Logo image
Logo image

Mustasukkaisuus parisuhteessa – mistä sen tunnistaa?

3 minuuttia
Mustasukkaisuus parisuhteessa saa käyttäytymään oudoilla tavoilla. Mustasukkaiset osapuolet yrittävät kontrolloida kumppaninsa elämää, jotta tämä ei voisi olla uskoton. Kamppailetko mustasukkaisuuden kanssa?
Mustasukkaisuus parisuhteessa – mistä sen tunnistaa?
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Mustasukkaisuus parisuhteessa on silloin tällöin OK, mutta kun se karkaa käsistä, se voi vaikuttaa kummankin osapuolen mielenterveyteen.

Onkin oleellista osata tunnistaa mustasukkaisuus, sillä usein se voi jäädä huomaamatta. Jotta et kärsisi sen seurauksista, on oleellista tietää mikä sitä ruokkii ja tehdä asialle jotain.

Mustasukkaisuus parisuhteessa: merkit

Mustasukkaisuus juontaa juurensa rakkaan menettämisen pelosta, mutta se vie tämän pelon kokonaan uudelle tasolle ja voi aiheuttaa konflikteja parisuhteessa.

Pahinta on se, että mustasukkaisuudella on taipumusta pahentua ajan myötä. Itse asiassa se voi aiheuttaa huomattavia ongelmia yhdessä asumisessa sekä toisen kunnioittamisessa ja rakastamisessa.

Seuraavaksi katsomme merkkejä mustasukkaisuudesta parisuhteessa.

Yrität kontrolloida kumppanisi yksityisyyttä

Some figure

Mustasukkaiset ihmiset eivät kunnioita kumppaninsa yksityisyyttä. He usein tuntevat, että heillä on “oikeus” tietää kaikki kumppaninsa yksityiselämästä.

Heitä saattaa huolettaa myös se, että kumppanin elämässä on joku toinen. Tämä saa mustasukkaisen tarkistamaan kumppanin puhelinta, sosiaalista mediaa ja muita kommunikointikanavia jatkuvasti.

Tällä on vakavia seurauksia. Pelkkä “moi” tai keskustelut ystävien kanssa voivat olla uhka mustasukkaisen mielenterveydelle.

Käy lukemassa tämäkin: Onko uskottomuus erilaista miehillä ja naisilla?

Et luota kumppanisi työkavereihin

On totta, että pieni mustasukkaisuus voi olla ihan oikeutettua joissakin tilanteissa, kun kumppani on ystäviensä ja työkavereidensa kanssa. Mutta jos et osaa kontrolloida tätä tunnetta, saatat alkaa olettaa asioita joita ei todellisuudessa edes tapahdu.

Otaksut flirttailuksi minkä tahansa huomion tai sympatian osoittamisen vastakkaiselle sukupuolelle ja suutut, vaikka kumppanisi oli vain mukava.

Rajoitat kumppanisi sosiaalista elämää

Some figure

Mustasukkaisuus parisuhteessa saa toisen osapuolen usein kontrolloimaan kumppaninsa sosiaalista elämää. Mustasukkaisuuden kanssa kamppailevat ihmiset tekevät tämän tyypillisesti silloin, kun kumppani haluaisi viettää aikaa ystäviensä tai perheensä kanssa tai vaikka vain soittaa jollekulle.

Mustasukkainen osapuoli saattaa jatkuvasti kysellä kumppaniltaan tämän sosiaalisesta elämästä esimerkiksi näin: Kenelle juttelet? Miksi naurat ystäviesi jutuille? Minne olet menossa? Milloin palaat?

Itse asiassa mustasukkaiset ihmiset eivät välttämättä edes halua kumppaninsa viettävän aikaa ystäviensä kanssa. Joskus he saattavat pyytää kumppania jopa peruuttamaan sovittuja menoja, jotta kumppani tekisi jotain heidän kanssaan sen sijaan.

Soittelet jatkuvasti

On ihan eri asia soittaa muutaman kerran päivässä kysyäkseen kuulumisia, kuin soitella jatkuvasti tarkistaakseen mitä kumppani on tekemässä.

Lisäksi mustasukkaiset ihmiset saattavat varmistaa jatkuvasti, että kumppani on siellä missä hän sanoi olevansa. Tämä voi tehdä mustasukkaisesta stressaantuneen ja ahdistuneen.

Luot kuvitelmia uskottomuudesta

Some figure

Joskus mustasukkaisuus voi karata käsistä. Näin tapahtuu silloin, kun mustasukkainen osapuoli alkaa kuvitella kumppaninsa olevan uskoton vain koska tämä ei ole läsnä koko ajan.

Näin mustasukkainen henkilö siis luo kuvitelmia uskottomuudesta, eikä usein kykene erottamaan pelkojaan ja keksimiään skenaarioita todellisuudesta.

Muutat elämäntapaasi

Moni uskoo, että jos he vain viettävät enemmän aikaa kumppaninsa kanssa, he voivat estää pettämisen. Itse asiassa he jopa muuttavat elämäntapaansa ollakseen enemmän saatavilla kumppanilleen, jotta he voivat viettää enemmän aikaa yhdessä.

Mustasukkaiset ihmiset yrittävät siis kontrolloida kumppaninsa ajanviettoa. Tätä varten he saattavat jopa suunnitella kumppaninsa aikataulut ja yrittävät viedä kaikki hetket hänen vapaa-ajastaan.

Sinua häiritsee toisen pukeutuminen

Some figure

Mustasukkaisuuden voi laukaista pelkästään kumppanin pukeutumistapa. Sinua saattaa ärsyttää se, että kumppanisi laittautuu silloinkin kun hän ei ole menossa ulos sinun kanssasi.

Mustasukkaiselta kuulee normaalisti seuraavanlaisia lauseita: Miksi laitat tukkaasi, jos et ole menossa ulos? Miksi meikkaat? Miksi laitoit nuo vaatteet, jos olet vain menossa tapaamaan ystäviäsi? Miksi olet jatkuvasti poissa?

Käy myös lukemassa: Mitä teen jos kumppani pettää?

Mustasukkaiset ihmiset sekoittavat käytöksensä rakkauteen

Tämä on luultavasti mustasukkaisten ihmisten pääpiirre. He perustelevat käytöstään aina sanomalla, että he tekevät niin vain siksi, että he rakastavat kumppaniaan.

Mustasukkaiset ihmiset perustelevat kaiken kritiikkinsä ja turhautumisensa usein sillä, että he ovat vain huolissaan rakkaastaan. Näin he jatkavat toisen manipulointia.

Luonnollisestikaan tämä ole rakkautta, sillä aitoon rakkauteen kuuluu luottamus ja vapaus.

Onko ongelmasi mustasukkaisuus parisuhteessa? Oletko itse mustasukkainen vai onko kumppanisi käytös karannut käsistä? Ole varovainen! Vaikka mustasukkaisuus parisuhteessa on toisinaan normaalia, siihen tulee kiinnittää huomiota, jotta se ei vaikuta haitallisesti suhteeseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Harris, C. R. (2003). A review of sex differences in sexual jealousy, including self-report data, psychophysiological responses, interpersonal violence, and morbid jealousy. Personality and Social Psychology Review. https://doi.org/10.1207/S15327957PSPR0702_102-128
  • Muise, A., Christofides, E., & Desmarais, S. (2009). More Information than You Ever Wanted: Does Facebook Bring Out the Green-Eyed Monster of Jealousy? CyberPsychology & Behavior. https://doi.org/10.1089/cpb.2008.0263
  • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605
  • Canto Ortiz, J. M., Leiva, P. G., & Jacinto, L. G. (2009). Celos y emociones: Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad. Athenea Digital. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.