bakteerit leviävät siellä niin runsaasti, ettei immuunijärjestelmä enää kykene taistelemaan niitä vastaan.

Iensairauteen kuuluu seuraavaa:

  • Kipu
  • Vertavuotavat ikenet
  • Punoitus hampaiden ympärillä
  • Paha maku suussa
  • Mätää

On tärkeää harjata hampaat huolellisesti, jos kärsit ientulehduksesta. On mahdollista, että tunnet kipua ja yrität siksi välttää harjausta tästä sairaudesta kärsiessäsi, mutta jos vältät harjausta, ongelma vain pahenee.

Kaikkein vakavimmissa tapauksissa on tärkeää käydä hammaslääkärissä, jotta hammaslääkäri voi puhdistaa tulehtuneen alueen ja hampaan. Hammaslääkärisi myös määrää sinulle antibiootteja ja erityisen suuveden tulehdusta vastaan.

Hampaisiisi kohdistuu painetta nukkuessasi

Onko kumppanisi maininnut sinulle, että narskutat hampaitasi nukkuessasi? Tämä johtuu siitä, että kohdistat hampaisiisi liikaa painetta, ja siitä johtuen ne voivat kipeytyä.

Hampaisiin kohdistuva liiallinen paine voi johtaa hampaiden murtumiseen tai jopa niiden menetykseen. On erittäin tärkeää, että hammaslääkäri tarkastaa hampaasi nähdäkseen, missä kunnossa ne ovat, ja tutkiakseen mahdolliset ulkoiset tai sisäiset vauriot.

Älä odota kivun pahenemista. Jos tälläkin hetkellä hampaisiisi koskee tai kumppanisi on kertonut sinun narskuttavan hampaitasi yöllä, käy hammaslääkärissä. Jos ongelma ei ole vielä kovin vakava, hammaslääkäri voi antaa sinulle purentakiskon yöksi hampaitasi suojaamaan.

Jos ongelma on jo kehittynyt vakavaksi, hammaslääkärisi kertoo sinulle, että on parempi poistaa vaurioitunut hammas ja korvata se proteesilla, tai sitten hän ehdottaa muita vaihtoehtoja.

Yksi hampaistasi on murtunut

Some figure

Yksi syy kipeisiin hampaisiin voi olla haljennut tai murtunut hammas. Tähän ongelmaan on monia syitä.

Hammas voi haljeta tai murtua esimerkiksi jonkin oikein kovan puremisesta, lujasta iskusta suuhun, onnettomuuden seurauksena tai pelkästä kulumisesta johtuen.

Murtuneen hampaan tapauksessa on tavallista tuntea kipua syödessä tai juodessa jotakin hyvin kuumaa tai kylmää. Joissakin tapauksissa näet hammasvaurion itse paljaalla silmällä, jos se on hampaan pinnalla. Osassa tapauksista taas hammaslääkärin on tehtävä röntgenkuvaus ongelman selvittämiseksi.

On tärkeää käydä hammaslääkärissä, jos näet hampaasi murtuneen tai luulet sen olevan murtunut. Muutoin murtuma voi edetä hampaan läpi ja vahingoittaa sitä pysyvästi. Lisäksi reikiä voi syntyä helposti, jos halkeama ei ole kunnolla peittynyt.

Selvitä aina syytä hammaskivulle

Hammaskipuun on olemassa lukuisia syitä ja ratkaisuja. Onneksi sinun ei tarvitse painiskella ongelman kanssa pitkään. Varaa aika hammaslääkärille mahdollisimman pian ja anna asiantuntijan hoitaa tilanne.

Sinun kannattaa aina selvittää syytä hammaskivulle. Pienen kivun tai epämukavuuden hoitamatta jättäminen voi johtaa tulehduksiin tai kovempaan kipuun myöhemmin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Petersen, P. E. (2008). Oral health. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-012373960-5.00527-X

 

Olsen, I. (2015). The oral microbiome in health and disease. In Oral Infections and General Health: From Molecule to Chairside. https://doi.org/10.1007/978-3-319-25091-5_10


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.