Puhdista keuhkoputket luonnollisesti

· tammikuu 23, 2016

Milloin keuhkoputkien puhdistaminen on paikallaan? Jos kärsit hengitysteiden ongelmista, kuten tulehduksista tai astmasta, yskästä ja liman kertymisestä keuhkoihin, joka vaikeuttaa hengittämistä, kannattaa kokeilla jotakin näistä keuhkojen puhdistuskeinoista.

Hengitysteiden sairaudet vaativat usein pitkällistä lääkinnällistä hoitoa ja hoivaa. Niin aikuiset kuin lapsetkin voivat kärsiä erilaisista tulehduksista ja vaivoista keuhkoputkissa, etenkin flunssa-aikoina. Tässä artikkelissa annamme sinulle vinkkejä keuhkoputkien puhdistamiseen limasta ja neuvoja hengityksen helpottamiseen.

Hoida keuhkoputket kuntoon näillä luonnollisilla kotikonsteilla

1. Eukalyptustee

Höyryhengitys

Eukalyptus on yksi tehokkaimmista ja täysin luonnollisista keuhkoja avaavista kasveista. Eukalyptus sopii etenkin flunssan ja vilustumisen oireiden lievittämiseen, liman karkoittamiseen keuhkoista ja hengityksen helpottamiseen. Jos haluat hyödyntää tätä vahvaa yrttiä keuhkojen avaamiseen, seuraa näitä ohjeita:

 • Lämmitä litra vettä kattilassa, ja kun vesi kiehuu, kaada sekaan 5 grammaa eukalyptuksen lehtiä.
 • Anna lehtien kiehahtaa hetken ajan, käännä sitten lämpö pois päältä ja poista kattila liedeltä. Anna jäähtyä hetkinen.
 • Juo pieniä kupillisiä eukalyptusteetä päivän mittaan. Nauti tee huoneenlämpöisenä, älä siirrä sitä jääkaappiin tai anna sen muuttua kylmäksi.

Toinen suosittu tapa helpottaa hengitystieongelmia on höyryhengitys eukalyptuksen avulla.

 • Kiehauta kaksi litraa vettä kattilassa ja lisää joukkoon 100 grammaa eukalyptuksen lehtiä tai muutama tippa eteeristä eukalyptusöljyä. Poista kattila liedeltä, kaada sisältö laakeaan astiaan ja aseta se pöydälle. Aseta kasvosi suoraan astian yläpuolelle ja peitä pääsi pyyhkeellä: näin hoitavat höyryt eivät pääse karkaamaan. Hengittele rauhallisesti höyryjä. Varo polttamasta ihoasi liian kuumalla höyryllä. Höyryhengityksen voi toteuttaa kahdesti päivässä.

2. Porkkanamehu hunajalla

Porkkanasose

Yllätyitkö tästä ohjeesta? Sekoittamalla hunajaa porkkanamehuun annat keholle aimo annoksen terveellisiä ravintoaineita, jotka helpottavat turvonneiden keuhkoputkien tilaa ja poistavat limaa. Tämä hoito auttaa karkoittamaan nenän ja keuhkojen tukkoisuuden, ja pian hengittäminen käy helpommaksi.

 • Porkkanamehu sisältää runsaasti betakaroteenia ja A-vitamiinia.
 • Yhdistettynä hunajaan porkkanamehusta muodostuu luonnollinen antibiootti, joka on täynnä vitamiineja. Näiden ainesten yhteisvaikutus vähentää turvotusta ja helpottaa tukkoista oloa.
 • Miten valmistat herkullisen ja hoitavan porkkanamehun? Pese ja kuori pari porkkanaa, pilko ne tehosekoittimeen vesitilkan kanssa. Sekoita tasaiseksi ja lisää muutama lusikallinen hunajaa oman maun mukaan.
 • Nauti juoma huoneenlämpöisenä kaksi kertaa päivässä. Valmista juoma aamulla ja illalla ennen illallista. Juoma soveltuu hyvin myös lasten hoitoon, sillä se on mieto ja makea.

3. Karpalo ja inkivääri

Karpalojuoma

Karpaloa hyödynnetään usein keuhkoputkien tukkoisuuden hoitoon, ja se toimii tehokkaasti flunssan ja vilustumisen oireiden lieventämiseen. Tuoretta karpaloa ei aina ole saatavilla, mutta pakastealtaasta sitä yleensä löytyy. Suosi karpaloa mahdollisimman tuoreena ja vältä valmismehuja, jotka sisältävät usein runsaasti sokeria. Sokeri pahentaa usein limaisuutta ja tulehdustauteja, sillä se ruokkii bakteereja.

Karpalo sopii täydellisesti keuhkoputkien puhdistamiseen ja vahvistamiseen, joten jos perheessäsi kärsitään paljon flunssista ja hengitysteiden ongelmista, suosittelemme ostamaan karpaloita pakkaseen sairastumisen varalta. Näin valmistat kipakan juoman karpalosta ja inkivääristä:

 • Keitä 200 grammaa karpaloita 10 minuutin ajan.
 • Kaada keitetyt marjat tehosekoittimeen ja lisää joukkoon puoli lasia vettä.
 • Siivilöi neste.
 • Lisää mehun joukkoon ruokalusikallinen tuoretta inkivääriä. Nauti juomaa moneen otteeseen päivän mittaan. Huomaat pian, miten energisoiva ja keuhkoja aukaiseva vaikutus juomalla on. Jos karpalon maku tuntuu liian kitkerältä, lisää joukkoon agavesiirappia tai hunajaa makeutukseksi.

4. Hengitä santelipuun parantavia höyryjä

Eteerinen öljy

Oletko koskaan kuullut santelipuuöljyn hoitavista vaikutuksista? Santelipuuöljyä on usein saatavilla luontaistuotekaupoissa. Santelipuuta on käytetty tuhansien vuosien ajan erilaisissa itämaisissa rituaaleissa, perinteisissä suitsukkeissa ja palsamointiaineena. Sitä käytetään edelleen nykypäivän kosmetiikassa ja parfyymeissa. Santelipuu on myös temppelien yleinen rakennusmateriaali.

Santelipuuöljyllä tiedetään olevan hoitava vaikutus hengitysteihin: se poistaa limaa, vähentää turvotusta ja puhdistaa keuhkoputkia. Mikä parasta, santelipuuöljy on suhteellisen edullinen aines, eikä sitä käytetä kerralla kuin muutama tippa. Yksi pieni pullo voi siis kestää käytössä jopa vuosia. Kokeile huumaavantuoksuista santelipuuta keuhkojesi puhdistamiseen näin:

 • Keitä kaksi litraa vettä kattilassa.
 • Lisää 6 – 10 tippaa santelipuuöljyä veteen ja anna veden jatkaa kiehumista hetkisen ajan. Kaada laakeaan astiaan tai käytä kattilaa, mikäli se on sopivan kokoinen höyryhengitykselle.
 • Asettaudu pöydän ääreen mukavasti, kasvot suoraan astian yläpuolella ja peitä pääsi pyyhkeellä. Hengitä höyryjä vähintään 10 minuuttia tai niin kauan, kunnes veden höyryäminen lakkaa.
 • Santelipuun höyryt vähentävät turvotusta keuhkoissa, tekevät raskaasta hengittämisestä helpompaa, poistavat limaa ja helpottavat oloa kokonaisvaltaisesti. Suorita hoito ainakin kolme kertaa päivässä.

5. Limen lehti ja männynneulaset

Lime

Limen lehtiä löytyy usein aasialaiseen ruokaan erikoistuneista ruokakaupoista tai nettikaupoista. Limen lehti sopii loistavasti hengitysteiden ongelmien hoitoon, ja sitä käytetään yleisesti teejuomissa.

 • Limen lehdestä ja männynneulasista valmistettu tee on hyvä keino hoitaa keuhkoputkien tukkoisuutta luonnollisesti. Hoito sopii myös keuhkoputkentulehduksen hoitoon. Sekä limen lehdellä että männynneulasilla on tulehdusta hillitsevä vaikutus, joka voi auttaa mm. alentamaan kuumetta, poistamaan limaa, vähentää yskää ja rentouttamaan kurkun lihaksia.
 • Keitä muutama desi vettä, lisää joukkoon 5 limen lehteä ja 5 grammaa männynneulasia. Kerää neulaset rauhallisesta paikasta, jossa ei ole paljoa liikennettä tai muita saasteita ja pese ne huolellisesti ennen käyttöä. Kun vesi on kiehunut, anna juoman uuttua 10 minuuttia ennen juomista. Nauti teetä kaksi kertaa päivässä.
 • Siivilöi ja lisää tippa hunajaa teehen. Hunaja auttaa kurkkukivun hoitamisessa ja tuo teehen mukavan makean säväyksen.