Logo image
Logo image

Kuinka liha valmistetaan menettämättä sen mehukkuutta

2 minuuttia
Kuinka liha valmistetaan menettämättä sen mehukkuutta
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kun valmistat lihaa, se menettää kosteutta ja kutistuu puolet sen alkuperäisestä koostaan! Kun se näyttää paistuneelta tai paahtuneelta, se alkaa poistaa noita nesteitä, jotka antavat sille miellyttävän rakenteen ja voimakkaan maun.

Miksi liha vapauttaa nestettä paistettaessa?

Olet luultavasti kuullut monesti, että ihmiskeho koostuu noin 70 % vedestä. Ruoanlaittoon käyttämäsi liha, kuten minkä tahansa nisäkkään liha, sisältää saman verran vettä.

Kaikissa lihatyypeissä ei tietenkään ole saman verran vettä ja on myös totta, että nuorempien eläinten liha sisältää enemmän vettä. Sen takia nuorempi liha on yleensä mehukkaampaa ja paljon arvostetumpaa keittiössä.

Kun on kyse lihan valmistamisesta, sinun tulee ottaa huomioon muutamia varotoimia estääksesi sitä menettämästä vettä lihas- ja proteiinikuiduista, joka on harmaanruskeaa nestettä, jota lihaa valmistettaessa tulee.

Lue myös tämä artikkeli: Helppo parsakaali-lihapata

Vältä nesteen kerääntymistä pannuun

Some figure

Kun laitat lihan kuumalle pannulle, pannun lämpötila asettuu sellaiseksi, että se pitää yllä lihan lämpötasapainoa.

Kun liha lämpenee, lihaskuidut alkavat supistua aivan kuin puristaisit märkää sientä ja vesi alkaa virrata ulos. Jos pannusi ei kykene pitämään lämpötilaa tarpeeksi korkealla tämän nesteen välittömään haihduttamiseen, tulee se kerääntymään pannuun.

Tuon nesteen lämpötila pysyy korkealla, melkein veden kiehumispisteessä, eikä se pääse sen korkeammaksi ennen kuin kaikki vesi on haihtunut. Samalla kun näin tapahtuu, liha jatkaa kosteuden menettämistä valmistuessa ja siitä tulee lopulta täysin kuiva.

Jos odotat kaiken veden haihtumista, nousee lämpötila taas ja tuloksena on sitkeä liha kauniilla, kultaisella ulkonäöllä.

Lue myös tämä artikkeli: 3 eri tapaa marinoida liha

Kuinka liha valmistetaan, jotta se pysyy mehukkaana

Nyt kun tiedät mitä oikeasti tapahtuu, on helppo tehdä joitakin varotoimia estääksesi lihaa menettämästä sen kosteutta. Näihin kuuluvat:

  • Kun vain mahdollista, yritä ottaa liha pois jääkaapista hieman ennen sen paistamista. Vain muutama minuutti riittää kesäaikaan, kun taas talvella siihen voi mennä jopa tunti aikaa. Kun laitat lihan kuumalle pannulle, lämpötilaero tulee olemaan niin pieni kuin mahdollista.
Some figure
  • Kuivaa liha todella hyvin kosteutta imevällä paperilla ennen paistamista, äläkä koskaan huuhtele sitä kylmän hanaveden alla.
  • Kun valmistat fileitä tai pieniä lihanpalasia, älä koskaan suolaa niitä ennen paistamista. Se saa lihan vapauttamaan nestettä etukäteen, sillä suola toimii kuivattavana tekijänä. Se on juuri syy siihen miksi suolaa käytettiin perinteisesti ruoan säilyttämiseen.

Käytä oikeita työvälineitä ruoanlaittoon

Varmista, että sinulla on suuri pannu ja korkea lämpö ruokaa valmistettaessa. Se auttaa sinua pitämään lämpötilan tarpeeksi korkealla. Tämä neuvo voi tietenkin olla kielteisesti vaikuttava, jos käytät suurta paistinpannua ja täytät sen useilla lihanpalasilla!

Mitä paksumpi pannu on, sitä paremmin se säilyttää lämpöä. Tämä tarkoittaa sitä, että se on tehokkaampi harmaan nesteen haihduttamisessa. Lihastasi tulee ruskea ulkopuolelta ja se lakkaa vapauttamasta kaikkea vettä kun pinta on tiivistynyt.

Nämä vinkit auttavat tekemään lihan valmistuksesta tehokkaampaa menettämättä sen mehukkuutta tai pilaamatta illallistasi. Ruoissasi tulee olemaan täydellinen rakenne ja maku. Lihasi valmistuu juuri oikealla tavalla ja kaikki pöydässä olevat tulevat rakastamaan sitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • DANE. (2012). La estructura de la producción de carne bovina en Colombia. SIPSA. https://doi.org/10.1007/s10551-010-0414-4
  • WATER IN MEAT AND POULTRY PRODUCTS. (Apr 12, 2017). Meat Science Journal.
    available in https://meatscience.org/TheMeatWeEat/topics/fresh-meat/article/2017/04/12/water-in-meat-and-poultry-products
  • Sennet, R. (2014). Carne y Piedra. Igarss 2014. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
  • Wyness, L. (2016). The role of red meat in the diet: Nutrition and health benefits. In Proceedings of the Nutrition Society (Vol. 75, pp. 227–232). Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/S0029665115004267

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.