Logo image
Logo image

Näin vältät paniikkikohtauksen

3 minuuttia
Paniikkikohtaukset ovat tavallisia, ja moni kärsii niistä toistuvasti. Tässä artikkelissa kerromme eräistä tekniikoista, jotta voit estää jo muutamassa minuutissa paniikkikohtauksen pääsemisen valloilleen.
Näin vältät paniikkikohtauksen
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Paniikkikohtaukset saavat aikaan niistä kärsivässä ihmisessä hallitsemattoman ahdistuksen tunteen. Tällöin ihminen saattaa tuntea, että hän voi jopa kohta kuolla, ja hän kokee olonsa toivottomaksi. Tämä saa aikaan suurta pelkoa, ja pelko lisää ahdistusta entisestään, mikä sitten saa paniikkikohtauksen kestämään kauemmin. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka vältät paniikkikohtauksen. Lue artikkeli, jos aihe koskettaa myös sinua.

Paniikkikohtaus on psykologinen häiriö. Sen syyt voidaan usein saada selville heillä, jotka kärsivät pitkittyneestä stressistä.

Jotta paniikkikohtauksia voitaisiin hallita, ihmisen tulee alkaa analysoida, mitä hänellä on elämässään liikaa. Tästä voidaan todennäköisesti löytää syy ongelmaan.

Psykologinen tuki on tärkeää, jotta voitaisiin lisätä itsetuntemusta ja itsehallintaa. Nämä ovat erittäin tärkeitä asioita sen kannalta, että ihminen voisi pitää itsensä rauhallisena ja estää paniikkikohtauksen.

Joskus elämän tahdin hidastaminen ja ahdistusta aikaan saavien tilanteiden välttäminen saattaa auttaa tekemään tästä ongelmasta lievemmän. Se voi myös lopulta saada kohtaukset katoamaan.

Paniikkikohtauksen oireet

Some figure

Some figure
Paniikkikohtaukset tulevat usein ilman varoitusta, ja näin on etenkin silloin, kun kohtaus tulee ensimmäisen kerran. Ne kestävät yleisesti ottaen 10-20 minuuttia, vaikka jotkut oireet voivatkin kestää pidempään.

Mitä oireita ihmisellä silloin on, kun hänellä on paniikkikohtaus?

 • Rintakipu, huimaus tai pyörrytys.
 • Pelko tilanteen hallinnan menettämisestä tai pelko pian tapahtuvasta kuolemasta.
 • Vaikeudet hengittää.
 • Vatsakivut tai pahoinvointi.
 • Lisääntynyt sydämen lyöntinopeus tai sydämentykytykset.
 • Värinä tai vapina.

Jos ihmisellä on usein paniikkikohtauksia, on mahdollista, että hän tietää kohtauksen tulemisesta ennen kuin se ilmenee. Tämä on se hetki, jolloin kannattaa ottaa avuksi eräitä strategioita, jotka voivat olla suureksi hyödyksi tilanteen hallinnassa.

Näin vältät paniikkikohtauksen

Some figure
 • Meditaatio. Analysoi elämäntyyliäsi ja sitä, mitä voisit tehdä sitä parantaaksesi. Kiinnitä huomiota ruokavalioosi, levon määrään, vapaa-ajan aktiviteetteihin ja siihen, kuinka paljon liikut. Ota terveitä elämäntapoja arkeesi. Tämä on se aivan ensimmäinen asia, joka tulee tehdä paniikkikohtauksien suhteen.
 • Muista, että paniikkikohtaukset ovat tavallisia. Jos ihmisellä on paniikkikohtauksia, hänen ei siis tulisi ajatella itseään sairaana. Näitä voi tulla kenelle tahansa. Niiden syyt ovat sisäiset, ja siksi asialla ei ole mitään tekemistä ympäristön kanssa tai sen, miten muiden tekemiset vaikuttavat itseen.
 • Älä ajattele asiaa liian paljon. Ahdistusta koskievien ajatusten välttäminen on hyvin tärkeää. Voi olla haitallista ajatella asiaa ja se voi jopa aiheuttaa paniikkikohtauksen, sillä pelko on kohtauksen perimmäinen syy.
 • Positiiviset toteamukset. Luo itsellesi sellaisia myönteisiä toteamuksia, joita voit toistella niinä hetkinä jolloin paniikkikohtaus on tulossa. Avainasiana niissä tulisi olla tämä viesti: “En tule kuolemaan, tämä on vain pelkoa”. Tällaiset toteamukset oivat olla avuksi ahdistuksen lievittämisessä.
 • Hengittely. Huomion keskittäminen hengittämiseen on erinomainen strategia, jotta pääsisit eroon negatiivisista ajatuksista ja peloista. Tee itsestäsi tietoinen siitä, miten hengität: hengitä sisään, pidätä hengitystä kolmen sekunnin ajan, ja sitten hengitä ulos hitaasti. Huomio keskittäminen hengitykseen tulee rentouttamaan lihaksesi ja nivelesi.
 • Pidä silmäsi ja korvasi keskittyneinä. Tarkkaile tai katso jotakin kohtaa ympäristössäsi, kuten vaatteen nappia, auton rekisterikilpeä tai muuta vastaavaa. Keskity joihinkin yksittäisiin ääniin: autojen moottoreihin, lintujen lauluun ja rupatteleviin ihmisiin. Jos keskität huomiosi ulkoisen stimuloinnin lähteisiin, tämä vähentää sisäistä pelkoasi.
 • Älä tule vihaiseksi tai surulliseksi. Älä syytä itseäsi ahdistuksestasi. Ei ole avuksi sanoa tai ajatella “Olen niin heikko!”, “Tämä on kauheaa!” tai muita tämän kaltaisia asioita. Mikään niistä ei tule ratkaisemaan ongelmaasi. Itse asiassa tällainen ajattelu tekee tilanteesta vaikeamman ja syventää ongelmaa. On parempi valinta reagoida esimerkiksi huumorilla.
 • Ota vastaan apua. On hetkiä, jolloin asiantuntijan apu on tarpeen. Psykologi pystyy auttamaan sinua, jotta pääset ylitse ongelmistasi.

Hoito

Some figure

Asiantuntijan hoito ahdistuksesta kärsiville on tarkoitettu auttamaan ihmistä elämään tavallista elämää. On mahdollista, että paniikkikohtauksista kärsivän tarvitsee ottaa avukseen yhdistelmä lääkkeitä ja psykoterapiaa.

Yleisesti ottaen ne lääkkeet, joita tässä hoidossa käytetään, ovat samat kuin masennuksen hoidossa, tai sitten käytetään rauhoittavia lääkkeitä, jotka saavat aikaan hermojen rauhoittumisen.

Tukiryhmät on osoitettu hyvin tehokkaaksi avuksi paniikkikohtausten ollessa ongelmana. Kokemusten jakaminen toisten sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat olleet samoissa tilanteissa, auttaa vähentämään tunnetta muista erillään olosta.

Ne, joilla on paniikkikohtauksia, ovat erityisen alttiita ottamaan avuksi alkoholin tai muita huumeita. On tärkeää, että perhe ja ystävät kiinnittävät tilanteeseen huomiota, jotta tätä ei tapahdu.

Jos kärsit paniikkikohtauksista, hyödynnä tämän artikkelin neuvoja, hae apua ja vältät paniikkikohtauksen seuraavalla kerralla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.