Vihan haitalliset vaikutukset
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas
Raivostumista tai suuttumista voi tuskin kukaan välttää kokonaan, mutta tiesitkö, että vihan tunteilla (joko itseäsi tai muita kohtaan) on haitallinen vaikutus koko elimistöön? Tunteilla on suora yhteys kehon toimintaan. Tässä artikkelissa otamme selvää siitä, mitä vihastuminen tekee elimistölle ja terveydelle, ja miten vihan tunteita voi hallita ja välttää.
Viha, ärsyyntyminen ja pelko ovat keholle kaikkein rasittavimpia ja kuormittavimpia tunteita. Nämä tunteet vaikuttavat suoraan sydämen ja muiden elinten toimintaan, sekä mielentilaan. Vihan tunteiden ruokkiminen ja raivonpuuskat syövät ihmistä sisältäpäin ja niillä on selkeä negatiivinen vaikutus koko kehon toimintaan.
Tunteiden vaikutuksesta kehon terveyteen ei ole vielä saatu yhdenmukaista tieteellistä näyttöä, mutta monien tutkimusten mukaan negatiiviset tuntemukset voivat jopa lyhentää elämää.
Vältä vihaa elääksesi pidempään ja paremmin
Onnellisuus ja hyvä elämä pidentävät tunnetusti ikää ja vähentävät riskiä sairastua erilaisiin tauteihin. Vihan hillitseminen ja tyytyväisyys ovat tärkeimmät avaimet pitkään ikään ja terveelliseen elämään.
Raivon vallassa olevan kehon lihakset ja jänteet jännittyvät, veren virtaaminen hidastuu ja kehon hermoston, verenkierron ja hormonaalisten järjestelmien tasapaino järkkyy. Verenpaine kohoaa, sydän hakkaa, testosteroni virtaa elimistössä ja aivojen toiminta muuttuu (etenkin ohimolohkossa ja otsalohkossa). Lisäksi keho tuottaa ylimääräisen annoksen sappinestettä, joka virtaa eri paikkoihin elimistössä.
Vihan, ärsytyksen ja muiden verenpainetta nostattavien tunteiden on todettu tuottavan seuraavia sivuvaikutuksia kehossa:
Sydämen rytmihäiriö
Vihan aiheuttama fyysinen ja psyykkinen stressi ja kuormitus voi johtaa pahimmillaan sydänkohtaukseen, sydämen rytmihäiriöön tai muihin sydänperäisiin ongelmiin.
Maksavaurio
Maksan lisäksi raivostuminen vahingoittaa sappirakkoa, sillä vihan tunteet erittävät normaalia enemmän sappinestettä. Sappineste poistuu rakon kautta, jolloin myös rakko kärsii liiallisen sapen haittavaikutuksista.
Lihasten kipuilu
Olitpa sitten vihainen pomollesi, kumppanillesi, lapsillesi tai kanssamatkustajille työmatkalla, keho tuottaa vihaisena adrenaliinia. Adrenaliini on tärkeä hormoni, joka pitää kehon valppaana ja toimintakykyisenä uhkaavassa tilanteessa. Pitkittynyt ja liiallinen adrenaliinin erittyminen elimistöön voi johtaa lihaskipuihin ja -kramppeihin sekä koviin päänsärkyihin. Niskan, hartioiden ja selän lihakset voivat tuntua jäykiltä ja kivuliailta, sillä niihin varastoituu helposti kehon jännitys.
Ripuli
Viha, stressi, pelko ja jännitys voivat muuttaa suoliston toimintaa. Jatkuvat vihan tunteet voivat pahimmillaan johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään, koliittiin eli paksusuolen tulehdukseen ja ripuliin.
Mahakatarri
Mahakatarri on mahan limakalvon tulehdus, jonka jatkuvat raivostumiset voivat aiheuttaa. Mahakatarrin oireisiin kuuluvat mm. refluksitauti, vatsakivut ja poltteleva tunne vatsassa. Mahakatarrissa mahan hapokkaat nesteet aiheuttavat tulehduksen. Mahakatarrin lisäksi viha ja ärsyyntyminen voivat aiheuttaa vatsahaavoja.
Ihottuma
Ihon kutina, ihottuma, ihotulehdus ja muut iho-oireet voivat johtua vihastumisesta. Ihon kuntoon vaikuttavat vihan lisäksi jännittyneisyys, stressi, hermostuneisuus, ahdistus ja pelko – kaikki nämä voivat aiheuttaa kutinapuuskan ja sitä seuraavan inhottavan ihottuman. Jos ihollasi on haavoja, voivat ne tulehtua herkemmin sillä vihan tunteet saavat haavat ärsyyntymään ja paranemaan hitaammin.
Viha vahingoittaa terveyttä
Temperamenttiset ihmiset voivat suutahtaa helposti, kun taas toiset ovat perusluonteeltaan tyyniä ja sopuisia. Jokainen suuttuu joskus, mutta jos huomaat tuntevasi jatkuvasti vihaisuutta ja ärsyyntymistä, tulee sinun miettiä mistä se johtuu ja yrittää ratkaista tilanne. Raivoaminen ei vaikuta pelkästään sinuun itseesi vaan myös läheisiisi.
Raivostumisen syitä voi olla monia. Jos elät erityisen stressaavaa aikaa, voi paine purkautua raivokohtauksena. Jotkut pullottavat negatiiviset tunteensa, eivätkä kerro niistä muille tai käsittele niitä, jolloin ne voivat purkautua sopimattomilla tavoilla.
Suuttuminen on normaalia ja onkin suositeltavaa, että kun joku asia ärsyttää, kannattaa tuntemuksensa purkaa joko ystävälle tai kumppanille. Puhumalla raivo tyyntyy ja näet asiat eri perspektiivistä. Jos kumppanin käytös ärsyttää, kannattaa asiasta puhua, älä jätä tunteitasi käsittelemättä, sillä muuten ne kasvavat valtaviin mittasuhteisiin.
Vihan tunteet voivat syntyä myös uhkaavassa tilanteessa, stressistä tai sellaisista kokemuksista, joihin henkilö ei itse voi vaikuttaa. Vihan tukahduttaminen ei ole koskaan oikea tapa käsitellä tunteita, sillä se voi johtaa fyysisiin ja psyykkisiin ongelmiin.
Miten vältän vihastumisen?
Psykologien mukaan vihan hallitsemisen tärkein seikka on itsekontrolli. Elämän kova rytmi ja vastoinkäymiset asettavat alttiiksi vihan tunteille, ja joskus patoutuneet tunteet purskahtavat ilmoille jonkin pienen ja mitättömän asian takia. Jos olet stressaantunut ja juna kotiin on myöhässä, voi viha yhtäkkiä ottaa ylivallan ja saat raivokohtauksen keskellä junalaituria.
On tärkeää ottaa aikaa itselleen rentoutumiseen kiireenkin keskellä, jolloin ehdit ajatella asioita ja käsitellä kaikkea päivän aikana tapahtunutta. Pitkät työmatkat, rasittavat päivittäiset toimet töissä ja kotona, rahahuolet, parisuhteen ongelmat ja henkilökohtaiset ongelmat tulisi käsitellä ja niihin tulisi pystyä suhtautumaan tyynesti ja selkein mielin.
Muuta tapojasi pikkuhiljaa ja anna itsellesi vähintään kymmenen minuuttia päivässä silkkaan rentoutumiseen ja energian keskittämiseen. Kokeile meditaatiota, joogaa, hengitysharjoituksia tai nauti kupillinen teetä keittiön pöydän ääressä ilman muita ihmisiä ja puhelinta tai tietokonetta. Lue hetki hyvää kirjaa ja keskity kehosi tuntemuksiin. Vietä aikaa ulkona metsässä tai takapihalla, kuuntele maailman rauhoittavia ääniä.
Ideaalinen paikka rentoutumiselle on siisti ja puhdas huone, joka tuoksuu raikkaalle. Polta rauhoittavaa tuoksukynttilää tai suitsuketta ja kuuntele rentouttavaa musiikkia. Klassinen musiikki, meditaatiomusiikki tai luonnon äänet auttavat rentoutumaan ja keskittymään hetkeen. Sulje silmäsi, hengitä syvään nenän kautta ja anna tämän hiljaisen hetken rauhoittaa mielesi ja kehosi.
Kun tunnet vihan kuplivan pinnan alla, yritä pitää mielessäsi tämä rauhallisuuden tunne, jonka koit aikaisemmin päivällä tai edellispäivänä. Harjoittamalla rentoutumista ja meditaatioita päivittäin pystyt kontrolloimaan vihaa ja ärsytystä helpommin. Toinen hyvä keino hillitä ärsytystä on hengittää syvään ja laskea kymmeneen hitaasti. Päästä irti vihan tunteista, pura ne kehittävällä tavalla, äläkä patoa niitä sisääsi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Fernández, J., & Edo, S. (1994). Emociones y salud. Anuario de Psicología. https://doi.org/10.1136/bmj.38668.616806.3A
Piqueras Rodriguez, J. A., Ramos Linares, V., Martínez Gonzalez, A. E., & Oblitas Guadalupe, L. A. (2009). Emociones negativas y su impacto en la salud mental y física. Suma Psicológica. https://doi.org/10.14349/SUMAPSI2009.136
Colegio Oficial de Psicólogos., M. . M., Pérez Pareja, J., Medinas Amorós, M. M., Palmer Pol, A., & Sesé Abad, A. (2008). Aspectos psicológicos relevantes en el estudio y el tratamiento del dolor crónico. Clínica y Salud. https://doi.org/ISSN: 1135-0806
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.