Mitä vanhempainkurssit ovat ja mitä niissä opitaan?

babel · 7 toukokuun, 2023
This content was reviewed and approved by psykologi Elena Sanz on 24 huhtikuun, 2023
Vanhempainkursseilla on suuria etuja, varsinkin kun vanhemmat epäilevät tai ovat huolissaan roolistaan tai lastensa edistymisestä. Tärkein panos on tarjota asiaankuuluvaa tietoa vanhempien auttamiseksi kotona.

Vanhempainkurssit ovat kursseja, joissa vanhemmat voivat pohtia lastenkasvatusta kokemusten ja vinkkien vaihdon pohjalta muiden vanhempien, kasvattajien ja eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Se on myös ympäristö, jossa kehittää vanhemmuuden taitoja.

Kuten usein sanotaan, vanhemmuuteen ei ole olemassa “ohjekirjaa”. On tavallista, että jokainen kasvattaa lapsensa samaan malliin, jolla hänet itse kasvatettiin. Vanhempainkurssit pyrkivät tekemään tätä prosessia monipuolisemmaksi.

Perhe on ympäristö, jossa lapsia kasvatetaan ja jossa he oppivat sosiaalisia taitoja. Lasten kehitys riippuu paljolti siitä, mitä kotona tapahtuu. Vanhempainkurssit tarjoavat vanhemmille mahdollisuuden hankkia tietoja ja taitoja lasten parempaan kasvattamiseen.

Mitä vanhempainkurssit ovat?

Vanhempainkurssit on luotu tarkoituksena tarjota vanhemmille ohjausta sekä psykososiaalista ja pedagogista tukea. Tarkoituksena on nostaa lapsille tarjottavan kasvatuksen laatua.

Tällaiset kurssit alkoivat 1900-luvun alussa ja niistä tuli liike. Niiden yleisenä tavoitteena on aina ollut edistää terveitä ihmissuhteita vanhempien taitojen ja asenteiden kehittymisen kautta.

Ne rohkaisevat myös vahvistamaan viestintätaitoja, jotta lasten kanssa voidaan luoda terve yhteys tunkeutumatta heidän tilaansa. Vanhemmat löytävät näiltä kursseilta mm. seuraavaa:

  • Koulutus
  • Lapsen edistymiseen liittyvät toimet
  • Ryhmätyöt yhteisten vaikeuksien ratkaisemiseksi
  • Tila vuoropuhelulle kokemusten vaihtamiseksi

Lue lisää: Lapsiaan harhauttavat vanhemmat: mitä seurauksia tällä on?

Aloitteen tärkeys

Vanhemmilla on yleensä jonkinlainen käsitys siitä, miten heidän tulisi kasvattaa lapsensa. Tämä perustuu yleensä heidän omaan kokemukseensa, muiden vanhempien kokemuksiin tai heidän hankkimiinsa tietoihin.

Tämä ei kuitenkaan välttämättä riitä. Siksi vanhempainkurssit voivat auttaa seuraavilla tavoilla:

  • Terveiden mallien hankkiminen kotielämään.
  • Uusien menetelmien löytäminen arvojen ja normien välittämiseen.
  • Tunnistaa tapoja voittaa sosiaalisesti riskialttiit tai vaikeat tilanteet.
  • Tiedon hankkiminen terveeseen vanhemmuuteen liittyvistä näkökohdista.
  • Tuen löytäminen lasten kasvattamiseen liittyvien ongelmien ratkaisemiseen.
  • Muiden vanhempien kokemuksista oppiminen päivittäisten tilanteiden hallinnassa.
  • Sellaisten taitojen kehittäminen, jotka vahvistavat perheen roolia sosiaalisena toimijana.
  • Edistää kykyä tunnistaa sopimaton käyttäytyminen, jotta se voidaan estää tai muuttaa.
Vanhempainkurssit on tarkoitettu kaikille vanhemmille.
Vanhemmuus on täynnä epäilyksiä, joten muiden tuki on elintärkeää.

Miten kurssit toimivat?

Vanhempainkursseilla ei ole asetettuja malleja tai menetelmiä, joita on sovellettava.

Yleensä ne ovat paikkoja, joissa opettajat ja eri alojen asiantuntijat antavat tietoa tietyistä aiheista, kuten terveestä vanhemmuudesta tai perheviestinnästä. Vanhemmilla on mahdollisuus ratkaista epäilyksiään tai pohtia tilanteita, joita he kotona kohtaavat.

Vanhemmat saavat palautetta ammattilaisilta ja muilta vanhemmilta.

Jos ilmenee tietty ongelma, joka vaatii ratkaisua, suoritetaan yleensä kolme vaihetta:

  1. Tilanteen ymmärtäminen. Tätä varten kerätään tietoa ja konteksti analysoidaan kokonaisuutena.
  2. Vaikeuksien tunnistaminen. Se liittyy epäonnistuneiden ja ongelman aiheuttavien näkökohtien tai elementtien tunnistamiseen. Joskus vaikeus liittyy tunteiden hallintaan, toisinaan puutteisiin viestinnässä.
  3. Ristiriitatilanteiden ratkaiseminen. Tähän kuuluu strategioiden kehittäminen vaikeuksien ratkaisemiseksi demokraattisesti ja rakentavasti siten, että tämä edistää lapsen sekä perheen psykososiaalista kehitystä.

Saatat myös olla kiinnostunut: Perheen ainoa lapsi: 9 myyttiä

Vanhempainkurssien edut

Vanhempainkursseilla vanhemmat tiedostavat entistä paremmin roolinsa lastensa kasvattajina. Näillä kursseilla he hankkivat elementtejä ymmärtääkseen lapsiaan paremmin sen mukaan, missä elämänvaiheessa he ovat.

Nämä ympäristöt myös lähentävät ja integroivat perheitä ja kursseilla läpikäytävää asiaa. Tämä mahdollistaa johdonmukaisemman työn lasten kognitiivisten taitojen kehittämisen sekä koko opetus-oppimisprosessin kannalta.

Tämäntyyppisten kurssien ansiosta on mahdollista luoda oppimisyhteisöjä, joissa ei puututa pelkästään lasten henkiseen, vaan myös henkilökohtaiseen ja moraaliseen kasvatukseen. Tavoitteena on, että vanhemmat alustavat polkua vapaille, vastuullisille aikuisille, jotka kykenevät omaksumaan rakentavia ja järkeviä asenteita.

Isä ja lapsi.
Roolit ja haasteet muuttuvat ajan myötä. Siksi vanhempainkurssit ovat hyödyllisiä varhaislapsuudessa ja murrosiässä.

Terve aloite perheille

Lastenkasvatus on hyvin laaja prosessi, joka sisältää älyllisiä ja psykososiaalisia näkökohtia. Vanhemmille tarkoitetut kurssit rikastuttavat ja helpottavat tätä tehtävää, samalla kun ne tehostavat tärkeimpien osallistujien, eli vanhempien, opettajien ja lasten, työtä.

Näillä kursseilla pyritään edistämään perheiden parempaa hyvinvointia ja parempia vanhemmuuden tuloksia. Tämä näkyy muun muassa korkeampana akateemisena suorituksena. On tärkeää huomata, että kyseessä ei ole psykologinen klinikka, vaan kasvatuksen tehostaja.

  • Castro, P. J. G. (2019). Capacidades parentales y marginación. Dominio Medios.
  • González, R. C., & González, M. C. (2015). Escuela y familia. Dos pilares fundamentales para unas buenas prácticas de orientación educativa a través de las escuelas de padres. Revista electrónica interuniversitaria de formación del profesorado, 18(2), 15-27.
  • Schultz, T. R., Schmidt, C. T., & Stichter, J. P. (2011). A review of parent education programs for parents of children with autism spectrum disorders. Focus on autism and other developmental disabilities26(2), 96-104.