Logo image
Logo image

Ruokayhdistelmät, jotka aiheuttavat vatsaongelmia

3 minuuttia
Ruokien yhdisteleminen viisaalla tavalla auttaa pitämään ruoansulatuksen parempana ja välttämään raskasta oloa ja ilmavaivoja.
Ruokayhdistelmät, jotka aiheuttavat vatsaongelmia
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jotkut ruokayhdistelmät saattavat vahingoittaa vatsaa. Moni kuitenkin yhdistää huolettomasti erilaisia makuja ja koostumuksia laittaessaan ruokaa.

Vaikka yhdistelemisellä ei ehkä tunnukaan olevan merkitystä, joskus väärä sekoitus todella aiheuttaa ongelmia. Tuloksena voi olla raskas olo, runsas happojen tuotanto sekä refluksitaudin oireita.

Huolimatta päivän hetkestä tai siitä, kuinka kova kiire on, on tärkeää ajatella suuhun laitettavien ruokien kokonaisuutta, mikäli ruoansulatuksesta halutaan pitää parempaa huolta. Ja asia vaikuttaa siten tietysti myös painonhallintaan.

Jos olet viimeaikoina kärsinyt turvotuksesta, raskaasta olosta tai vatsakivuista aterioiden jälkeen, jatka lukemista – nyt kerromme ruokayhdistelmistä, jotka voivat olla syynä näihin ongelmiin.

Mitä hyötyä on ruokien sopivasta yhdistelemisestä?

Kun yhdistät ruokia oikein, pystyt parantamaan ruoansulatustasi selvästi, ja siten koko kehosi terveyttä.

 • Moni yhdistelmä aiheuttaa ruoan käymistä vatsassa. Välttämällä tämän pystyt estämään vatsakipua, ilmavaivoja ja epämiellyttävää turvotusta.
 • Sinulla on enemmän energiaa, sillä kehosi tuottaa vähemmän myrkyllisiä aineita.
 • Estät närästystä.
 • Vastustuskykysi on vahvempi, sillä pystyt paremmin imeyttämään ravinteita.
 • Pystyt hallitsemaan painoasi paremmin.

Ruokayhdistelmät, jotka vahingoittavat vatsaa

Proteiinit ja hiilihydraatit

Some figure

Näiden kahden ruokatyypin hajottaminen vaatii keholtasi täyttä emäksisten sekä happamien mahanesteiden käyttöä.

Kun kyseisiä ruokia yhdistetään, ne neutralisoivat toisensa ja luovat suolistollesi oikean pommin, joka häiritsee ruoansulatusta.

 • Proteiini ja hiilihydraatit vaativat eri kestoja ja menetelmiä ruoansulatuksessa. Kun häiritset luonnollisia prosessejasi, tulet kokemaan vatsakipua, huonoa ruoansulatusta ja närästystä.

Lue aiheesta lisää: Vähähiilihydraattinen ruokavalio: ruokalista viikon jokaiselle päivälle

Kaksi eri proteiinityyppiä

Kun sekoitat yhdellä aterialla kahta proteiinityyppiä, luot hyvin vaikean yhdistelmän vatsallesi, ja ruoan käsittelemiseen vaadittava aika on lähes kaksinkertainen.

Mitä pidempään kehosi prosessoi ruokaasi, sitä enemmän ruoansulatuksesi vahingoittuu, ja sitä enemmän energiaa menetät.

 • Siksi ei ole hyvä idea yhdistää vaikkapa kalaa punaiseen lihaan tai kanaan yhdellä aterialla.

Proteiini ja tärkkelys

Some figure

Kun syöt näitä aineksia yhdessä, olosi ei yleensä tule täydeksi nopeasti. Siten syöt enemmän kuin tavallisesti ja hidastat ruoansulatustasi.

Tärkkelys alkaa käydä ihmisen vatsassa ja proteiinit hajoavat, ja tästä aiheutuu kaasun päätymistä suolistoon sekä kaikille tuttua raskasta oloa.

 • Parasta tämän ilmiön torjumiseksi on lisätä ateriaan vihreitä lehteviä kasviksia tai tärkkelyksettömiä kasviksia.
 • Salaatti, jossa on salaatinlehtiä tai vesikrassia, on aina loistava apu näiden sivuvaikutusten estämiseksi.

Sokerit ja tärkkelys

Kun syöt sokereita tärkkelykseen yhdistettyinä, tuottamassasi syljessä ei ole alfa-amylaasientsyymiä, joka viivästyttää tärkkelyksen käsittelyä, kun se päätyy vatsaasi.

Tämä tarkoittaa, että sokeri jää vatsaan kunnes tärkkelys tulee käsitellyksi, ja lopulta se alkaa käydä.

Käyneet sokerit aiheuttavat happojen tuotantoa, ja nämä häiritsevät tärkkelyksen hajottamista lisää.

Lue aiheesta lisää: Vaihda epäterveelliset ruoat terveellisiin

Sokerit ja rasvat

Some figure

Tämä on monelle uutta tietoa, mutta sokeri on paljon helpommin käsiteltävissä kehossa kuin rasva. Kun nämä kaksi yhdistetään, ruoansulatuksen prosessi hidastuu.

 • Sellaiset ruoat kuten jäätelö ja makeat leivonnaiset ovat ruoansulatuksen ykkösviholliset.
 • Jotkut smoothiet, joissa on hedelmiä, kuten banaania, ovat myös eräitä pahimpia syyllisiä, sillä ne saavat aikaan ilmavaivoja, raskasta oloa ja myrkyllisiä aineita.

Ei ole myöskään hyvä idea sekoittaa happamia hedelmiä maitotuotteisiin, kuten maitoon tai jogurttiin, sillä nämä yhdistelmät muuttavat ihmisen ruoansulatusta ja vastustuskyvyn tehoa. Tuloksena on yskimistä, nenän tukkoisuutta ja allergioita.

Hedelmät ja muut ruokatyypit

Paras tapa syödä hedelmiä on ilman mitään muun tyyppistä ruokaa.

Hedelmien sokerit nopeuttavat ruoan käymistä, mikä voi aiheuttaa huonoa ruoansulatusta sekä vitamiinien ja mineraalien huonoa imeytymistä.

Tiesitkö, että kaikki nämä tavalliset ruokayhdistelmät voivat olla haitaksi vatsallesi?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.115.306883. PMID: 27230640.
 • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. PMID: 29772560.
 • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30166637.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.