Perheen sisäinen kiusaaminen

Oletko perheen sisäisen kiusaamisen uhri? Tässä artikkelissa löydät tapoja tunnistaa tämä ilmiö ja strategioita sen ratkaisemiseksi. Ratkaisun löytäminen ei ole helppoa, mutta se on mahdollista.
Perheen sisäinen kiusaaminen
Elena Sanz

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz.

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Kun puhumme kiusaamisesta, meillä on tapana ajatella nuorta, jota koulutoverit kiusaavat. Saatamme myös ajatella, että työssä oleva henkilö kärsii pomon tai työtovereiden ilkeistä kommenteista. Mutta entä perheen sisäinen kiusaaminen? Se on todellinen ongelma ja tässä artikkelissa kerromme siitä lisää.

Kiusaamista ei tapahdu vain koulussa tai työpaikalla; joskus sitä tapahtuu myös perheen sisällä. Tätä tapahtuu esimerkiksi silloin, kun sisarukset tai anoppi vaikeuttavat perheenjäsenten elämään.

Meillä on tapana uskoa, että kiusaamista tapahtuu vain kodin ulkopuolella, mutta kannattaa tarkastella myös kotiympäristöä. Kiusaajat voivat löytyä saman katon alta.

Millaista on perheen sisäinen kiusaaminen?

Perheen sisäinen kiusaaminen ei ole kovin erilaista kuin missään muussa ympäristössä tai tilanteessa tapahtuva kiusaaminen. Yksi tai useampi henkilö, jonka kanssa kiusatulla on perheside, manipuloi, uhkailee ja nöyryyttää perheenjäsentä, joskus ihan ilman näkyvää syytä.

Vähättelyä ja kritiikkiä esiintyy usein, joten henkilö (nuori tai vanha) saattaa haluta viettää paljon aikaa poissa kotoa päästäkseen pois tästä myrkyllisestä ympäristöstä.

American Osteopathic Association teki kiusaamisesta tutkimuksen, joka paljasti erittäin mielenkiintoisia tietoja. Esimerkiksi peräti 31 % aikuisista vastaajista oli kokenut tämänkaltaista kiusaamista. Tämä viittaa siihen, että kyseessä on yleinen henkisen tai fyysisen väkivallan muoto, josta ei usein puhuta.

Perheen sisäinen kiusaaminen on melko yleistä.
Äiti, joka aliarvioi ja arvostelee lapsiaan tai sisarus, joka kiristää ja manipuloi? Kaikki tämä voi aiheuttaa masennusta ja ahdistusta toisessa perheenjäsenessä.

Kuinka tunnistaa perheen sisäinen kiusaaminen?

Useinkaan perheen sisäisen kiusaamisen tunnistaminen ei ole helppoa. Ensinnäkin tämä johtuu siitä, että on erittäin vaikeaa myöntää, että äiti, isä tai sisarus voi olla mahdollinen kiusaaja. Toiseksi se johtuu usein siitä, että kiusaamisen muodot ovat niin hienovaraisia, että ne naamioidaan ironialla ja vitseillä.

Tämä luettelo voi kuitenkin toimia oppaana, joka auttaa sinua tunnistamaan varoitusmerkit:

  • Kiusattu henkilö alkaa stressaantua, kun on aika lähteä kotiin. Tämä on selvä oire siitä, että kaikki ei ole kunnossa kotona. Jos tämä on sinun tapauksesi, on tärkeää analysoida tilanne.
  • Kiusattu epäilee omia kykyjään. Tämä johtuu usein kritiikistä, pätemättömyydestä ja muista tunteista, jotka voivat ilmetä perheen sisäisen kiusaamisen vuoksi. Tässä tapauksessa on tärkeää määrittää, onko perheessä joku myrkyllinen henkilö, joka ruokkii näitä ajatuksia.
  • Kiusattu on usein ahdistunut. Jopa paniikkikohtauksia voi esiintyä. Joskus kiusaaminen on niin hienovaraista, että se voidaan jättää huomiotta. Mieltä ja kehoa ei kuitenkaan voi huijata, joten ahdistus nousee usein pintaan.

Kun perheenjäsenellä on tapana syyttää toista, arvostella häntä jatkuvasti ja/tai kiristää häntä emotionaalisesti muiden asenteiden ohella, on erittäin tärkeää myöntää, että tämä voi olla perheen sisäistä kiusaamista. Meillä on tapana idealisoida perhettä ja uskoa, että kaikki sen jäsenet ovat hyviä. Pahoja ihmisiä löytyy kuitenkin myös perheen sisältä.

Kuinka käsitellä perheen sisäistä kiusaamista

Perheen sisäisen kiusaamisen hallitseminen ei ole helppoa. Joskus on hyvin vaikeaa tulla itsenäiseksi tai vapautua myrkyllisestä perheympäristöstä. On kuitenkin olemassa tiettyjä strategioita, jotka voivat toimia ja vahvistaa kiusatun henkilön persoonallisuutta.

Aseta rajat

Aloittamalla sanan “ei” käyttäminen, itsevarma olemus ja rajojen asettaminen ovat tehokkaimpia strategioita päästä kiusaajista eroon. Kun et ole enää manipuloitavissa, heillä ei ole mitään tekemistä.

Tämä ei kuitenkaan ole helppoa ilman ammattilaisen tukea. Psykologin tapaaminen rajojen asettamisen aloittamiseksi on ratkaisevan tärkeää, jotta asiat tehdään oikein.

Pysy rauhallisena

Parasta on olla reagoimatta kiusaajan loukkauksiin tai kritiikkiin. Meditaatiota harjoittavilla on loistava kyky pysyä rauhallisena.

Joten kun perheenjäsen sanoo jotain loukkaavaa tai haitallista, voit hengittää ja jopa vastata tavalla, joka riisuu hänen kommenttinsa aseista ja estää sitä vaikuttamasta sinuun emotionaalisesti.

Sinun tulee oppia pysymään rauhallisena ja vaalimaan rauhallisuutta. Tämä tekee meistä itsevarmempia, kun reagoimme perheväkivaltaan ja kaikkiin moniin kiusaamisen muotoihin.

Kävele pois tilanteesta, jos mahdollista

Jos sinulla on mahdollisuus lopettaa kiusaajien kanssa eläminen, sinun tulisi tehdä niin. Tämä ei kuitenkaan aina ole mahdollista.

Kysymys ei ole ongelmien pakenemisesta, vaan siitä, ettei kiusatun tarvitse enää olla varuillaan koko ajan tai vihata viettää aikaa kotona. Loppujen lopuksi ahdistuksen hallitseminen voi olla monimutkaista.

Etsi apua

Perheen sisäistä kiusaamista on mahdollista hallita, mutta sen tekemiseksi sinun tulee kääntyä asiantuntijan puoleen tällaisessa tilanteessa. Emme aio kiistää sitä. Nämä ovat surullisia ja turhauttavia tilanteita, mutta ne voidaan voittaa. Älä kuitenkaa luovuta, vaan hae apua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wolke, Dieter, Neil Tippett, and Slava Dantchev. “Bullying in the family: sibling bullying.” The Lancet Psychiatry 2.10 (2015): 917-929.
  • Dantchev, S., Hickman, M., Heron, J., Zammit, S., & Wolke, D. (2019). The independent and cumulative effects of sibling and peer bullying in childhood on depression, anxiety, suicidal ideation, and self-harm in adulthood. Frontiers in psychiatry10, 651.
  • Wolke, D., & Skew, A. J. (2012). Bullying among siblings.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.