Logo image
Logo image

Sitruunamehua ja lämmintä vettä - hyöty ja vaikutukset

3 minuuttia
Tiesitkö, että sitruunoiden sisältämä C-vitamiini on loistava keino kirkastaa ihoa? C-vitamiini tehostaa kollageenin tuotantoa, mikä ehkäisee ryppyjen muodostumista.
Sitruunamehua ja lämmintä vettä - hyöty ja vaikutukset
Viimeisin päivitys: 31 lokakuuta, 2018

Terveysintoilijat ja ravitsemusalan asiantuntijat sen tietävät: kun juo sitruunamehua ja lämmintä vettä, ne muodostavat tehokkaan ja terveellisen juoman, joka on täynnä ravintoaineita ja auttaa sinua pysymään hoikkana.

Vaikka sitruunamehu on koostumukseltaan hapokasta, yhdistämällä sitä lämpimään veteen se auttaa puhdistamaan kehon myrkyistä ja tasapainottaa elimistön pH-arvon.

Haluatko kokeilla tätä terveellistä juomaa itse? Tässä artikkelissa kerromme sinulle lisää sitruunaveden juomisen hyödyistä ja vaikutuksista, vakuutut varmasti sen tehokkuudesta.

Miten sitruunamehu toimii?

On tärkeää käyttää tuorepuristettua sitruunamehua suoraan hedelmästä. Älä osta valmismehuja tai tiivisteitä, vain tuore sitruuna kelpaa tähän tarkoitukseen.

Sitruunamehu tulee sekoittaa kädenlämpöiseen veteen. Liian kuuma vesi tuhoaa sitruunan ravintoaineet ja entsyymit haihduttamalla ne ilmaan, jolloin sitruunamehun vaikutus on hyvin vähäinen. Lämmin vesi puolestaan aktivoi näitä vaikutuksia.

Lääkäri Susan Brown, joka toimii ravitsemusneuvojana, kertoo kirjassaan “Acids and Bases: a Food Guide,” että jos ihminen nauttii sellaista ravintoa, joka aiheuttaa pH-epätasapainoa kehossa, johtaa tämä siihen, että sisäelimet kuten munuaiset ja keuhkot imeyttävät mineraaleja lihaksista ja luustosta yrittäessään palauttaa tasapainon.

Lue lisää: Sitruunaveden juonnin suuret hyödyt

Some figure

Tämä voi lopulta johtaa siihen, että kehoon syntyy kalsiumin, kaliumin ja magnesiumin puute, mikä heikentää luustoa ja lihaksia.

Nauttimalla sitruunamehua suojaat kehoa liialliselta hapokkuudelta ja sen haittavaikutuksilta, etenkin verenkierrossa ja kudoksissa.

Miksi sitruunamehua ja lämmintä vettä kannattaa nauttia?

Kun juot kupillisen lämpimästä vedestä ja sitruunamehusta tehtyä sekoitusta tyhjään mahaan joka aamu, on sillä monia hyödyllisiä vaikutuksia:

Tehostaa laihtumista

Tämä yksinkertainen juoma auttaa kehoa polttamaan rasvaa ja karkottamaan ylimääräiset kilot. Juoma sopii etenkin niille ihmisille, joiden vatsan seudulle kertyy ylimääräisiä makkaroita.

Lääkäreiden mukaan sitruunaveden päivittäinen nauttiminen tehostaa kehon luonnollista puhdistumista ja kuona-aineiden poistumista, joita kertyy kehoon ravinnon ja ympäristön vaikutuksesta. Tämä johtaa pitkällä aikavälillä laihtumiseen.

Some figure

Sitruunavesi ei kuitenkaan ole mikään ihmekeino pikalaihtumiseen, vaan se sopii osaksi terveellistä ruokavaliota ja liikuntasuunnitelmaa.

Parantaa ruuansulatusta

Jos kärsit ruuansulatuksen ongelmista tai tunnet olosi raskaaksi syömisen jälkeen, voit kokeilla sitruunaveden tuomaa helpotusta. Sitruunavesi karkottaa ruuansulatusvaivat ja tunnet olosi kevyeksi ja energiseksi. Sitruunavettä nauttimalla vältät turvotuksen, heikotuksen ja pahoinvoinnin.

Sitruuna auttaa ruuansulatusjärjestelmää toimimaan tehokkaasti, sillä sen sisältämät hapot ja entsyymit sekoittuvat mahahappoihin ja tehostavat ruuan sulamista ja imeytymistä.

Lisäksi sitruunamehu vähentää turvotusta, ilmavaivoja ja närästystä. Voit nauttia sitruunavettä ennen ruokailua tai ruokailun jälkeen – vaikutus on sama.

Ehkäisee ummetusta

Jos kärsit hitaasta suoliston toiminnasta ja ummetuksesta, suosittelemme kokeilemaan sitruunaveden nauttimista joka aamu ennen aamiaista. Sitruunavesi herättelee suoliston toimimaan, parantaa aineenvaihduntaa ja pitää kehon nesteytettynä – suoliston toiminta muuttuu säännöllisemmäksi.

Vähentää virtsatietulehduksia

Sitruunamehu sopii tulehdusten ja bakteerien tappamiseen. Mitä tulee virtsatietulehduksiin, sitruunamehun hapokkuus auttaa poistamaan tulehdusta aiheuttavia bakteereja virtsateistä.

Virtsatietulehduksen hoidossa suositellaan nesteiden runsasta nauttimista, joten sitruunavesi sopii tähän tarkoitukseen loistavasti. Nauttimalla sitruunavettä säännöllisesti voit ehkäistä jatkuvasti uusiutuvat tulehdukset.

Some figure

Stimuloi maksan toimintaa

Sitruunaveden sisältämä kalium auttaa hajottamaan virtsahappoa ja muita haitallisia aineksia, joita kertyy kehoon. Sitruunavesi sopii myös sappirakon ongelmien hoitoon. Sappirakon toimintaongelmat voivat aiheuttaa päänsärkyä, ruokahalun menetystä ja ummetusta.

Maksan sairauksista kärsivien tulisi nauttia lasillinen lämmintä sitruunavettä tuntia ennen aamiaisen nauttimista joka päivä.

Poistaa pahanhajuisen hengityksen

Halitoosi eli pahanhajuinen hengitys on yleinen ongelma, joka aiheutuu bakteerien liikakasvusta suussa. Sitruunamehu tappaa bakteerit ja pitää pahan hajun loitolla, nauti sitä aamuisin ja hengitys pysyy raikkaana koko päivän.

Nauti lasillinen sitruunavettä ja huuhtele suu jälkikäteen pelkällä vedellä, näin suojaat hampaita sitruunan happojen aiheuttamilta kiillevaurioilta.

Vahvistaa puolustusjärjestelmää

Sitruuna sisältää runsaasti C-vitamiinia, joka on tunnetusti yksi tehokkaimmista vastustuskyvyn tukijoista. C-vitamiinia nauttimalla voit vähentää riskiä sairastua flunssaan ja muihin perinteisiin bakteerien ja virusten aiheuttamiin sairauksiin.

Stressaantuneena elimistön vitamiinimäärä putoaa rajusti, joten altistut kaikenlaisille sairauksille. Välttääksesi tämän, voit nauttia lasillisen sitruunavettä joka aamu.

Jos kärsit kurkkukivusta ja ärtyneestä kurkusta, on sitruunamehu tunnetusti yksi parhaimmista luonnollisista hoitokeinoista. Sekoita ruokalusikallinen hunajaa lämpimään sitruunaveteen ja huomaat heti, miten juoma lievittää kurkkukipua ja parantaa oloa. Nauti lisäksi yrttiteetä päivän mittaan.

Lue lisää: 6 helppoa tapaa parantaa vastustuskykyä

Tekee ihosta kauniin

Keskitymme jälleen C-vitamiinin vaikutuksiin, sillä se on yksi tärkeimmistä sitruunan ravintoaineista. C-vitamiinilla on kyky lisätä kollageenin tuotantoa. Kollageeni pitää ihon sileänä, kiinteänä ja kimmoisana, joten nauttimalla C-vitamiinia pidät ihon kauniina ja rypyttömänä. Sitruunaveden juominen ehkäisee myös aknea.

Nauttimalla sitruunavettä aamuisin pysyt hyvin nesteytettynä koko päivän ja kostutat ihoa sisältäpäin: tämä ehkäisee epäpuhtauksia ja ihon kuivumista sekä silmäpusseja.

Some figure

Parantaa verenkiertoelimistön terveyttä

Japanissa suoritetun tutkimuksen mukaan lämpimän sitruunaveden nauttiminen tyhjään mahaan parantaa systolista verenpainetta, vähentää riskiä sairastua sydäntauteihin (etenkin veritulppiin) ja sillä on myös monia muita terveysvaikutuksia, jotka vähentävät verihyytymiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fukuchi, Y., Hiramitsu, M., Okada, M., Hayashi, S., Nabeno, Y., Osawa, T., & Naito, M. (2008). “Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in β-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue”, Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 43(3), 201–209
  • Kang DE1, Sur RL, Haleblian GE, Fitzsimons NJ, Borawski KM, Preminger GM., “Long-term lemonade based dietary manipulation in patients with hypocitraturic nephrolithiasis”J Urol. 2007 Apr;177(4):1358-62; discussion 1362; quiz 1591.
  • Aras B, Kalfazade N, Tuğcu V, Kemahli E, Ozbay B, Polat H, Taşçi AI., “Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study”, Urol Res. 2008 Dec;36(6):313-7.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.