Logo image
Logo image

Lapsiaan harhauttavat vanhemmat: mitä seurauksia tällä on?

3 minuuttia
Lapsiaan "harhauttavat" vanhemmat aiheuttavat heissä syyllisyyden tunteita ja itseluottamuksen puutetta. Kerromme, kuinka tällaisen manipulaation kokeminen kasvaessa vaikuttaa lapsiin.
Lapsiaan harhauttavat vanhemmat: mitä seurauksia tällä on?
Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Lapsina tarvitsemme apua vanhemmiltamme positiivisen minäkäsityksen rakentamisessa, jotta uskoisimme olevamme arvokkaita, voivamme luottaa omaan arvostelukykyymme ja olevamme rakkauden arvoisia. Kaikki tämä kielletään lapselta, joka kasvaa sellaisessa ympäristössä, jossa manipuloidaan. Manipulaatio voi näkyä perheessä monin eri tavoin. Tänään aiheenamme on lapsiaan harhauttavat vanhemmat.

Harhauttamista kuvaavaa termiä gaslighting käytetään paljon ihmissuhteiden yhteydessä. Se on hienovarainen ja hyvin naamioitu manipulointitekniikka, joka saa uhriksi joutuvan henkilön suhtautumaan epäluuloisesti omiin havaintoihinsa, tunteisiinsa tai muistoihinsa.

Tällaiseen kaltoinkohteluun syyllistyvä henkilö saa uhrin siis epäilemään itseään, vaistojaan ja aavistuksiaan niin voimakkaasti, että hän on toisen henkilön armoilla.

Miten vanhemmat harhauttavat lapsiaan?

Tällaista kontrollointia ja manipulointia ei ole aina helppo havaita, ja kun se vaikuttaa meihin lapsina, se on vieläkin monimutkaisempi asia. Lapsi luottaa luonnollisestikin omiin vanhempiinsa ja pyrkii miellyttämään näitä; hän ei ajattele, että jotain tällaista voisi olla meneillään.

On mahdollista, että ymmärrät vasta aikuisena kärsineesi tällaisesta manipulaatiosta lapsena ja tiedostat sen seuraukset, joista yhä kärsit. Tunnistaaksesi, harhauttivatko vanhempasi sinua lapsena tai teetkö niin omille lapsillesi tiedostamattasi, tässä muutamia siitä kertovia toimintatapoja.

Some figure
Vanhemmat voivat manipuloida lapsiaan hienovaraisin menetelmin, jotka viestivät kielteiseen sävyyn lasten persoonasta ja osaamisesta.

He syyttävät lapsiaan

Syytökset ovat yksi tehokkaimmista manipulaatiokeinoista. Tällaiset vanhemmat ovat mestareita aiheuttamaan syyllisyyden tunteita lapsissaan kaikenlaisista syistä kontrolloidakseen näitä.

Yleensä he pitävät lapsiaan syypäinä ongelmiin, jotka eivät todellisuudessa liity lapsiin mitenkään. Jos esimerkiksi vanhempien parisuhde menee huonosti, he saattavat syyttää siitä lasta.

On myös erittäin tavallista, että lasta pidetään syyllisenä aikuisten tunteisiin. Esimerkiksi: “Olen vihainen ja stressaantunut, koska olet häirinnyt minua koko päivän.”

He vähättelevät ja mitätöivät lapsen tunteita

Lapsiaan harhauttavat vanhemmat mitätöivät jatkuvasti näiden tunteita. Mikä tahansa lasten ilmaisema tunne leimataan liioitelluksi, ylireaktioksi tai yliherkkyydeksi. Lapsilla ei koskaan näytä olevan oikeus tuntea niin kuin he tuntevat.

Saattaisit pitää tästäkin artikkelista: Vanhempien välinpitämättömyyden vaikutukset lapsiin

He kieltävät lastensa tunteet ja kokemukset

He myös kieltävät todellisuuden ja todisteet päästäkseen irti omasta syyllisyydestään. Esimerkiksi jos toista lasta selkeästi suositaan ja toinen lapsi huomaa sen ja väittää näin, hänelle sanotaan, että hän on hullu, että hän kuvittelee kaiken ja että asia ole näin laisinkaan.

On myös hyvin yleistä, että manipuloiva vanhempi tekeytyy uhriksi: “Kritisoit ja moitit minua alvariinsa; olen sinun mukaasi maailman huonoin vanhempi”. Tämä on todellisuudessa projisointimekanismi, joka auttaa viemään huomion omista virheistä ja siirtämään syyn lapsen niskaan.

He aliarvioivat ja kritisoivat

Tällaiset vanhemmat kritisoivat jatkuvasti kaikkea mitä lapsi tekee, sanoo tai valitsee. Lapsen mieltymyksiä, taitoja, harrastuksia  ja kiinnostuksenkohteita kritisoidaan ja vähätellään. Ne saatetaan leimata jopa epäsopiviksi.

Sen sijaan, että lapsen persoonallisuuden ja identiteetin kehittymistä kannustettaisiin, se tukahdutetaan ja sitä rajoitetaan.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Näin otat etäisyyttä myrkyllisiin ihmisiin

He eristävät ja määräilevät lapsiaan

Tällaiset vanhemmat pyrkivät määräilemään lapsiaan ja saamaan lapset mukautumaan heidän tahtoonsa. On tavallista, että lapset eristetään sosiaalisesti ja heidän suhteitaan muihin ihmisin rajoitetaan.

Some figure
Lapset voivat eristäytyä ympäristöstään, kun vanhemmat harhauttavat heitä.

Lapsiaan harhauttavat vanhemmat: mitä seurauksia tällä on

Tällaisen dynamiikan keskellä kasvaminen vaikuttaa henkilöön merkittävällä tavalla. Eikä se vaikuta vain lapsuuteen, vaan seuraukset voivat jatkua aikuisikään asti.

Yleisimpiä ovat seuraavat:

  • Lapsille kehittyy huono itsetunto, epävarmuutta ja kehno minäkäsitys.
  • He eivät luota omaan arvostelukykyynsä ja ovat irtautuneet omista tunteistaan ja vaistoistaan. Tästä syystä heidän on vaikea tietää, mitä he todella haluavat ja tarvitsevat; heidän on vaikea jopa tehdä päätöksiä ja ajatella omaa parastaan.
  • Henkinen riippuvuus ja taipumus omahyväisyyteen on yleistä. Jos henkilö ei voi luottaa omiin havaintoihinsa, vaistoihinsa ja mielipiteisiinsä, hän saattaa ripustautua toiseen henkilöön, joka päättää hänen puolestaan. Tämä kaava saattaa toistua vanhempien lisäksi kumppaneiden, ystävien ja muiden ihmisten kanssa.
  • Heidän on vaikea ilmaista tunteitaan, sillä he oppivat lapsina, että heidän tunteensa eivät olleet kelvollisia, eivätkä he saaneet ymmärrystä tai myötätuntoa osakseen. Tämä kyvyttömyys hallita tunteita voi johtaa psykosomaattisiin sairauksiin.

Vanhempien harhauttamisen vaikutusten yli pääseminen

Tuntuiko yllä oleva tutulta? Jos tuntui, vanhempasi luultavasti manipuloivat sinua tällä tavoin lapsena. He saattavat edelleenkin harhauttaa sinua aikuisena. Aloittaaksesi toipumisen sinun on erittäin tärkeää tulla tietoiseksi tapahtuneesta ja ymmärtää, kuinka sinua manipuloitiin.

On erittäin tärkeää hakea ammattiapua tämän prosessin aikana ja ottaa muutoksen ohjat omiin käsiin. Älä odota vanhempiesi ottavan vastuuta tapahtuneesta tai edes tiedostavan käytöstään.

Nyt kun olet aikuinen, anna itsesi luoda jälleen yhteys itseesi ja luota itseesi. Se parantaa elämänlaatuasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Betancourt, D., & Andrade, P. (2011). Control parental y problemas emocionales y de conducta en adolescentes. Revista colombiana de psicología20(1), 27-41.
  • Garciandía, J. & Ibarra, A. (2012). Enfermedad psicosomática y patrones familiares en niños con asma. Revista Colombiana de Psiquiatría, 41(1), 111-138.
  • Sarkis, S. M. (2018). Gaslighting: Recognize Manipulative and Emotionally Abusive People–and Break Free. Hachette UK.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.