Masennus: 5 asiaa, joita ulkopuoliset eivät tiedä

Unohda kaikki ennakkoluulosi masennuksesta. Ymmärrä, että masentunut ei ole masentunut omasta valinnastaan; se on psyykkinen sairaus.

”Kyllä, sinulla on masennus.”

Nämä psykologin tai psykiatrin sinulle lausumat sanat vain todennäköisesti vahvistivat diagnoosin, jonka olit jo tiennyt pitkään ennen avun hakemista.

Masennus lisääntyy jatkuvasti. Aivan kuin yhteiskunnassa tapahtuvat sosiaaliset ja teknologiset edistysaskeleet veisivät meidät yhä kauemmaksi onnellisuudesta.

Itse asiassa yksi yleinen masennuksesta kärsivien ihmisten valituksenaihe on se, kuinka psyykkisiä sairauksia mitätöidään. Aivan kuin masennus diagnosoitaisiin ja hoidettaisiin samalla tavalla, kuin jos lääkäri kertoisi potilaalla olevan korkea verenpaine tai kihti.

Joskus vaikuttaa siltä, että kaikki masennuksen syövereistä pois kamppailevat ihmiset joutuvat väistämättä kokemaan sen, että osa ihmisistä suhtautuu tähän sairauteen edelleen helppohoitoisena ongelmana, joka korjautuu vain käymällä apteekissa.

Totuus on kuitenkin se, että kyseessä on ongelma joka on sekä arkaluontoinen että vaikea. Kutsumme sinut pohtimaan tätä kanssamme. Jos koskaan olet kärsinyt masennuksesta, seuraavat viisi asiaa ovat sinulle varmasti erittäin tuttuja.

1. EN ole antanut periksi, enkä ole heikko.

nainen vedessä

Yksi asia, jonka kaikki masennuksesta kärsineet ymmärtävät ja ne, joilla ei masennusta ole ollut ymmärtävät pian, on että psyykkinen sairaus ei johdu siitä, että ihminen olisi antanut periksi tai ei kyennyt kohtaamaan elämän vastoinkäymisiä.

  • Sinun tulisi tietää, että masennuksesta kärsivät ihmiset syyttävät jo itseään tapahtuneesta. Jos saat heidät ajattelemaan, että se on heidän vikansa, koska he sallivat itsensä ”antaa periksi”, lisäät vain heidän syyllisyyttään.
  • Ahdistuksesta tai masennuksesta kärsivän ihmisen henkilökohtainen ympäristö toimii ”katalyyttina” ja pahentaa oireita entisestään.
  • Kyseessä on psyykkinen sairaus, joka ei ilmesty yhtäkkiä johtuen epäsopivasta reaktiosta stressaavaan ympäristöön; se kehittyy ajan mittaan.

Useimmiten masennuksen laukaisevat useat eri tekijät. Ne voivat olla jopa biologisia, johtuen tiettyjen välittäjäaineiden puutoksesta.

Lue: Älä sano näin masennuksesta kärsivälle

2. Ei, oloni ei parane yhdessä kuukaudessa, eikä lääkitykseni ole lumetta

surullinen nainen

Toinen ihmisten väärä uskomus masennukseen liittyen on se, että nämä mielen prosessit voidaan ratkaista vain muutamalla pillerillä.

  • Lääkitys ei korjaa itse ongelmaa.
  • Nyky-yhteiskunnassa ihmisten kolesteroliarvot huitelevat pilvissä ja positiivisuus on alhaisella tasolla. Mitään näistä ei ratkota vain ottamalla pilleriä.
  • Kyseessä ei myöskään ole sairaus, joka häviää hoidolla muutamassa kuukaudessa.
  • Masennus on yleensä uusiutuva sairaus.

Tämä tarkoittaa sitä, että tarvitset kunnollisen psyykkisen hoito-ohjelman, jotta voit hyödyntää sen tekniikoita elämässäsi säännöllisesti vaikeiden tilanteiden käsittelemisessä.

Tästä syystä tarvitset myös perheesi ja ystäviesi tukea. Jos he sanovat vain ”Kuinka voit? Älä huoli, se menee ohi kuukaudessa”, he vain lisäävät ahdistustasi.

3. Minulla on masennus, eikä se johdu surusta

surullinen mies

Masennuksen yhdistäminen suruun on klassinen virhe. Tässä on selvennettävä muutama asia:

  • Suru on tunne, joka pohjautuu negatiivisten tilanteiden kokemiseen: esimerkiksi rakkaan menetykseen tai siihen, että ihminen ei saanut jotakin todella kovasti haluamaansa.
  • Suru tulee ja menee. Se on kuin ilo, inho, viha jne.
  • Sen sijaan masennus on SAIRAUS, ja siihen kuuluu toistuvia surun leimaamia ajatuksia, mutta myös mielenkiinnon menetystä asioihin, itsemurhatoiveita, pelkoa, syyllisyyttä jne.

Se on hyvin monimutkainen ja henkilökohtainen labyrintti, jossa suru on vain yksi polku pimeydessä.

Lue tämäkin: Masennus ja suru ovat kaksi eri asiaa

4. Haluan olla yksin, mutta en halua sinun lähtevän

mies ikkunan edessä

Yksi toinen masennukseen liittyvä asia jota monikaan ei tiedä, on sairastuneen ristiriitaiset tuntemukset: hän haluaa eristäytyä muista ja olla yksin, mutta toisaalta taas tarvitsee toisia.

Tämä psyykkinen ja tunteellinen todellisuus ei ole asia, jonka masennuksesta kärsivä sanoo ääneen.

On siis tärkeää, että ympärillä olevat ihmiset oppivat olemaan intuitiivisia ja vastaanottavaisia sekä tukemaan tuomitsematta, ja myös olemaan läsnä ja auttamaan.

Lue: 4 yleisintä masennuksen muotoa

5. Kaikki ei ole vain omassa päässäni

masennus nainen köytettynä

Varmastikin on vielä ihmisiä, jotka eivät ole kokeneet kasautunutta uupumusta, kroonista stressiä tai jatkuvaa unettomuutta, jotka voivat vähitellen johtaa masennukseen.

Se ei ole vain omassa päässäsi. Joskus masennus johtuu väsyneestä elimistöstä, aivojen kemiallisesta epätasapainosta tai sairaudesta, kuten fibromyalgiasta.

Kun elimistö kärsii, mielikin kärsii. Tätä ei pidä unohtaa. Pidä nämä asiat mielessä, niin pystyt olemaan vuorovaikutuksessa masentuneen ihmisen kanssa empaattisemmin.

 

 

 

 

 

UUTISIA VERKOSSA