Logo image
Logo image

5 yllättävää faktaa niveltulehduksesta

3 minuuttia
Vaikka usein uskotaankin, että tämä sairaus on ainoastaan liikalihavien tai iäkkämpien ihmisten vaiva, totuus asiasta on se, että niveltulehdus voi ilmetä missä tahansa iässä ja painosta huolimatta.
5 yllättävää faktaa niveltulehduksesta
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Pelkkä ilmaisu “niveltulehdus” luo mielikuvan vanhuksesta, joka joutuu istumaan pyörätuolissa. Onko tämä sairaus kuitenkaan ainoastaan iäkkäämpien ihmisten ongelma? Ja ilmeneekö sitä enemmän naisilla kuin miehillä? Entä voiko sitä estää kehittymästä? Tässä artikkelissa haluamme antaa vastauksia kaikkiin näihin ja muihinkin kysymyksiin niveltulehduksesta, joten jatka lukemista!

Niveltulehdus ei ole kovin yleinen jokapäiväinen keskustelunaihe. On kuitenkin hyödyllistä tietää niveltulehduksesta hiukan enemmän, jotta voisit omalla kohdallasi estää sen kehittymistä. Tämän tehdäksesi sinun kannattaa ottaa huomioon tietyt asiat päivittäisissä tavoissasi, ja haluammekin selittää tarkemmin, mitä nämä ennaltaehkäisevät toimet ovat.

Oletko joskus miettinyt niveltesi terveyttä? Seuraavaksi kerromme viidestä yllättävästä faktasta niveltulehdukseen liittyen.

5 yllättävää faktaa niveltulehduksesta

1. Niveltulehdus on kaiken ikäisten ihmisten vaiva

Toisin kuin usein uskotaan, niveltulehdus ei ole vain iäkkäämpien ihmisen sairaus. Itse asiassa sitä voi ilmetä kaiken ikäisillä. Esimerkiksi lapsetkin voivat kärsiä niveltulehduksesta, kuten voivat iäkkäätkin. On siis hyvä ottaa tämä riski huomioon päivittäisissä elintavoissa, jotta sairauden kehittyminen voitaisin estää omalla kohdallasi.

Ensinnäkin on tarpeen käydä lääkärissä heti, jos huomaat mitään niveltulehduksen oireita. Tavallisimpiin oireisiin kuuluvat kuume, päänsäryt ja heikkous. Yleisesti ottaen ensimmäiset alueet, joilla tämä tulehdus ilmenee, ovat polvet ja sormet.

Iällä ei ole mitään merkitystä niveltulehduksen ilmenemisen kannalta. Esimerkiksi nivelreuma on sairaus, jota esiiintyy lähinnä teini-iän lopussa ja aikuisiässä 35 ikävuoteen asti.

Ei ole selkeää, mikä niveltulehduksen aiheuttaa. Jotkut tutkimukset kuitenkin esittävät, että C-vitamiini olisi syynä sen kehittymiseen.

2. Tätä tulehdusta voidaan hoitaa

Some figure

 

Moni uskoo, ettei ole olemassa hyviä keinoja hoitaa tätä vaivaa, mutta tämä käsitys ei ole ollenkaan totuudenmukainen!

Fysioterapialla, sopivilla liikkeillä sekä kivunhoidolla niveltulehduksesta kärsivä voi säilyttää aktiivisuutensa sekä vähentää sitä fyysistä epämukavuutta, jota tämä häiriö aiheuttaa.

On tapauksia, joissa niveltulehduksen kanssa kamppaileva on toipunut täysin, jos tila on havaittu sairauden aikaisissa vaiheissa.

On kuitenkin valitettavasti niin, että toisenlaisissa tilanteissa ei ole olemassa täysin tehokasta parannuskeinoa. Edenneissä tapauksissa nivelet sekä niitä peittävät jänteet alkavat menettää terveyttään.

Tulehduksen aiheuttamaa kipua voidaan kuitenkin vähentää, ja aktiivisuuttakin pystytään edistämään, jos ihminen omaksuu sellaisen jatkuvan hoidon, jota lääkäri sairauteen suosittelee.

3. Miksi niveltulehduksesta kärsivät tuntevat kipua luissaan?

Totuus asiasta on se, että kipu ei itse asiassa ole luissa, vaan se sijaitsee nivelissä. Nämä nivelet, jotka sijaitsevat kahden luun välissä, aiheuttavat niin paljon kipua, että ihminen usein olettaa kivun sijaitsevan luissa.

Jos kipu olisi luissa, kyseessä olisi toinen sairaus, nimittäin osteoporoosi. Lisäksi sanotaan että ne, joilla tämä häiriö on, voivat ennustaa säätä – tätä ei kuitenkaan ole todistettu tieteellisesti. Itse asiassa useilla tutkimuksilla on yritetty selkeyttää tätä aihetta, mutta ne ovat kuitenkin osoittaneet luulon olevan väärä.

4. Naiset eivät ole ainoita niveltulehduksesta kärsiviä

Toinen asia, jota et tästä sairaudesta ehkä tiennyt on se, että siitä kärsivät molemmat sukupuolet. On tosin niin, että suurimmaksi osaksi siitä kärsivät naiset, joten tässä mielessä heillä on todella suurempi todennäköisyys saada tämä terveysongelma.

On tärkeää pitää elämäntyyli terveellisenä ja tasapainoisena siitä huolimatta, mikä sukupuolesi on, jotta voisit vähentää omaa riskiäsi kärsiä niveltulehduksesta.

5. Se ei ole vain liikalihavien ihmisten sairaus

Some figure

 

Jos elämäntyylisi on istuma-asentoon painottuva, kehollesi aiheutuu tästä haittoja, sillä seurauksena voivat olla monenlaiset sairaukset. Näitä ovat esimerkiksi sydämen ja verisuonten häiriöt, syöpä ja liikalihavuus.

Viimeistä mainittua ongelmaa koskien sanotaan, että se voi olla syynä niveltulehduksen kehittymiseen. On ymmärrettävää, miksi moni näin kuvittelee, sillä nivelten heikkenemiseen voi todella olla syynä liiallinen paino. Ylipaino ei kuitenkaan tarkoita sitä, että terveellisen painoiset eivät voisi saada niveltulehdusta. Normaalipainoiset voivat nimittäin saada kyseisen häiriön lukuisista muista syistä, joita ovat seuraavat:

 • bakteerit kehossa
 • hoitamattomat vammat, jotka syntyivät aikoja sitten
 • huonosti hoidettu murtuma tai haava
 • sellaiset urheilulajit tai aktiviteetit, jotka ovat nivelille rasittavia – näin on etenkin silloin, jos ruokavalio on puutteellinen
 • liian vähäinen auringonsaanti
 • liian epäterveellinen ja epätasapainoinen ruokavalio

Nyt kun olemme kertoneet niveltulehdukseen liittyvistä yllättävistä faktoista, voit helpommin välttää kyseisen sairauden kehittymistä. Muista kuitenkin, että kaikkein paras tapaa estää niveltulehdusta on pitää kiinni terveellisestä elämäntavasta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Mikirova N. Effect of high dose intravenous ascorbic acid on the level of inflammation in patients with rheumatoid arthritis. Mod Res Inflamm. 2012;
 • Lee YC. Effect and treatment of chronic pain in inflammatory arthritis. Curr Rheumatol Rep. 2013;
 • J. L, J. S, R.W. C, L.S. E-J, P.A. S, M.-W. S, et al. Less time spent in sedentary behavior is associated with better future physical function: Objective data from the osteoarthritis initiative. Arthritis Rheum. 2013;
 • McAlindon T, Formica M, Schmid CH, Fletcher J. Changes in Barometric Pressure and Ambient Temperature Influence Osteoarthritis Pain. Am J Med. 2007
 • MedlinePlus. Artritis. https://medlineplus.gov/spanish/arthritis.html
 • MedlinePlus. Artritis psoriásica. https://medlineplus.gov/spanish/psoriaticarthritis.html
 • Centros para el Control y la Prevención de las Enfermedades. Factores de riesgo de la artritis. https://www.cdc.gov/arthritis/spanish/conceptos-basicos/factores-de-riesgo.htm
 • The American Journal of Medicine. Clinical research study| Volume 120, ISSUE 5, P429-434, May 01, 2007. Changes in Barometric Pressure and Ambient Temperature Influence Osteoarthritis Pain. https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(06)01026-6/fulltext

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.