12 yllättävää sitruunan hyötyä

9 lokakuun, 2018
Sitruunat ovat suosittuja ruuanlaitossa ja lähes joka keittiöstä löytyykin sitruunaa. Sitruunalla on ainutlaatuisen kirpeä ja raikas maku, joka sopii niin juomiin kuin ruokiinkin. Sitruuna on täynnä hyödyllisiä ravintoaineita, mikä tekee siitä loistavan lisän terveelliseen ruokavalioon.

Sitruunat tunnetaan etenkin korkeasta C-vitamiinin, B-vitamiinien, kalsiumin, raudan, magnesiumin, kaliumin ja kuidun määrästä. Sitruunaa on käytetty lääkinnällisenä aineksena jo vuosituhansia ja monet nykytutkimukset tukevat sitruunan käyttöä terveyden edistäjänä. Tästä artikkelista löydät 12 sitruunan hyötyä, joista et ole ehkä aikaisemmin ollut tietoinen.

Yksi sitruunan hyödyllisimmistä vaikutuksista on sen kyky muuttaa elimistön pH-tasapainoa emäksiseksi. Liian korkea määrä happoja elimistössä aiheuttaa monia terveysongelmia, etenkin ruuansulatuksen kannalta. Sitruunan nauttiminen tasapainottaa nykyruokavalion hapokkuutta ja helpottaa elimistön perustoimintoja.

Yllättävät sitruunan hyödyt

Sitruunat toimivat nesteenpoistajina

puristaa sitruunamehua

 

Sitruunoiden sisältämät antioksidantit, vitamiinit ja mineraalit poistavat ylimääräistä nestettä tehokkaasti, ja nesteiden mukana poistuvat myös kuona-aineet ja haitalliset kemikaalit, joita elimistöön kertyy ravinnon ja ympäristön vaikutuksesta. Sitruuna sopii elimistön puhdistamiseen, turvotuksen hoitamiseen ja sairauksien ehkäisyyn.

Sitruuna puhdistaa verta

Sitruunan antioksidantit puhdistavat valtimoita ja pitävät veren puhtaana ylimääräisestä rasvasta ja muista haitallisista aineista. Kun veri on puhdasta, on elimistön helpompi suodattaa kuona-aineet ja myrkylliset ainekset pois kehosta – tämä ehkäisee verisuonten ja verenkierron ongelmia ja sairauksia. Lisäksi sitruuna auttaa hoitamaan sairauksia kuten koleraa ja malariaa.

Sitruuna alentaa kuumetta

Jos kärsit kuumeen kourissa, voit nauttia lasillisen lämmintä sitruunavettä ja pian huomaat kuumeen laskevan. Sitruuna sopii perinteisen flunssan ja tartuntatautien aiheuttaman kuumeen hoitoon. Sitruuna kohentaa kehon puolustusjärjestelmän toimintaa ja alentaa kehon lämpötilaa hikoilua kiihdyttämällä.

Sitruuna kontrolloi korkeaa verenpainetta

 

sitruunan hyödyt verenpaineelle

Korkeasta verenpaineesta kärsivien suositellaan nauttivan säännöllisesti sitruunavettä, sillä sitruuna auttaa laskemaan verenpainetta ja pitämään sen ihanteellisella, terveellisellä tasolla. Sitruunaveden vaikutus verenpaineeseen johtuu sitruunan sisältämästä kaliumista, joka poistaa nesteitä ja alentaa verenpainetta.

Sitruuna hoitaa kurkkutulehduksia

Sitruunoilla on antibioottinen ja viruksia tappava vaikutus, joka sopii monien eri tulehdusten hoitoon. Kurkkukivun ja kurkun tulehdusten hoidossa sitruuna on tehokas apulainen, ja sitä voi hyödyntää muutamalla eri tavalla.

Helppo tapa hoitaa kurkkua sitruunalla on valmistaa kuumasta vedestä ja sitruunamehusta hoitava juoma, joka desinfioi kurkkua ja helpottaa kipua – sekoita juoman joukkoon tilkka hunajaa lisätehoa antamaan. Toinen keino hoitaa kurkkua on käyttää sitruunamehua kurlutteluun. Kokeile kurlutella monta kertaa päivässä ja pian huomaat, että tulehdus helpottuu ja kipu kaikkoaa.

Sitruuna hengitysteiden ongelmien hoidossa

Sitruunan C-vitamiini ja antibioottinen vaikutus sopii hengitysteiden terveydestä huolehtimiseen. Jos kärsit astmasta, flunssan aiheuttamasta yskästä tai muista hengitysteiden ongelmista, kokeile sitruunan tehoa oireiden lievityksessä. Sitruuna puhdistaa hengitystiet limasta, lievittää turvotusta, vahvistaa puolustusjärjestelmää ja hoitaa astman, keuhkoputkentulehduksen ja muiden sairauksien oireita.

Sitruunat ovat täynnä antioksidantteja

 

sitruunan hyödyt teen muodossa

Sitruunan C-vitamiini ja muut antioksidantit taistelevat tauteja aiheuttavia vapaita radikaaleja vastaan ja ehkäisevät vakavia sairauksia, kuten syöpää. Sitruunan vaikuttavat ainekset ehkäisevät myös ennenaikaista vanhenemista, ihon löystymistä ja ryppyjen syntymistä. Sitruuna sopii käytettäväksi sisäisesti ja ulkoisesti.

Sitruuna vatsan ongelmien hoidossa

Sitruuna tasapainottaa kehon pH-arvoja, mikä puolestaan auttaa hoitamaan monet erilaiset vatsan ongelmat. Kokeile sitruunaa esimerkiksi näihin vaivoihin:

  • Turvotus
  • Ummetus
  • Närästys
  • Loiseläimet
  • Pahoinvointi
  • Liika hapokkuus

Sitruuna on laihduttajan paras ystävä

 

sitruunan hyödyt painonpudotuksessa

Jos haluat laihtua nopeasti mutta terveellisesti, kannattaa sinun lisätä sitruunaa ruokavalioosi. Sitruuna auttaa vähentämään rasvakudoksen määrää, poistaa turvotusta aiheuttavia myrkkyjä kehosta, jotka saavat olon tuntumaan paksulta, ja pitää olon kylläisenä. Suosittelemme juomaan lämmintä sitruunavettä joka aamu tyhjään mahaan.

Sitruuna huoltaa hampaita

Sitruunan mehu voi auttaalievittämään poskihampaiden kipua suoraan kipukohtaan levitettynä. Lisäksi sitruuna auttaa vuotavien ikenien hoidossa, sopii hampaiden luonnolliseen valkaisuun ja raikastaa pahanhajuisen hengityksen. Sitruunaa ei kannata kuitenkaan levittää hampaille joka päivä ja jatkuvasti, jottei kiille vaurioidu.

Terve iho sitruunan avulla

Sitruunan päivittäinen nauttiminen pitää ihon terveenä, kirkkaana ja nuorekkaana. Sitruunamehua voi levittää iholle myös paikallisesti, ja sillä voi hoitaa ihotulehduksia, aknea, ihon liiallista rasvoittumista, arpia ja maksaläiskiä. Sitruunamehua tulee käyttää iholla vain illalla, sillä auringonvalolle altistuminen voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Jos ihosi on herkkä tai haavainen, älä käytä sitruunaa, sillä se voi kirvellä inhottavasti.

Sitruunalla loistavat hiukset

 

sitruunan hyödyt hiuksille

Sitruuna sopii päänahan ja hiusten hoitoon. Sitruunamehu puhdistaa päänahan ja ehkäisee hilseen muodostumista. Se toimii luonnollisena puhdistajana, joka parantaa hiusten koostumusta ja pitää ne kiiltävinä ja terveinä.