Onko sinun vaikea ilmaista rakkautta kumppaniasi kohtaan?

· helmikuu 19, 2019
Toista ihmistä kohtaan tuntemasi rakkauden ilmaiseminen voi olla todella vaikeaa. Tämä voi epäilemättä aiheuttaa monia ongelmia parisuhteessa.

Jos sinun on vaikea ilmaista rakkautta kumppaniasi kohtaan, ehkä sinun kannattaa etsiä syytä sisimmästäsi, sillä se johtuu luultavasti aikaisemmista kokemuksistasi.

Kumppanin tarvitsee ilmaista rakkauttaan toista kohtaan myös sanallisesti, ei ainoastaan teoilla. Se lohduttaa meitä, saa olomme tuntumaan mukavalta ja voi jopa tuoda meille turvallisen tunteen.

Syitä siihen, miksi rakkauden ilmaiseminen on niin vaikeaa

On useita syitä siihen, miksi rakkauden ilmaiseminen kumppania kohtaan on niin vaikeaa.

Niiden löytämiseksi meidän täytyy palata takaisin lapsuuteen, aikaan, jolloin suurin osa aikuisena kohtaamistamme ongelmista syntyy.

äiti pitelee itkevää tyttöä

Joitakin tällaisia syitä ovat:

  • Rakkauden ilmaiseminen ei ole sinulle tuttua
  • Pelkäät sitoutumista
  • Sinulla on ollut huonoja kokemuksia rakkaudessa
  • Tai ehkä kärsit aleksitymiasta

Kaikki yllä mainitut viimeistä lukuunottamatta perustuvat kokemuksiin tai tilanteisiin, jotka ovat jättäneet jälkensä siihen askeleeseen, jota olet juuri aikeissa ottaa parisuhteessa.

Jos vanhempasi eivät käyttäneet rakastavia sanoja, on luonnollista, että et ole oppinut samaistumaan sillä tavalla kumppanisi kanssa, etkä nyt osaa ilmaista rakkautta luontevasti.

Samoin jos sinulla on ollut kivuliaita kokemuksia tai jos parisuhteet yhdistyvät mielessäsi sanaan “kipu”, on mahdollista, että se on saanut sinut pelkäämään sitoutumista.

Vaikka kaikki tämä on jättänyt sinuun jälkensä, voit valita millä tavoin toimit omassa parisuhteessasi. Olet aikuinen ja itse vastuussa elämästäsi. Olemalla tietoinen siitä, voit oppia ilmaisemaan rakkautta kumppaniasi kohtaan.

Viimeisin tapaus, aleksitymia, on poikkeus. Mikäli et pysty ilmaisemaan rakkautta kumppaniasi kohtaan, koska kärsit tästä neurologisesta häiriöstä, on ammattilainen oikea henkilö kertomaan sinulle mitä toimintatapoja sinun tulisi noudattaa.

Kumppanistasi on iso apu

Jos rakkauden ilmaisemiseen liittyvä ongelma johtuu kivuliaista kokemuksista, on tärkeää, että tiedät kumppanillasi olevan todella tärkeä rooli.

mies lohduttaa naista

Luonnollinen taipumus on soimata itseäsi siitä, että et kerro kumppanillesi miltä sinusta tuntuu. Hän tulee olemaan vihainen sinulle sen takia. Tämä ei auta sinua lainkaan.

On siis tärkeää, että toinen osapuoli on tietoinen siitä, että hänellä on tärkeä työ tehtävänään. Hän voi auttaa sinua, jos sinun on vaikea ilmaista rakkautta.

Sen tehdäkseen meidän täytyy huomioida tiettyjä asioita:

  • Keskustele kumppanisi kanssa rakastavasti, ja pyydä että hän tekee niin myös sinun kanssasi. Älkää nuhdelko toisianne tai olko toisillenne vihaisia.
  • Valitkaa hiljainen, viihtyisä paikka, jossa molemmat tuntevat olonsa mukavaksi. Tämä on paras tapa keskustella niinkin herkästä aiheesta kuin tunteet.
  • Olkaa empaattisia ja kärsivällisiä toisianne kohtaan. Yrittäkää laittaa itsenne toistenne asemaan nähdäksenne, miltä toisesta voi tuntua.

Positiivista tässä kaikessa on se, että vaikka yksi auttaa toista ilmaisemaan rakkautta, kumpikin osapuoli oppii uusia asioita.

Huomaat kuinka hallitset tunteitasi, ilmaiset niitä ja pystyt tuomaan vihasi tai raivosi esiin oikealla tavalla.

 

Paranna menneisyys

Vaikka kumppanistasi on iso apu, on myös todella tärkeää käydä ammattilaisen puheilla, joka voi opastaa sinua valitsemaan oikean suunnan.

Menneisyyden haavojen parantainen ei ole koskaan helppoa ja se on asia, johon sinun täytyy vaikuttaa. Jos menneisyyys ei parane, tulee tunteiden ilmaisusta todella vaikeaa.

Meidän täytyy kuitenkin kysyä itseltämme mikä arvo sillä on kumppanillemme, että ilmaisemme rakkautta häntä kohtaan sanoin.

pariskunta suukottelee

Ehkä meidän pitäisi muistaa kaikki ne parisuhteet, joissa rakkautta ilmaistiin usein sanallisesti, mutta käytännössä se jäi todistamatta.

Kummalla on enemmän painoarvoa?

Kuvat © wikiHow.comin käyttöön luovuttamia.

Wilkins, R., & Gareis, E. (2006). Emotion expression and the locution “I love you”: A cross-cultural study. International Journal of Intercultural Relations. https://doi.org/10.1016/j.ijintrel.2005.07.003 Peetz, J., & Kammrath, L. (2011). Only Because I Love You: Why People Make and Why They Break Promises in Romantic Relationships. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/a0021857 Migerode, L., & Hooghe, A. (2012). “I love you”. How to understand love in couple therapy? Exploring love in context. Journal of Family Therapy. https://doi.org/10.1111/j.1467-6427.2011.00557.x Feeney, J. A. (2009). When love hurts: Understanding hurtful events in couple relationships. In Feeling Hurt in Close Relationships. https://doi.org/10.1017/CBO9780511770548.016