Logo image
Logo image

Näin ratkaiset parisuhdeongelmat

4 minuuttia
Parisuhdeongelmien ei tarvitse olla maailmanloppu. Päinvastoin, parisuhdeongelmat voivat olla tilaisuus parantaa kumppanien välisiä näkökohtia ja vahvistaa suhdetta.
Näin ratkaiset parisuhdeongelmat
Viimeisin päivitys: 21 syyskuuta, 2020

Monilla meistä on vaikeuksia ratkaista erilaisia parisuhdeongelmia elämässämme. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että meidän pitäisi luopua kaikesta ja tuntea olomme pahaksi, koska suhteen “loppu” on lähellä.

Parisuhdeongelmia esiintyy useista eri syistä. Jotkut jakavat huolensa luotettavien ihmisten kanssa tai eri alojen asiantuntijoiden kanssa, mutta toiset eivät uskalla puhua asiasta tai heistä voi tuntua, että puhumalla asia vain pahenee.

Oletko sinä koskaan käynyt läpi suhteessasi ongelmia? Onko sinulla ollut vaikeuksia puhua kumppanisi kanssa jostain, joka tekee sinun olostasi epämukavan? Käytkö läpi parisuhdeongelmia ja haluaisit ratkaista ne, mutta et vain tiedä miten? Älä huoli, sillä olet samassa tilanteessa monien muiden ihmisten kanssa. Parisuhdeongelmat eivät ole ollenkaan epätavallisia tilanteita.

Autamme sinua hieman alla jakamalla monille tuttuja tilanteita sekä muutamia tärkeitä vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua ratkaisemaan parisuhdeongelmasi. Samalla sinun on kuitenkin pidettävä mielessä, että joissakin monimutkaisemmissa tapauksissa saatat joutua ottamaan yhteyttä asiantuntijaan, joka tulee auttamaan sinua ja kumppaniasi ratkaisemaan sellaisia konflikteja, joista ette pysty keskenään ratkaisemaan.

Mitkä ovat yleisimmät parisuhdeongelmat?

Some figure

Joitakin yleisimmistä syistä parisuhdeongelmiin ovat seuraavat:

Mustasukkaisuus

Epäluottamuksen, toisen yksityisyyden tai läheisyyden kunnioittamisen puutteen lisäksi mustasukkaisuus on yksi yleisimmistä parisuhdeongelmista. Mustasukkaisuus johtuu usein paitsi heikosta viestinnästä myös omista itsetunto-ongelmista ja kognitiivisista vääristymistä. Näiden konfliktien ratkaisemiseksi on suositeltavaa hakea ammatillista apua parisuhdeterapeutin tai psykologin avulla.

Dysfunktionaalinen viestintä

Empatian puute, passiivis-aggressiivisten lähestymistapojen käyttö, manipulointi ja muut vähäiset tai eivät lainkaan myönteiset käyttäytymismallit voivat saada aikaan tilanteita, jotka aiheuttavat konflikteja ja epämukavuutta parisuhteen molemmissa osapuolissa.

Toisaalta tietyistä aiheista puhumisen välttäminen “konfliktien välttämiseksi” voi olla haitallista, koska huolet ja ahdistus pitkittyvät eivätkä tarjoa ratkaisua. Tiettyjen aiheiden välttäminen – vaikka se voi aluksi tuntua hyvältä strategialta – ei ole hyvä idea, sillä todellisuudessa se estää suhteen molempia osapuolia puhumasta ja pääsemästä yhteiseen näkökulmaan sekä normalisoimasta sitä, mitä molempien osapuolten on tehtävä terveellisen suhteen ylläpitämiseksi.

Liiallinen yhdessäolo tai liian vähäinen yhdessäolo

Kuten kuuluisa sananlasku sanoo: kaikki liiallisena on haitallista. Tässä mielessä, jos kahdella ihmisellä ei ole aikaa viettää sitä yhdessä kiireisen aikataulun takia, tämä voi tietysti aiheuttaa erilaisia ​​ongelmia suhteessa. Esimerkiksi yksi parisuhteen osapuolista saattaa ajatella, että häntä ei ole asetettu parisuhteessa etusijalle ja että kumppani on jättänyt hänet elämässään toiselle tai kolmannelle sijalle.

Toisaalta silloin, kun pariskunta viettää liikaa aikaa yhdessä, heillä voi myös syntyä ongelmia, koska he eivät anna toisilleen tilaa tehdä omia juttuja ja nauttia omasta ajastaan omien harrastuksien tai projektien parissa.

Yhteiseloon liittyvät kysymykset

Pariskunnalla voi esiintyä myös päivittäin erilaisia rinnakkaiseloa koskevia ongelmia. Yleensä nämä kiertävät työnjaon, kodin ylläpidon, lemmikkien hoidon ja lasten kasvatuksen ympärillä. Niitä voi esiintyä myös suurempien elämäntilanteiden muutosten, kuten muuton yhteydessä.

Puhumalla siitä, millaiset tilanteet aiheuttavat konflikteja, huolta tai epämukavuutta, ja pyrkiessä aina yhteiseen sopimukseen, esimerkiksi tehtävien ja vastuun jakamiseen liittyvät ongelmat on mahdollista voittaa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Mikä on paras keino löytää vakaa parisuhde?

Yhteisen elämäntavoitteen puuttuminen

Tulevaisuuden vision ja sellaisen yhteisen elämäntavoitteen puuttuminen, jonka parissa pariskunta työskentelee tiiminä, voi myös aiheuttaa ongelmia pariskunnan välillä. Tämä johtuu siitä, että yhteisten tavoitteiden puuttuminen aiheuttaa molemmissa osapuolissa sekä epävarmuutta että monia muita ​​huolenaiheita.

Voi olla, että tässä lähestymistavassa esiintyy myös jonkin verran eriarvoisuutta. Esimerkiksi toinen pariskunnan osapuolista voi välttää puhumasta aiheesta, koska hänen mielestään se on “liian pian”, kun taas toinen haluaa vakiinnuttaa suhdetta entisestään ja saada ainakin paremman yleiskuvan kaikista yhteisistä mahdollisuuksista lähitulevaisuudessa.

Erimielisyydet sängyssä

Muita yleisimpiä parisuhdeongelmia ovat ne, jotka liittyvät seksuaaliseen elämään. Näissä tilanteissa viestinnällä on suuri merkitys.

Jos omista haavoittuvuuksista, huolenaiheista, mieltymyksistä tai fantasioista, halusta jakaa tietty kokemus, halusta stimuloida G-pistettä ja halusta kokeilla erilaisia seksuaalisia leikkejä ei keskustella parisuhteen sisällä avoimesti, kumppanit voivat etääntyä toisistaan, jolloin suhteeseen syntyy erilaisia ​​konflikteja.

Myös ongelmat itse aktin aikana on asia, johon on puututtava ajoissa, sillä muussa tapauksessa parisuhteessa ei ole mahdollista saavuttaa yhteistä paikkaa ongelman ratkaisemiseksi. Tätä varten voitte harkita myös asiantuntijan puoleen kääntymistä.

Voiko seksi olla tapa ratkaista parisuhdeongelmat?

Some figure

Joissakin televisio-sarjoissa ja elokuvissa yleiseksi vitsiksi on kasvanut sanonta siitä, että tiettyjen ongelmien kohdalla paras tapa ratkaista ne on siirtyä kumppanin kanssa sängyn puolelle. Tästä syystä monet ihmiset ovat toistaneet tätä lähestymistapaa myös omassa parisuhteessaan.

Onko tämä sitten paras tapa ratkaista parisuhdeongelmat? Ei tietenkään. Ei ole ollenkaan sopivaa soveltaa samaa lähestymistapaa jokaiselle suhteessa mahdollisesti ilmenevälle ongelmalle.

Vaikka onkin totta, että seksuaalinen toiminta voi edistää pariskunnan läheisyyttä ja vapauttaa parisuhteen sisäisiä jännitteitä, se ei kuitenkaan ole sellaisenaan ratkaisu parisuhdeongelmiin. Itse asiassa siitä voi tulla “laastari”, joka ei sitten teekään muuta kuin pidentää parisuhteen sisällä vellovaa epämukavuutta.

Samalla on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että silloin, kun parisuhdeongelmia esiintyy makuuhuoneen puolella, ratkaisu näihin konflikteihin voi löytyä juuri sieltä. Tätä varten teidän kannattaa kuitenkin kääntyä yhdessä kumppanin kanssa psykologin tai seksologin puoleen.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Voiko parisuhde pelastua, jos toinen lupaa muuttua?

Viestintä on avain parisuhdeongelmien ratkaisemiseksi

Some figure

Sen lisäksi, että keskustelet asiasta yhdessä kumppanisi kanssa, parisuhdeongelmien ratkaisemiseksi voitte lisäksi pohtia terapiaan suuntaamista. Ammattilaisen neuvot voivat toimia tehokkaana lisäapuna yhdessä pariskunnan välisen viestinnän kanssa.

Kuten voimme nähdä, parisuhdeongelmat voidaan pitkälti ratkaista keskustelemalla kunnioittavasti erityisesti siitä, mikä herättää huolta. Tällä tapaa voimme tietää mitä tapahtuu, millä tavalla kukin osapuoli näkee tilanteen ja millä tavalla konflikti voidaan ratkaista, jotta kumpikin voisi tuntea olonsa mukavaksi ja onnelliseksi parisuhteessa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.