Rauhanen nimeltä kateenkorva säätelee vastustuskykyä

lokakuu 25, 2018
Jos haluat tehostaa kateenkorvan toimintaa, on tärkeää pitää huolta ruokavaliosta, harrastaa liikuntaa sekä hallita paremmin stressiä. Näin voit parantaa vastustuskykyäsi.

Perinteisesti kateenkorvan on käsitetty omaavan henkisiä kykyjä. Monille se on biologisen voiman keskus, jossa sijaitsee ihmisen ”neljäs chakra”. Näiden uskomusten mukaan kateenkorva edustaa sydäntä ja kykyä rakastaa.

Kateenkorvalla on lähes taianomaisia merkityksiä monissa kulttuureissa ja ajattelusuunnissa. Nämä ovat kuitenkin melko erilaisia käsityksiä kuin tieteen kuvaukset kateenkorvasta.

Onko näissä perinteissä kuitenkin jotain perääkin? Onko tämä pieni rauhanen todellakin merkittävä ihmisen terveydelle niin fyysisellä kuin psyykkiselläkin tasolla?

Koska tämä on rauhanen, sillä on tietty tärkeä merkitys ihmisen terveyden kannalta, ja siinä mielessä se on aivan samanlainen kuin muutkin rauhaset.

Kateenkorvan sisäpuolella on eräitä hyvin merkittäviä soluja: T-lymfosyytteja. Nämä solut ovat elintärkeitä ihmisen vastustuskyvylle, ja muun muassa siksi on hyvä tietää hiukan tästä rauhasesta, joka on suurimmalle osalle täysi mysteeri.

Kuinka kateenkorva säätelee ihmisen positiivisia tunteita?

peukut ylös

Jos katsotaan hiukan kateenkorvaa koskevaa tietoa, voidaan huomata, että suuri osa tästä tiedosta on melkoisen epätieteellistä. Monien selostusten mukaan kateenkorvan merkittävin toiminto on spirituaalinen, minkä vuoksi se onkin melko mielenkiintoinen.

Ensinnäkin on syytä tietää, että kateenkorva ei hallitse ihmisen tunteita tai lisää onnellisuutta. Se hallitsee vastustuskyvyn reaktioita.

Kateenkorvan toiminta

 • Tämä rauhanen ei ole yksinkertainen fyysinen rakenne, vaan elin, joka muodostuu kahdesta osasta ylikarsinassa juuri sydämen edessä.
 • Se ottaa vastaan epäkypsiä T-soluja ihmisen luuytimestä.
 • Tässä suotuisassa ympäristössä se luo näiden välttämättömien tekijöiden kypsät versiot, jotka mahdollistavat vastustuskyvyn vastaamisen vieraisiin soluihin sekä taudinaiheuttajiin niiden hyökätessä.
 • Se suorittaa tämän prosessin positiivisen valinnan kautta, eli T-solut jotka eivät ole sopivia, poistetaan erään tyyppisen makrofagin toimesta.
 • Kun sopivimmat T-solut ovat kehittyneet täysin ja ovat toiminnassa, ne voidaan vapauttaa verenkiertoon taudinaiheuttajien poistamiseksi.
 • Kateenkorva aktivoi B-soluja, jotta tuotetaan enemmän vasta-aineita ja jotta kaikki ”muistot” tartunnoista ja niihin sopeutumisesta tallentuvat.

Lue aiheesta lisää: 10 merkkiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Kateenkorva muuttuu ajan kuluessa

kateenkorva säätelee vastustuskykyä

Eräs käsitys tätä rauhasta koskien on se, että se suurenee tai supistuu tunteiden mukaan. Tämä ei ole totta, sillä kateenkorva on suurempi kun olemme lapsia, ja se kutistuu murrosikään tultaessa. Kudokset korvautuvat vähitellen rasvakudoksella.

Onko tämä sitten hyvä vai huono asia? Kyseessä on yksinkertainen ja luonnollinen prosessi, joka ei ole riski terveydelle. T-soluja käsitellään kaiken aikaa, ja tämä ovat välttämätön prosessi ihmisen vastustuskyvyn kannalta.

Mitä sairauksia kateenkorvaan liittyy?

Kateenkorva, kuten muutkin rauhaset, voi tulehtua, menettää toimintakykyään, saada syövän tai kehittää kystia.

 • Thymus aplasia, tai DiGeorge-oireyhtymä, on harvinainen sairaus, jossa vastustuskyky on riittämätön ja ihmiselle kehittyy pieniä kystia.
 • Thymic hyperplasiaan kuuluu imukudosfollikkeleiden läsnäolo kateenkorvassa, ja tämä sairaus liittyy punahukkaan.
 • Tymooma on kasvain, joka kehittyy pääasiassa naisille, ja se voi olla vaaraton tai pahanlaatuinen.

Lue aiheesta lisää: Tieteelliset edistykset syöpäkasvaimia vastaan kehitetyissä rokotuksissa

Kuinka kateenkorvasta voidaan pitää huolta?

kahden ihmisen yhteys

Kuten nyt tiedät, kateenkorva on huonosti tunnettu ja usein väärinymmärretty elin, mutta se on hyvin tärkeä ihmisen hyvinvoinnin ja vahvan vastustuskyvyn kannalta.

Nyt kerromme, mitä voit tehdä sen toiminnan parantamiseksi:

 • Syö tuoreita hedelmiä ja kasviksia – mieluiten luomua.
 • Varmista luonnollinen ruokavalio: vältä valmislihoja, joissa on runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, säilöntäaineita ja jalostettuja sokereita yms.
 • Nauti ruokia, joissa on runsaasti E-vitamiinia, kuten avokadoa ja vehnänalkioita.
 • Nauti runsaasti C-vitamiinia sisältäviä ruokia.
 • Parsakaali, valkosipuli ja sipuli ovat erittäin hyviä tuotteita.
 • Käytä kurkumaa.
 • Juo vihreää teetä.
 • Valitse kala, jossa on runsaasti Omega-3 -rasvahappoja.
 • On tärkeää huolehtia hyvästä D-vitamiinin saannista.
 • Harrasta pehmeää liikuntaa päivittäin, jotta voisit parantaa solujen hapettumista ja verenkiertoa.

Terveellinen elämäntyyli ja hyvä stressinhallinta parantavat kateenkorvan toimintaa, kuten myös elimistösi hyvinvointia yleisesti ottaen.