Rakkauteen ei kuulu omistushalua

21 huhtikuun, 2019
Kun ymmärrät että rakkaus ei tarkoita toisen omistamista, voit nauttia paljon täydemmästä suhteesta, jossa ei ole pelkoa tai toisen esineellistämistä.

Kun rakastut, tunnet toisen olevan suuren suuri osa elämääsi, etkä haluaisi että tuo tunne koskaan päättyy. Joskus tämä tunne voi muuttua tarpeeksi, ja siksi on syytä oppia rakastamaan ilman omistushalua, vaikka tämä voikin olla vaikeaa.

Joskus rakastamme toista niin paljon, että tuntuu, että omistamme hänen elämänsä. Haluamme hallita kumppanimme tekemisiä.

Saatat langeta siihen ansaan, että yrität muuttaa toisen ajattelutapaa tai persoonallisuutta, jotta oma olosi olisi mukavampi ja vakaampi suhteessanne.

Ensiksi tulee arvioida, onko rakkautesi myrkyllistä vai terveellistä. Jos se aiheuttaa esimerkiksi paljon tuskaa, tulisi alkaa hyväksyä, että suhteen olisi kenties syytä loppua.

Eroaminen

epätoivoinen eroaminen

Kaikki tietävät, että tämä parisuhteen vaihe on hyvin kivulias. Tällöin käydään läpi suuri suru, ja asia on tärkeä tiedostaa.

Saattaa tuntua mahdottomalta päättää suhde ystävällisissä merkeissä, mutta tähän todella kannattaa pyrkiä. Näin pystytte välttämään toistenne satuttamista enemmän kuin olisi tarpeen.

Voi olla vaikeaa hyväksyä, että on aika erottaa itsesi jostakusta sellaisesta, jota todella rakastat. Tulee kuitenkin ymmärtää, että et omista toista, eikä rakastamiseen kuulu omistushalua.

Rakastava suhde on päätös, jossa osallisina ovat molemmat. Et voi omistaa toista, kun hän ei halua tätä. Jos todella rakastat kumppaniasi, sinun tarvitsee päästää hänet vapaaksi, jos on sille aika.

Lue aiheesta lisää: On-off -parisuhde vahingoittaa

Tunteet toisesta irti päästettäessä

On hyvin kivuliasta päästää joku rakastamasi henkilö menemään. Koet monia voimakkaita tunteita, joista sinun tulee päästä ylitse. Monelle on vaikeaa ymmärtää, miksi joku tulisi jättää, jos kerran kyseessä on ollut tosirakkaus.

Jotkut näistä tunteista voivat aiheuttaa hyvin epämiellyttäviä oireita, kuten unettomuutta ja lähes fyysistä kipua.

Saata kokea myös seuraavia ilmiöitä:

  • päänsäryt
  • ruokahalun vähentyminen
  • huono mieliala
  • vakava masennus

Rakkaus ei sisällä omistushalua

omistushalua suhteessa

Eroaminen on aina pelottavaa, sillä joudut käymään läpi täyden toipumisen prosessin, joka käsittää kärsimystäkin. Jos ajattelet asiaa, on kuitenkin selvä, että on parempi kokea kaikki vaiheet sen sijaan että jäät surkeuteen.

Aloita prosessi tunnustamalla että asia on tapahtunut, etkä voi omistaa toista, vaikka rakastitkin häntä suuresti. Sinun tulee ymmärtää, että on paljon parempi nähdä toinen onnellisena ja olla itse onnellinen, kuin elää kärsimyksessä.

Kun hyväksyt tämän, on paljon helpompaa tehdä oikea päätös ja kohdata haasteellinen tilanne.

Ajan kuluessa olosi paranee. On lohduttavaa nähdä rakastamasi ihminen onnellisena, vaikka hän ei olekaan enää osa elämääsi.

Kauniit muistot jäävät, sekä oppimasi asiat, kokemuksesi ja eräs hyvin arvokas fakta: se, että kyseinen ihminen auttoi sinua tuntemaan tosirakkauden.

Meidän tulee oppia, että vaikka rakkaus olisikin mielessämme ikuista, se ei voi aina olla tällaista todellisuudessa.

Kun aloitat uuden suhteen, aloita aina positiivisilla ajatuksilla ja muistuta itseäsi siitä, että et omista toista ihmistä. Elämä on prosessi, ja parisuhde on yksi monista asioista, joita sen aikana tapahtuu.

On totta, että ero on viimeinen asia, jota suhteen alussa ajatellaan, mutta on aina parasta olla valmistautunut sekä hyvään että huonoon.

Elämä on sarja vaiheita, ja niiden lävitse kannattaa edetä nauttien ja ilman katumusta siitä, mitä on takana. Uusia kokemuksia on edessä, ja ne ovat luultavasti parempia kuin edelliset.

Lue aiheesta lisää: Kuinka saavuttaa todellinen läheisyys parisuhteessa?

Tilapäinen vai lopullinen ero?

kaipaus

Elämä voi yllättää ja yhdistää uudelleen kaksi ihmistä, jotka todella rakastavat toisiaan, vaikka tähän voikin kulua useita vuosia. Ne, jotka uskovat kohtaloon, vakuuttavat, että jos joku on tarkoitettu toisen kanssa olemaan, polut tulevat johtamaan lopulta yhteen.

Tärkeintä on kuitenkin analysoida asioita, oppia virheistä ja nähdä ne vahvuuksina suhteen aloittamisessa. Jos tämän eteen tehdään työtä, saadaan takaisin se intohimo, joka menetettiin erossa.

Jos suhde ei kuitenkaan synny uudelleen, kannattaa olla kiitollinen siitä, että toinen ihminen on mahdollistanut sinulle suuren rakkauden kokemisen.

  • Boix Selva, E. M., & Martínez Manso, J. A. (1979). Conflictividad y ruptura en el matrimonio. Papers: Revista de Sociología.
  • Buckman E. (1994). Grado de desarrollo de la resiliencia y su relación con los factores protectores y de riesgo, en adolescentes de Instituciones Educativas de Lima, Ica, Ayacucho y Huánuco – 2005. Krieger Publishing Company.
  • Riso, W. (2003). Amar o depender?: cómo superar el apego afectivo y hacer del amor una experiencia plena y saludable. Editorial Norma.