Sydämen rytmihäiriöt: oireet ja seuraukset

On tärkeää ylläpitää terveellistä ruokavaliota välttääksemme verisuoniin kertyvän kolesterolin aiheuttamat ongelmat. Kannattaa myös harrastaa kohtuullisesti liikuntaa, jotta verenkierto paranee.
Sydämen rytmihäiriöt: oireet ja seuraukset

Viimeisin päivitys: 03 marraskuuta, 2018

Tunnet itsesi uupuneeksi tai sydämesi hakkaa… onko sinulle koskaan käynyt näin? Yleensä kyseessä ei ole merkittävä terveysongelma, mutta toisinaan saattaa olla kyse sydämen toimintahäiriöstä, joka kannattaa huomioida. Sydämen rytmihäiriöt ovat tämän artikkelin aihe.

Mitkä ovat sydämen rytmihäiriöt?

sydämen rytmihäiriöt

Jossain kohtaa elämääsi sinulta on ehkä katsottu sydänsähkökäyrä, joka näyttää graafisen esityksen sydämesi sähköisestä toiminnasta. Asiantuntija arvioi sydämesi toimintakierron ja elimistösi sähköisten impulssien yleisen toiminnan. Lääkärisi osaa kertoa, aiheuttaako rytmihäiriösi vähäisen – vai vakavan – vaihtelun normaaliin sydämen sykkeeseen, mikä saattaa heikentää sydämen toimintaa pitkällä aikavälillä.

Sydämen rytmihäiriöt: eri tyypit

  • Sydämen harvalyöntisyys. Tässä tilassa sydämesi syke on hieman normaalia hitaampi eikä se yleensä ole kovin vakavaa. Joissain tapauksissa lääkitys saattaa olla tarpeen.
  • KammiovärinäTämän tyyppisessä rytmihäiriössä sydämen sähköinen toiminta on puutteellista, mikä on erittäin vaarallista ja vaatii välitöntä sairaalahoitoa. Tämä tila esiintyy usein nuorilla ihmisillä, jotka harrastavat vaativaa liikuntaa tai urheilulajia, ja johtaa usein kuolemaan. Tämä on erittäin surullinen ja vakava tila. Ainoa viite siihen, että saatat olla altis tämän tyypin rytmihäiriölle on sukurasite, joka altistaa sinut.
  • Synnynnäinen pitkä QT-oireyhtymä. Tämä on toinen peritty sairaus, jossa kärsit lyhyestä ja äkillisestä tiheälyöntisyydestä ja ajoittain saatat menettää tajuntasi.
  • Eteisvärinä. Noin 50 prosenttia tästä rytmihäiriön tyypistä kärsivistä potilaista saattaa saada yhtäkkisen ja voimakkaan rytmihäiriön ilman mitään selviä oireita, joiden perusteella kohtauksen voisi ennakoida. Ainoa hoitokeino on tahdistin.
  • Kohtauksellinen sydämen tiheälyöntisyys (PSVT). Tämä rytmihäiriö yleensä esiintyy voimakkaan liikunnan jälkeen. Se saattaa kestää muutamasta minuutista useaan tuntiin ja loppua sitten. Siihen liittyy terävä rintakipu ja se saatetaan havaita lapsuudessa sydänlihaksen epänormaaliutena. Siksi säännölliset tarkastukset ovat tärkeitä.

Sydämen rytmihäiriöt: oireet

sydämen rytmihäiriöt

Kiinnitä huomiota seuraaviin oireisiin, jotka saattavat viitata siihen että sinulla on sydämen rytmihäiriö. Mutta ennen kaikkea, muista että mikä tahansa oire – vaikka kuinka vähäinen – tulee ilmoittaa lääkärille:

  • Sydämentykytys: tämä on selvästi yleisin oire. Sydämentykytystä voi esiintyä kovan rasituksen jälkeen tai levossa ilman mitään provokaatiota. Mutta pidä varasi – joskus et huomaa tunnetta rinnassa vaan ennemminkin kaulassa.
  • Huimaustämä oire esiintyy hyvin usein fyysisen rasituksen jälkeen. Saatat ensin huomata kiihtyneen sydämen sykkeen, sitten huimauksen jota seuraa tajunnan menetys.
  • Hengenahdistus tai uupumus: saatat tuntea tarvetta vetää syvemmin henkeä liikunnan jälkeen, vaikka et olisi rasittanut itseäsi paljonkaan. Tunnet kylmän hien  ja väsymyksen nousevan. Päässäsi pyörii ja tunnet voimakkaan pumppaavan tunteen rinnassasi tai kaulassasi. Tämä on erittäin vakavaa, joten muista kertoa siitä lääkärillesi.
  • Sydämen vajaatoiminta: tämä oire on erittäin vakava. Mikäli näin tapahtuu sinulle, päädyt luultavasti sairaalaan tuntiessasi ettet voi hengittää. Olet lyyhistymisen partaalla ja tarvitset välitöntä apua.
  • Pyörtyminen: näin tapahtuu kun, aivosi eivät saa riittävästi verta ja pyörryt välittömästi. Saatat toipua nopeasti etkä kiinnitä asiaan paljon huomioita. Mutta muista, että pyörtymiselle on aina syy ja sinun on syytä kertoa lääkärillesi tapahtuneesta, vaikka toivutkin ja tunnet olosi täysin hyväksi.

Ohjeita sydämen terveydestä huolehtimiseen

sydämen rytmihäiriöt

Luultavasti jo tiedätkin, että suurin osa sydämen toimintahäiriöistä on seurausta perityistä geneettisistä tekijöistä tai jopa vaurioista synnytyksen aikana. Mutta täytyy myös muistaa, että 60 % sydämen toimintahäiriön aiheuttamista kuolemista voidaan välttää terveellisillä elämäntavoilla. Seuraa näitä vinkkejä:

1. Tarkkaile painoasi

Yritä aina ylläpitää tervettä painoa ja vältä ylipainoa.

2. Noudata tasapainoista ruokavaliota

Tasapainoinen ruokavalio sisältää reilusti kalaa, vähärasvaista lihaa, pähkinöitä, Omega-3 ja Omega-6 -rasvahappoja, oliiviöljyä, hedelmiä, vihanneksia…

3. Pidä silmällä kolesteroliarvojasi

Tämä on perusasia, sillä korkea kolesterolitaso vahingoittaa kehosi verisuonistoa ja valtimoita.

4. Nuku riittävästi

7-8 tuntia yössä on terveellinen määrä.

5. Liiku kohtuullisesti mutta säännöllisesti

Yritä päästä ulkoilemaan ja kävelemään päivittäin, tai ala juosta tai pyöräillä. Valtimosi ovat terveempiä ja alennat verenpainettasi.

6. Vähennä stressiä ja ahdistuneisuutta

Pidä hyvää huolta henkisestä tilastasi ja yritä vähentää päivittäisen elämän paineita ja huolia. Sano kyllä terveelliselle elämäntavalle, jossa voit nauttia ajasta ystävien ja perheen kanssa sekä kaikista elämän pienistä asioista. Sydämesi kiittää sinua!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sanguinetti, M. C., & Tristani-Firouzi, M. (2006). hERG potassium channels and cardiac arrhythmia. Nature. https://doi.org/10.1038/nature04710
  • Antzelevitch, C., & Burashnikov, A. (2011). Overview of Basic Mechanisms of Cardiac Arrhythmia. Cardiac Electrophysiology Clinics. https://doi.org/10.1016/j.ccep.2010.10.012
  • Grace, A. A., & Roden, D. M. (2012). Systems biology and cardiac arrhythmias. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(12)61462-7
  • de la Cuerda, R. C., Diego, I. M. A., Martín, J. J. A., Sánchez, A. M., & Page, J. C. M. (2012). Programas de rehabilitación cardiaca y calidad de vida relacionada con la salud. Situación actual. Revista Española de Cardiología65(1), 72-79.
  • Zayas Molina, R. (2012). Actualización sobre el síndrome de QT largo congénito. Revista Cubana De Investigaciones Biomédicas, 31(2), 0-0. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0864-03002012000200001&lng=es&nrm=iso&tlng=es
  • Fu D guan. Cardiac Arrhythmias: Diagnosis, Symptoms, and Treatments. Cell Biochem Biophys. 2015;
  • Behere SP, Weindling SN. Inherited arrhythmias: The cardiac channelopathies. Annals of Pediatric Cardiology. 2015.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.