Montessori-lelujen hyödyt ja käyttö varhaiskasvatuksessa

Vaikka ensi silmäyksellä saattaa vaikuttaa siltä, että lapsi vain leikkii, hän myös oppii. Lue eteenpäin, niin kerromme lisää siitä, miten voit edistää lapsesi kehitystä Montessori-leluilla.
Montessori-lelujen hyödyt ja käyttö varhaiskasvatuksessa
José Padilla

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi José Padilla.

Viimeisin päivitys: 03 lokakuuta, 2023

Montessori-lelujen nimi sekä samanniminen menetelmä ovat peräisin 1800-luvun lopulla syntyneeltä tunnetulta italialaiselta lääkäriltä. Hän antoi tärkeän panoksen pedagogiikkaan ja teorioihin siitä, miten lapset oppivat.

Varhaiskasvatuksessa käytettävät Montessori-lelut edistävät oppimista rohkaisemalla lapsia tutkimaan ympäristöään itsenäisesti, vapaassa ympäristössä. Samalla ne auttavat kehittämään erilaisia taitoja, sekä kognitiivisia että motorisia ja jopa sosiaalisia ja emotionaalisia taitoja. Lue eteenpäin, niin kerromme hieman lisää.

Montessorin pedagogiset ajatukset

Maria Montessorin vuonna 1909 julkaistussa perusteoksessa kuvataan hänen lähestymistapaansa koulutyöskentelyyn:

  • Jokainen lapsi oppii omaan tahtiinsa.
  • Lapsilla on luontainen taipumus ja motivaatio haluta oppia. Siksi vanhempien ja opettajien olisi pyrittävä löytämään paras tapa stimuloida heitä.
  • Koska lapsilla on “mieli kuin sieni“, he tutkivat ja oppivat rajattomasti kaikesta ympärillään olevasta joko tietoisesti tai tiedostamattaan.
  • Lapset käyvät läpi useita kehitysvaiheita. Tältä osin Montessori erittelee kolme vaihetta: pikkulapsi (0-6 vuotta), lapsi (6-12 vuotta) ja nuori (12-18 vuotta).
  • On olemassa herkkiä ajanjaksoja, jolloin lapset oppivat aktiivisemmin kielellisiä, motorisia tai sosiaalisia taitoja.
  • He voivat oppia leikin ja toiminnan kautta. Tämä antaa heille mahdollisuuden kokeilla ympäristön elementtejä ja päätellä niistä erilaisia käsityksiä maailmasta.
  • He kaikki haluavat toimia itsenäisesti, joten meidän on yritettävä auttaa heitä, mutta ei kuitenkaan liioitella. Tietenkin on osattava asettaa lapsille tarvittaessa rajoja.
Montessorin pedagogiset ajatukset ovat edelleen ajankohtaisia, ja niitä sovelletaan jäljempänä kuvattuihin leluihin.

Montessori-lelujen tyypit ja ominaisuudet

Termiä Montessori-lelut käytetään yleensä elementteihin, jotka on suunniteltu nimenomaisesti edistämään jotakin oppimisen osa-aluetta. Myös perinteiset esineet ja pelit, jotka voidaan sisällyttää pedagogiseen käytäntöön tällaisessa tarkoituksessa.

Tällaisia ovat esimerkiksi palapelit, luistimet, polkupyörät, pallot, kuutiot, dominopeli, soittimet, keittiövälineet, kellot ja purkukärryt.

Tyypit

Markkinoilla on monenlaisia leluja, joita markkinoidaan tällä nimikkeellä ja jotka on sovitettu eri ikäisille. Voit löytää näitä vaihtoehtoja:

  • Ikäryhmien mukaan: 0-6 kuukautta, 6 kuukaudesta vuoteen, 2-3 vuotta, jne.
  • Aistien stimulointiin: auditiivinen (musiikkilelut, helistimet), visuaalinen, kosketus.
  • Käyttötarkoituksen mukaan: logiikka, ilmaisu, tutkiminen, sosiaalistaminen.
  • Eri käyttötapojen mukaan: pöytä, kokoaminen tai purkaminen, toiminta, askartelu.

Ominaisuudet

Kaikilla näillä elementeillä on tai niillä on oltava tietyt ominaisuudet, joiden perusteella niitä voidaan pitää Montessori-leluina:

  • Ne on valmistettu luonnonmateriaaleista. Tämä on erittäin tärkeää, koska ne ovat esineitä, joita lapset tulevat käsittelemään.
  • Ne vaativat toimintaa. Jos ne edellyttävät, että lapsi omaksuu passiivisen asenteen, ne eivät ole perusperiaatteen mukaisia.
  • Ne mahdollistavat erilaisia käyttömuotoja tai -mahdollisuuksia. Ihannetapauksessa niitä tulisi käyttää yhden taidon kehittämiseen kerrallaan.
  • Ne ovat samankaltaisia kuin tosielämässä käytettävät elementit.
  • Ne edistävät kognitiivisten ja motoristen taitojen välistä vuorovaikutusta.
  • Lapset oppivat tutkimalla, mutta pitävät samalla hauskaa.
  • Ne herättävät ja ylläpitävät lapsen uteliaisuutta.
Montessori-lelujen vaikutukset lapsiin.
Montessori-lelut muistuttavat arkipäivän esineitä.

Montessori-lelujen käyttö varhaiskasvatuksessa

Montessorileluja varhaiskasvatuksessa käytettäessä on otettava huomioon useita seikkoja, jotta ne palvelisivat tarkoitustaan. Seuraavassa on muutamia vinkkejä.

Leikkitila ja -seura

Ihannetapauksessa leikin tulisi tapahtua tilassa, jossa lapsi voi toimia vapaasti. Mieluiten ulkona, kosketuksissa luontoon ja mahdollisuuksien mukaan muiden lasten kanssa.

Lelu jokaiseen vaiheeseen

Montessori-lelut on sovitettu jokaiseen lapsuuden vaiheeseen. Muista, että on olemassa tiettyjä herkkiä ajanjaksoja, jolloin lapsi kiinnittää enemmän huomiota tiettyihin ärsykkeisiin, joita voidaan hyödyntää resurssien hyödyntämisessä.

Luonnollinen kehitys

Samoin käytettävien lelujen tulisi vastata kognitiivisen kypsyyden astetta, mikä tarkoittaa siirtymistä vaikeammasta vaikeammin käsiteltävään.

Erilaiset taidot

Kaikilla ihmisillä ei ole samanlaisia taitoja. Sama pätee lapsiin: jotkut oppivat helpommin kuuntelemalla, toiset taas helpommin katselemalla.

On tärkeää tarkkailla lapsia, jotta tiedetään, ovatko he kiinnostuneempia vuorovaikutuksesta loogisten vai leikkimielisempien elementtien kanssa. Vaikka tietysti kaikkia oppimisen osa-alueita tulisi stimuloida: aistien tuntemusta, lukemista, matematiikkaa, motorisia taitoja.

Leikkimällä tutkitaan

Montessori-lelujen perusominaisuus on, että ne viihdyttävät, mutta stimuloivat oppimista. Jotta näin tapahtuisi, lapselle on kuitenkin annettava mahdollisuus käyttää lelua ja löytää ja tutkia itse.

Tuen vähentäminen

Jos vapautta rajoitetaan, oppimisen mahdollisuudet vähenevät. Tässä mielessä aikuisen tulisi vain esitellä lelu lapselle tai jopa antaa lapsen valita lelu. Mitä vähemmän ohjeita, sitä enemmän vuorovaikutusta esineen kanssa.

Vähemmän on enemmän

On suositeltavaa esitellä vain yksi tai muutama esine kerrallaan, jolloin leikkiä, havainnointia ja analysointia voidaan tehdä pitkään, mikä lisää keskittymiskykyä.

Annetaan tehdä

Loppuosa on istumista, havainnointia ja lapsen aivojen työskentelyn antamista, hypoteesien muodostamista siitä, miten asiat toimivat. Tähän “tekemisen sallimiseen” kuuluu myös se, että lapsi voi ottaa auton ja päättää lentää sillä esimerkiksi lentokoneen tavoin. Ellei synny vaarallista tilannetta, kuten kolahdus tai nielemisyritys, aikuisen tulisi puuttua asiaan mahdollisimman vähän.

Pienten lasten tulisi päästä leluihin käsiksi omilla keinoillaan, niiden ei tule olla tavoittamattomissa paikoissa.

Montessori-lelujen edut

Montessori-lelujen käytöstä varhaiskasvatuksessa on useita etuja. Niiden on esimerkiksi havaittu auttavan lapsia kehittämään suurempaa itseluottamusta ja ongelmanratkaisutaitoja, kuten Montessori-menetelmää käsittelevässä tutkimuksessa todetaan.

Muissa tutkimuksissa mainitaan konkreettisen lelun käyttö neurologisista kehityshäiriöistä kärsivien lasten kanssa työskentelyssä, joka on suunniteltu Montessorin periaatteiden mukaisesti. On osoitettu, että tällaiset elementit parantavat hienomotorisia taitoja ja tarjoavat moniaistisia ärsykkeitä.

Yleisesti ottaen Montessori-lelut mahdollistavat eri taitojen vahvistamisen. Niihin liitetyt hyödyt liittyvät muun muassa seuraavien osa-alueiden parantamiseen:

  • Emotionaalinen älykkyys.
  • Luovuus ja taiteellinen ilmaisu.
  • Aistien ja motoriikan kehitys.
  • Sosiaalisten taitojen parantaminen.
  • Itsenäisyys ja ympäristön löytäminen.
  • Muistin, tarkkaavaisuuden, havaitsemisen ja keskittymisen edistäminen.
  • Tukee luonnontieteiden, teknologian ja matematiikan oppimisprosessia.

Leikin merkitys elämälle

Maria Montessori syntyi vuonna 1870 Chiaravallessa, italialaisessa kaupungissa muutaman kilometrin päässä Adrianmerestä. Hän kiinnostui tieteestä ja valitsi uran lääketieteen parissa. Hän oli maansa ensimmäinen nainen, joka suoritti lääketieteen tutkinnon.

Montessorin pedagoginen koulutus oli itseopiskelua, sillä hän luki läpi käytännössä kaikki aiempien vuosisatojen kasvatusta käsittelevät teokset Rousseausta Pestalozziin ja Fröbeliin. Tämän avulla hän muovasi teoriansa, joka tunnetaan nimellä Montessori-menetelmä.

Hänen perintönsä ansiosta monille opetusalan ammattilaisille on selvää, että leikki on ratkaiseva tekijä erilaisten taitojen kehittymisessä. Aikuisina unohdamme paljon siitä, mitä teimme varhaisvuosina. Ja ennen kaikkea unohdamme tavan, jolla opimme lapsuudessa.

Jos haluamme auttaa lapsiamme terveessä kasvussa, meidän on paitsi annettava heille tilaa, aikaa ja elementtejä, myös leikittävä heidän kanssaan. Näin pääsemme lähemmäs heitä ja niitä lapsia, joita itse joskus olimme.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.