Tulisiko uskottomuus joskus hyväksyä?

Uskottomuudesta selviäminen ja luottamuksen palauttaminen parisuhteeseen on mahdollista, mutta vaikeaa.
Tulisiko uskottomuus joskus hyväksyä?
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López.

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Uskottomuus voi rikkoa vahvimmankin liiton, mutta rakkaudessa anteeksianto avaa uusia mahdollisuuksia ja voi myös tehdä suhteesta vahvemman. Kysymyksenä onkin, tulisiko uskottomuus joskus hyväksyä – ja jos tulisi, niin missä tilanteessa?

Avioliitto on vanha keksintö, mutta niin on uskottomuuskin. Pitkään miehet saivat pettää vähin tai olemattomin seurauksin – tätä tukivat biologiset ja evoluutioteoriat, jotka esittivät miehellä olevan tarve olla useampien naisten kanssa. Modernissa ja kehittyneessä yhteiskunnassa uskottomuus kuitenkin tuomitaan, sillä tervettä perhettä pidetään yhteisön perustavana tekijänä.

Uskottomuuden käsittely ja tilanteeseen sopeutuminen ei ole helppoa, ja usein tuloksena onkin suhteen päättyminen. Jos molemmilla osapuolilla on kuitenkin halua jatkaa yhdessä, suhteen ei aina tarvitse loppua pettämiseen. Tässä on kyse kumppaneiden ajattelutavoista, ja eräät asenteet ovat edellytyksiä sovinnolle.

Onko uskottomuus asia, josta voidaan päästä yli?

jäätävä halaus

Luottamus on jokaisen ihmissuhteen perusta. Se vie aikaa ja vaivannäköä luoda, ja silti se voi särkyä sekunneissa.

On normaalia, että ihminen kokee asian selvittyä torjuntaa, shokin, vihaa, masennusta, epätoivoa ja hämmennystä. Ensitunteiden jälkeen hän saattaa alkaa pohtia, tulisiko suhde pelastaa ja pettäminen jättää taakse, vai olisiko parempi heittää hanskat tiskiin.

Jotta voitaisiin antaa parisuhteelle toinen mahdollisuus uskottomuuden jälkeen, tulee ennen kaikkea miettiä seuraavia asioita:

  • Rakkaus
  • Katumus

Rakkautesi kumppaniasi kohtaan ja hänen rakkautensa sinua kohtaan ovat avainasioita, kuten on myös hänen vilpitön pahoillaan olonsa sen jälkeen, kun hän on loukannut sinua ja suhdettanne. Nämä kaikki ovat välttämättömiä asioita, jotta tilanteesta päästäisiin eteenpäin.

Jos olette päättäneet pelastaa suhteenne, ottakaa avuksi seuraavat neuvot:

Puhukaa toisillenne

Viestintä on avainasia terveessä suhteessa. Istukaa siis rauhassa alas ja puhukaa. Analysoikaa ja puhukaa siitä, mikä meni pieleen rakastavassa siteessä, kun kumppanisi (tai sinä) muodosti yhteyden kolmanteen osapuoleen. Älä anna tunteiden ottaa itsestäsi valtaa.

Viettäkää aikaa erillänne

Sitoumuksesta tauon ottaminen voi olla juuri oikea asia, kun mietitään, tulisiko avioliitto pelastaa. Viettäkää siis aikaa erillänne, jotta voisitte arvioida uudelleen, missä suhteen syvemmät ongelmat sijaitsevat.

Tehkää muutoksia

Olet itkenyt silmät päästäsi ja ilmaissut, mitä tunnet. Olet kertonut, mitä ajattelet kumppanisi käytöksestä, mutta onko nyt aika “parantua” ja mennä eteenpäin? Riippuen syistä, miksi toinen petti, yrittäkää tehdä muutoksia, joita suhteenne tarvitsee.

Menkää pariterapiaan

Jos kaikesta huolimatta – kun olette yrittäneet kaikkia edellä mainittuja neuvoja – et pääse yli vihasta, käykää pariterapiassa. Etsikää ammattilainen, joka pystyy auttamaan pelastamaan suhteenne.

Mikä aiheuttaa uskottomuutta?

mies ja nainen navasta alaspäin

Vaikka jokaisessa tilanteessa onkin omat piirteensä, seuraavat ovat tavallisia syitä pettämiseen:

  • Sydänsurut: Tunne, että rakkaus on jättänyt suhteen. Ei enää koeta sitä seksuaalista ja romanttista kiihkoa, jota alun viikkoina, kuukausina tai vuosina oli. Ihminen saattaa tällöin ryhtyä etsimään muita vaihtoehtoja.
  • Epävarmuus: Toinen tuntee itsensä kumppaniaan huonommaksi. Uskottomuus on tapa varmistua omasta arvosta “markkinoilla” ja parantaa itsetuntoa.
  • Tylsyys: Vaikka parisuhde olisi yleisesti ottaen tyydyttävä, jossakin vaiheessa ihminen saattaa kyllästyä ja yrittää jotakin erilaista.

Onko uskottomuudessa jotakin positiivista?

Joskus (vaikka tämä voikin olla vaikea uskoa) uskottomuudella on hyväkin puolensa. Se saattaa olla mahdollisuus tutustua toiseen uudelleen ja uudistaa suhdetta. Kaaoksen ansiosta jotkut parit löytävät uuden alun suhteelleen ja saavat sellaisen syvällisen, rehellisen ja avoimen viestinnän, jota ei ole ollut vuosikymmeniin.

Kun ihminen on menettämässä jonkun tärkeän henkilön, tilanne saa arvioimaan kyseistä suhdetta uudelleen. Lisäksi jotkut parit, jotka ovat olleet seksuaalisesti innottomia, saavat tällaisen shokin jälkeen takaisin intohimon liekin. Menetyksen pelko voi vahvistaa seksuaalista halua.

Syrjähypyt voivat siis olla kahden tasoisia: ensin tulevat petos ja loukkaaminen, mutta sitten saattavat tulla kasvu ja oman itsen parempi tunteminen. On siis joskus aivan mahdollista pelastaa parisuhde uskottomuuden jälkeen ja jatkaa paremmalla tavalla kuin ennen.

Muista kuitenkin, että toipumisen kannalta on välttämätöntä, että molemmat osapuolet ovat kiinnostuneita ja halukkaita tekemään suhteen eteen töitä.

Mitä mieltä sinä olet; tulisiko uskottomuus joskus hyväksyä, vai onko suhde tällöin ehdottomasti menetetty?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Batista da Costa, C., & Mara Bosetto Cenci, C. (2014). A Relação Conjugal Diante da Infidelidade: A Perspectiva do Homem Infiel. Pensando Famílias.
  • Bird, M. H., Butler, M. H., & Fife, S. T. (2007). The process of couple healing following infidelity: A qualitative study. Journal of Couple & Relationship Therapy, 6(4), 1-25.
  • Glass, S. P. (2002). Couple therapy after the trauma of infidelity.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.