4 hoitokeinoa hampaiden narskutteluun

Bruksismilla tarkoitetaan joko unen aikaista tai valveilla tapahtuvaa tahdosta riippumatonta hampaiden nopeajaksoista kiristelyä ja hidasliikkeistä narskutusta.

Bruksismi on lievänä hyvin yleistä, ja ajoittaisena sitä ilmenee suurimmalla osalla aikuisista ja nuorista. Hankala-asteista ja hoitotoimenpiteitä edellyttävää bruksismia esiintyy 5–10 %:lla aikuisista. Hampaiden narskuttelu voi johtaa kipuun ja hampaiden kulumiseen, pahimmissa tapauksissa jopa hampaiden rikkoutumiseen. Tässä artikkelissa annamme sinulle parhaat ohjeet hampaiden narskuttelun ehkäisyyn.

Mitä sinun tulisi tietää bruksismista

Hammasharja

Bruksismi tarkoittaa hampaiden kiristelyä ja yhteen puremista. Aina bruksismista kärsivä ei tiedä narskuttelevansa hampaita, sillä se voi tapahtua unen aikana. Aamulla voi leuka tuntua jäykältä ja päätä voi särkeä. Jotkut narskuttelevat hampaitaan stressin takia. Hampaiden narskuttelu on huono tapa, ja sitä voi verrata kynsien pureskeluun.

Suurin osa hampaiden narskuttelusta tapahtuu yöllä unen aikana. Voimakas ja usein ilmenevä bruksismi voi vaurioittaa hampaita ja niiden kiillettä tai aiheuttaa erilaisia suun seudun kiputiloja, suun limakalvon haavaumia, korvakipua, tinnitusta tai päänsärkyä. Joskus hammas voi jopa lohjeta kovan paineen alaisena.

Mistä bruksismi johtuu? Bruksismi selittyy sekä fyysisillä että psyykkisillä oireilla, ja osa bruksismin syistä on edelleen tuntemattomia. Syiksi on arvioitu esimerkiksi purentahäiriötä, perinnöllistä alttiutta ja stressiä. Katsotaanpa lähemmin:

Stressi

Jos olet kärvistellyt kovan stressin alaisena viikko- tai kuukausitolkulla, on hyvin todennäköistä, että narskuttelet hampaitasi. Hampaiden narskuttelu helpottaa stressiä ja voit harrastaa sitä huomaamattasi.

Ahdistus

Stressaantunut nainen

Ahdistuksen syitä on monia: lapsiperheen kiireet, avioliitto-ongelmat, raha-asiat, työkiireet, asunnon vaihto, jopa lomamatkan suunnittelu voi aiheuttaa ahdistusta. Ahdistuneena tulee helposti narskuteltua, sillä se lievittää ahdistavia tunteita.

Tunteiden piilottaminen

Jos koet itsesi sisäänpäinkääntyneenä persoonana, jos sinulla on ongelmia joista et puhu muille, et kerro ihmisille mitä ajattelet ja tunnet, olet kovan paineen alaisena, et voi puhua asioista avoimesti perheellesi tai tunnet muuten tarvetta tukahduttaa ja piilottaa oikeat tunteesi, lisäät riskiä bruksismiin.

Psyykkinen uupumus

Kova stressi töissä, monta eri projektia, koeviikot tai tenttiin valmistautuminen ja muu psyykkisesti vaativa työ voi ilmetä hampaiden narskutteluna joko päivisin tai öisin.

Mitä hampaiden narskuttelusta seuraa

Hampaat ja bruksismi
Hampaiden narskuttelun oireita ovat mm:

 • Hammaskivut, kun narskuttelun aiheuttama paine on kovaa ja yhtäjaksoista.
 • Kipu kaulassa ja leuassa leukojen kiristelyn ja huonon asennon takia.
 • Ongelmat leukaluun ja kallon kiinnittymiskohdassa, josta voi aiheutua korvasärkyä.
 • Hampaiden kulumat (etenkin poskihampaiden), mikä tekee hampaista hauraat ja herkästi oireilevat. Hampaiden reikiintyminen, hampaiden menetys, ientulehdukset ja muut suuoireet voivat olla seurausta hampaiden narskuttelusta.
 • Kipu ja turvotus leuan alueella.
 • Unettomuus yhdessä suukipujen tai korkean stressin kanssa.

Miten hampaiden narskuttelua hoidetaan?

Terveet hampaat ja kirsikka
Löydä terveelliset keinot stressin purkamiseen

Aivan aluksi sinun tulee tarkastella nykyistä elämäntilannettasi: mistä stressi ja ahdistus aiheutuu ja miten sitä voi vähentää. Varaa aikaa rentoutumiselle ja miellyttäville puuhille, anna itsellesi aikaa vapautua stressistä ja ladata akut ennen nukkumaanmenoa. Älä säntäile tukka putkella koko päivää ja hyppää suoraan sänkyyn päivän murheet ja stressaavat asiat mielessä.

Muista rauhoittua kunnolla ennen pehkuihin painumista esimerkiksi kylvyllä, juoksulenkillä tai hyvää kirjaa lukien. Eliminoi elämästä ne asiat, jotka aiheuttavat masennusta tai uupumusta. Älä myöskään juokse harrastuksesta toiseen vaan anna itsellesi lupa pelkästään olla.

Jos hampaiden narskuttelu johtuu psyykkisistä ongelmista ja tunteiden piilottamisesta, ala puhua ongelmistasi avoimesti ja kerro ihmisille, mitä todella ajattelet. Älä yritä miellyttää kaikkia tai stressaa liikaa siitä, mitä muut sinusta ajattelevat. Juttele kaverillesi tai terapeutille ongelmistasi, tärkeintä on antaa tunteiden tulla ja mennä ja hyväksyä ne negatiivisetkin tunteet. Puhumalla tunteistasi ja ajatuksistasi löydät ehkä yllättävän ratkaisun pulmiisi, etkä kärsi asian kanssa enää yksin.

Liiku säännöllisesti

Liikunta bruksismin hoidossa

Liikunta on paras keino stressin ja ahdistuksen lievittämiseen. Liikunta ehkäisee hampaiden narskuttelua huomattavasti. Kokeile eri lajeja ja löydä omasi. Toiset nauttivat kovasta rääkistä, kuten nyrkkeilystä, spinningistä tai juoksusta, toiset taas nauttivat rauhallisesta liikkumisesta esimerkiksi joogan, uinnin tai pilateksen parissa.

Jos sinulla ei ole paljoa vapaa-aikaa liikunnan harrastamiseen, yritä käydä vähintään kävelyllä kerran päivässä, kenties voit taittaa työmatkan kävellen tai viettää lounastauon lyhyellä happihyppelyllä. Valitse portaat hissin sijaan ja yritä lisätä arkiliikunnan määrää esimerkiksi kävelemällä tai pyöräilemällä kauppaan. Pienet muutokset lievittävät stressiä huomattavasti, tunnet olosi rennommaksi ja yöllinen narskuttelu vähenee.

Vähennä tiettyjen ruokien nauttimista

Ravinnolla on suuri vaikutus siihen, miten stressaantuneeksi tai ahdistuneeksi tunnet olosi. Seuraavat ruoka-aineet ovat haitallisia terveydelle, etenkin jos kärsit stressistä ja hampaiden narskuttelusta:

 • Valkaistu sokeri
 • Hiilihapolliset juomat
 • Uppopaistettu ruoka
 • Pikaruoka
 • Kahvi
 • Suklaa
 • Etikka
 • Tölkkiruuat

Suurin osa näistä ruoka-aineista on haitallisia hampaiden kiilteelle ja terveydelle, ja niiden suurkulutus voi aiheuttaa reikiintymistä ja ienongelmia. Syö paljon kasviksia, hedelmiä ja täysjyvää. Juo tuorepuristettua mehua ja smoothieita, napostele omenoita ja pähkinöitä välipalaksi ja pidät hampaista hyvää huolta.

Juo rauhoittavaa teetä

Kamomillatee bruksismin hoidossa
Nauti näitä mihin aikaan päivästä tahansa, mutta muista, että erityisen tehokkaita ne ovat tuntia tai kahta ennen nukkumaanmenoa nautittuna. Kaikista rentouttavimmat uutteet valmistat näistä:

 • Passionhedelmän kukka
 • Anis
 • Piparminttu
 • Kamomilla
 • Appelsiinin kukka