Logo image
Logo image

9 rasvaa polttavaa ruokaa, joita kannattaa syödä säännöllisesti

4 minuuttia
Tiesitkö, että on olemassa rasvaa polttavia ruoka-aineita, joiden nauttiminen kuluttaa enemmän energiaa, kuin mitä kyseisestä ruuasta saa? Nämä loistavat ruoka-aineet voivat auttaa sinua laihtumaan!
9 rasvaa polttavaa ruokaa, joita kannattaa syödä säännöllisesti
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila

Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Laihdutus on helppoa hyödyntämällä eri ruokien ravinteellisia etuja? Oletko kyllästynyt kokeilemaan rajoittavia tai vaativia ruokavalioita tai dieettejä, jotka jättävät sinut nälkäiseksi ja masentuneeksi? Luonto tarjoaa monia täysin luonnollisia raaka-aineita, jotka auttavat elimistöä polttamaan rasvaa ja voivat auttaa sinua pudottamaan painoa. Muista aina nauttia näitä aineksia osana terveellistä, monipuolista ravintoa.

Laihdutus onnistuu näiden raaka-aineiden avulla

Mikä parasta, voit valita näistä aineksista sinulle mieluisimmat ja voit valmistaa niitä monella eri tavalla. Jos haluat vähentää rasvakudoksen määrää, on parasta nauttia näitä aineksia monipuolisesti ja tasaisesti. Laihdutus voi olla myös helppo ja mieluisaa. Muista, että sinun on syytä hakeutua ravitsemusneuvojan tai lääkärin puheille, mikäli kärsit kroonisista sairauksista tai käytät säännöllisesti lääkkeitä – sinun ei tule alkaa laihdutuskuurille näissä tapauksissa ilman lääkärin hyväksyntää.

1. Kananmunat

Some figure

 

Ensimmäinen tarkastelemamme rasvaa polttava ruoka on kananmuna. Olet ehkä vältellyt kananmunia niiden rasvaa sisältävän keltuaisen takia, mutta tähän ei ole syytä. Kananmunia tulee välttää vain tapauksissa, joissa kärsit hälyttävän korkeista kolesteroliarvoista.

Kananmunista saa runsaasti proteiinia, ne ovat edullisia ja ne maistuvat monella eri tavalla – aamiaisella, lounaalla tai illallisella. On hyvä idea korvata runsaasti kaloreita sisältävät aamiaisruuat kananmunilla: kokeile niitä paistettuina, keitettyinä tai kokkelina.

 • Parhaat kananmunareseptit sisältävät runsaasti kasviksia ja vain vähän rasvaa.
 • Muista, ettei kananmunia tule nauttia kahta enempää päivässä.
 • Jos haluat välttää rasvojen liikakäyttöä, voit nauttia kananmunasta vain valkuaiset. Tämä ei kuitenkaan ole suurimmalla osalla ihmisistä tarpeen.

2. Selleri

Selleri vähentää kehon rasvakudosta ja siitä saa runsaasti vettä ja kuitua – tämä tehostaa ruuansulatuksen toimintaa ja auttaa poistamaan ylimääräisiä nesteitä, jotka voivat saada olon tuntumaan turvonneelta ja raskaalta.

Voit lisätä selleriä hedelmäsmoothieihin, jotka ovat täynnä C-vitamiinia. Kokeile selleriä myös keitoissa ja salaateissa. Käytä selleriä monipuolisesti ja saat siitä suurimman hyödyn: selleri auttaa puhdistamaan elimistöä riittävästi nautittuna.

Selleri on yksi parhaimmista rasvaa polttavista ruoka-aineista. Kehosi käyttää sellerin sulattamiseen enemmän energiaa kuin mitä itse selleri sisältää. Tästä syystä suosittelemme, että säilytät aina muutamaa selleritankoa jääkaapissa – näin voit napata tangon naposteltavaksi tai lisätä sen salaatteihin tai keittoihin. Selleri on lisäksi yksi helpoimmista kasviksista kasvattaa, joten se on helppo lisäys kotipihan kasvimaalle.

3. Mausteiset ruuat

Et ehkä ole tietoinen siitä, miten hyvin mausteet, kuten chili ja muut maustepippurit polttavat kaloreita.

Tuliset mausteet sisältävät runsaasti antioksidantteja ja C-vitamiinia. Mausteisten pippurikasvisten sisältämä kapsaisiini auttavat elimistöä poistamaan varastoitunutta rasvaa, ehkäisten täten ylimääräisen rasvakudoksen muodostumista ja painon kertymistä.

Sinun ei tarvitse totutella nauttimaan tulisia ruokia, joihin on käytetty runsaasti chiliä, mikäli et niistä välitä – jo pieni määrä chiliä riittää antamaan ruualle uutta makua ja tuo mukanaan terveyshyötyjä.

Lue lisää: Tutustu intialaiseen painonpudotusruokavalioon

4. Vihreä tee

Some figure

Vihreää teetä suositellaan nautittavaksi säännöllisesti, sillä sen terveyshyödyt ovat yleisessä tiedossa kautta maailman. Yksi vihreän teen hyödyistä on sen rasvaa polttava vaikutus, joka voi auttaa pitämään painon kurissa. Voit nauttia teetä 3-4 kupillista päivässä ja se sopii kevyen makunsa johdosta hyvin nauttitavaksi sekä aamuin että iltaisin.

Vihreän teen sisältämät antioksidantit auttavat puhdistamaan elimistöä ja tehostamaan aineenvaihduntaa. Jos tee maistuu liian kitkerältä makuusi, voit käyttää sitä hedelmäsmoothieissa, joissa sen maku ei ole huomattava.

5. Jogurtti

Jogurtti on yksi niistä ruoka-aineista, jota on käytetty vuosisatojen ajan eri kulttuureissa. Tarujen mukaan Antiikin kreikkalaiset pysyivät hoikkina nauttimalla tätä rasvaa polttavaa herkkuruokaa.

Jogurtti sopii ihanteellisesti laihduttajan ruokavalioon, sillä se sisältää runsaasti proteiineja, jotka pitävät vatsan kylläisenä. Laihduttajalle sopivat etenkin rasvattomat, maustamattomat jogurtit, joihin voidaan tuoda lisämakua lisäämällä tuoreita hedelmiä, pähkinöitä ja hunajaa. Suosi turkkilaista ja kreikkalaista paksua jogurttia, ja valikoi käyttöösi mahdollisimman käsittelemättömät tuotteet, jotka eivät sisällä lisättyjä sokereita tai keinotekoisia makuaineita.

Lue lisää: Resepti: kotitekoinen jogurtti

6. Kala

Some figure

 

Kala on yksi parhaimmista ruoka-aineista, mitä tulee rasvanpolttoon. Suosi etenkin näitä kalalajeja:

 • Tonnikala
 • Lohi
 • Taimen
 • Anjovis
 • Sardiini

Nämä kalat kiihdyttävät aineenvaihdunnan toimintaa. Lisäksi ne sisältävät terveellisiä Omega-3 -rasvoja, jotka ehkäisevät pahalaatuisen kolesterolin kertymistä verisuoniin. Rasvaista kalaa suositellaan nautittavaksi vähintään kaksi kertaa viikossa.

7. Soijamaito

Soijamaidon sisältämät proteiinit auttavat sinua polttamaan ylimääräisiä kaloreita. Lisäksi soijamaito pitää sinut kylläisenä ja siitä saa sekä kalsiumia että vitamiineja. Soijamaidolla voi helposti korvata perinteisen maidon niin puurossa, juomissa kuin muissakin resepteissä.

 • Valmista terveellinen smoothie soijamaidosta ja hedelmistä
 • Nauti puuro tai aamiaismysli soijamaidon kera

8. Täysjyvät

Millaisia jyviä tulisi nauttia päivittäin? Monet meistä rakastavat valkoisia jyviä, kuten vehnää ja siitä valmistettua pastaa tai valkoista leipää. Vehnäpastan, leivän ja valkoisen riisin sijasta on suositeltavaa käyttää tummaa riisiä, maissia, täysjyvää tai kauraa – näistä jyvistä saat enemmän hyödyllisiä ravintoaineita sekä pitkäkestoista energiaa.

Jyvätuotteet tulisi nauttia mahdollisimman käsittelemättöminä, sillä näin elimistö joutuu käyttämään tuplasti energiaa niiden sulattamiseen ja käsittelyyn – tämä tarkoittaa sitä, että poltat rasvaa nauttiessasi täysjyvätuotteita.

Vältä vehnää tai muita valkaistuja viljoja.

9. Hedelmät

Some figure

 

Hedelmät ovat yksi parhaista vaihtoehdoista, mikäli etsit rasvanpolttoa tehostavia ruoka-aineita. Hedelmistä saa runsaasti kuitua, antioksidantteja ja C-vitamiinia – nämä ainekset ovat välttämättömiä elimistön toiminnalle. Suurin osa hedelmistä sisältää hyvin vähän kaloreita, mutta sitäkin enemmän makua ja ravinteita. Lisäksi hedelmistä saa runsaasti vettä, joka auttaa pitämään elimistön nesteytettynä ja ehkäisee kuona-aineiden kertymistä.

Hedelmistä parhaimpia laihduttajalle ovat:

 • Verkkomeloni
 • Vesimeloni
 • Sitrushedelmät, kuten greippi, appelsiini ja sitruuna
 • Papaija
 • Omenat
 • Viinirypäleet

On tärkeää, että nautit monipuolista ravintoa – vältä rajoittavia dieettejä ja varmista, että saat riittävästi proteiineja, rasvoja, vitamiineja ja kuitua joka päivä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Dussaillant C, Echeverría G, Rozowski J, Velasco N, Arteaga A, Rigotti A. Consumo de huevo y enfermedad cardiovascular: una revisión de la literatura científica [Egg intake and cardiovascular disease: a scientifi c literature review]. Nutr Hosp. 2017 Jun 5;34(3):710-718. Spanish. doi: 10.20960/nh.473. PMID: 28627211.
 • Erdogan A, Rao SS, Thiruvaiyaru D, Lee YY, Coss Adame E, Valestin J, O’Banion M. Randomised clinical trial: mixed soluble/insoluble fibre vs. psyllium for chronic constipation. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(1):35-44. doi: 10.1111/apt.13647. Epub 2016 Apr 29. PMID: 27125883; PMCID: PMC4891216.
 • Varghese S, Kubatka P, Rodrigo L, Gazdikova K, Caprnda M, Fedotova J, Zulli A, Kruzliak P, Büsselberg D. Chili pepper as a body weight-loss food. Int J Food Sci Nutr. 2017 Jun;68(4):392-401. doi: 10.1080/09637486.2016.1258044. Epub 2016 Nov 29. PMID: 27899046.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.